Poviedky Angel Investigations

Svet v ktorom žijeme


Popis poviedky : Buffy jej úsmev opätovala a znova pozrela na prízrak "Pamätaj si tento deň. Stretnúť sa s premožiteľkou po smrti sa podarí naozaj len máloktorému upírovi. Vlastne sa môžeš považovať na málu chvíľku za naozaj významného.


Práve sa začalo stmievať a Sunnydale začalo byť ako každý večer nebezpečné. Cez prázdnu ulicu prešlo dievča. Vlastne skôr prebehlo, nervózne sa obzerajúc okolo. Vietor sa pohrával s korunami stromov posadených pri ceste a tie vrhali naozaj nebezpečne vyzerajúce tiene.
Z tmavej uličky sa ozvalo akýsi nepríjemný šramot. Dievča sa tam obzrelo a keď sa otočilo späť, nahlas vykríklo. Stál pred ňou muž. Okamžite siahlo do kabelky a vtiahlo kríž.
"Nepribližuj sa ku mne! Viem, kto si! Choď odo mňa preč, už aj!" Mužom mierne myklo a cúvol o pár krokov. "Pokojne, ja nie som upír, hlavne sa upokoj.... počul som kroky a uľavilo sa mi, že tu nie som sám... mal som pocit, že ma niekto sleduje." Jeho slová zneli dosť presvedčivo. Dievča neisto pohlo rukou: "Ako ti mám veriť? Muž jej prudko vytrhol z ruky kríž a ukázal jej dlaň. Dievča sa najprv vystrašene myklo ale keď videlo, že kríž mu nič nerobí, neisto sa usmialo. "Tak vidíš a teraz odtiaľto poďme preč."
Z neďaleka sa znova ozval akýsi zvuk. Dievča sa opäť otočilo, aby sa uistilo, že je všetko v poriadku a keď sa chcela prihovoriť mužovi, čakalo ju nepríjemné prekvapenie. Jeho tvár sa zmenila a svojimi ostrými zubami sa jej zahryzol do krku. Stihla posledný krát vykríknuť a potom sa zrútila k zemi. Bola mŕtva. Upír sa pokojne usmial a v nasledujúcom okamihu sa rozplynul do hmly, ktorá sa po chvíľke úplne stratila. Z uličky vyšla postava. Bolo vidieť len nejasné obrysy ale tie pôsobili naozaj hrozivo. "Áno..." Zašepkala neľudským hlasom a ticho sa zasmiala.

Na druhý deň Alex sedel v kresle u Gilesa a pozeral televíziu. Práve bežala akási televízna vedomostná súťaž a Alex len nespokojne zafrflal nad nasledujúcou otázkou. "Načo mám preboha vedieť, kto bol prezidentom USA v päťdesiatych rokoch? Stačí, že poznám tú slávnu štvorku, ktorá je vytesaná na Mount Rushmore. A okrem toho, rozum nie je na uskladňovanie faktov, ale na rozmýšľanie, nie?"
Buffy vyklonila hlavu z kuchyne a poznamenala: "Viem presne čo by na toto povedal Giles, keby tu bol." Alex sa natočil smerom k nej, očakávajúc odpoveď. "Že máš možno pravdu, ale mal by si to sem tam aj ty skúsiť — pred tým než sa ozveš." Buffy sa zasmiala.
"Giles podľa mňa len žiarli, lebo nedokáže reagovať tak trefne ako ja. Som skutočný majster Jedi v slovných prestrelkách a pri tom premýšľanie nie je až také dôležité ako pohotovosť" oponoval dôležito Alex..
"A tvoja slovná pohotovosť nám už veľa krát pomohla pri záchrane sveta," sucho poznamenala Buffy ďalej pripravujúc obložené chlebíčky.
"A... tak toto nebolo fér..." Alex nestihol dopovedať, lebo ho prerušil zvuk otvárajúcich sa dverí. Bola ta Willow nesúca hromadu kníh. Pri zatváraní sa jej jedna vyšmykla z ruky. Alex vypol televíziu a priskočil okamžite k Will. "No ahoj, je medzi tými knihami aj niečo skutočne zaujímavé, ako napríklad výročné balenie Playboya alebo niečo iné o sexe?"
"Prepáč, na toto teraz nemám náladu, tieto knihy sú naozaj dôležité. Môžu nám pomôcť pri bojoch s démonmi."
Buffy na okamih vyšla z kuchyne: "Kde si ich našla Will?"
"Vlastne vo výpredaji detskej literatúry, mnohí ľudia ani netušia akú majú cenu. A Giles sa tomu len poteší - môže si preštudovať nových démonov a navyše za to ani nezaplatí priveľa. Neverili by ste koľko je tam toho zaujímavého. Našla som napríklad jedného démona, ktorý trávi svoje obete výhradne cez nos a to ani zďaleka nie je všetko!" nadšene vyhŕkla.
"Uau, ešte niekto je tu nadšený?" Zo strany Alexa to pochopiteľne bola skôr rečnícka otázka, no Buffy aj tak stihla zareagovať: "Pri ňom by som asi uplatnila moju obľúbenú metódu kolík do srdca. Upíri sa na ňu nikdy nesťažovali. ... A už je to hotové. Je fajn, že Giles nám prenechal na tento víkend svoj byt, keď sa rozhodol odísť na víkend. Myslíte že im to s to Olíviou ide?" zatiaľ čo rozprávala, tak zdvihla tácku plnú obložených chlebíčkov a niesla ju smerom k televízoru. "Alex, prosím ťa, nezjedz ich hneď, ich príprava bola pre mňa náročnejšia ako včerajšia hliadka. A dnes si urobíme naozaj pekný večer bez démonov, len my sami." Alex zamrmlal čosi nezrozumiteľné a schmatol tácku. Buffy sa posadila k nemu a Will vložila kazetu do videa. Keď Alex zapol televíziu, bolo hneď jasné, že ich plány sa asi mierne zmenia. Práve na miestom kanáli začali správy a v nich bežal zaujímavý spot.
"Počkaj, nepúšťaj to ešte," vykríkla Buffy. Jej pozornosť sa sústredila na dianie na obrazovke a Alex s Will ju okamžite nasledovali. Nasledujúcich 5 minút nebolo počuť nič okrem zvuku televízie. Keď príspevok skončil, Alex schmatol jeden chlebík a prežúvajúc poznamenal: "Asi by sme mali zavolať Gilesovi. A to video ešte tiež stíhame pozrieť."

Spike ležal vo svojej krypte na hrobke a spokojne oddychoval. Momentálne mal vcelku dobrý deň: podarilo sa mu získať od istého bezdomovca slušný balík peňazí, ktoré on pre zmenu ukradol nejakému pracháčovi. Za ne si kúpil zopár litrov čerstvej krvi, pár časopisov a cigár a ešte sa mu aj dosť zvýšilo. Spokojne zamrmlal a položil si ruky na seba. Práve sa mu zdala jedna z jeho obľúbených predstáv: ako škrtí rukami premožiteľku a tá ho prosí o život.
Kútikom úst sa pousmial.
Náhle sa krytou ozval zvuk prichádzajúceho návštevníka. Spike okamžite otvoril oči a zbadal akéhosi zvláštneho démona, ktorý zostal čakať pár metrov od vchodu. Zdvihol a sa a znudene prehlásil: Ale nie, veď sme sa dohodli a do toho baru som už ani raz nevkročil. Teraz sa naozaj nemám chuť biť, hoci pripúšťam že ten krásny sen čo si mi prerušil by za to aj stál.
Nevadí, dosnívam ho inokedy. Tak čo chceš?"
Rohatý démon s chobotom miesto nosa odpovedal: "Posiela po teba Adam. Prišiel by aj sám, ale je zaneprázdnený novým výskumom a tvrdí, že k tomu potrebuje teba. Nepýtal som sa načo."
Spike sa pomaly zošuchol z hrobky: "Skutočne ma udivuje, aký má Adam zlý vkus pri výbere spolupracovníkov. Na to, že niekoho vydesíš, by som nestavil ani cent. Ale čomu sa čudovať, on sám je chodiaci Frankenstein zložený z viacerých častí tak ako ty." Podišiel k nemu. "Čo si tak stíchol? Je to preto, že ste ty a tvoji kamoši zistili, že démonov mlátiť môžem alebo na teba hlboko zapôsobilo, že má tá roboticko - démonická obluda vcelku uznáva?" Pozrel sa mu do očí. Démon na sebe nedal znať ani známku znepokojenia a kývol mu rukou aby ho nasledoval. Spikovi mysľou okamžite prebehlo, že až dorazia na miesto činu, tak ho okamžite zabije. Ale nie tu, bol by z toho bordel, ktorý by sa upravovať v taký krásny deň naozaj nechcelo nikomu. Niekedy ho nenormálne štvalo, že mu už mnohí neprejavovali toľko autority ako kedysi a v duchu si zaumienil, že nápravu musí začať čím najskôr Keď vychádzali z hrobky, hodiny akurát odbili polnoc.
Ani on si však nevšimol, že aj jeho aj démonieho prisluhovača sleduje z krovia tajomná postava. Tichom zaznel jej šepot: "Zaujímavé. Čo viac mi o tom povieš?" Otočil sa smerom k svojej ľavici. Stál tam pomerne vystrašený upír.
"To je Spike... On..."
Medzitým Spike zmizol v diaľke.
"Mňa nezaujíma meno toho nímanda. Ako to, že démoni a upíri sú spolu a dobrovoľne spolupracujú?" Šepot tentoraz znel naozaj nepríjemne. Upíra striaslo. "Ešte raz sa vám ospravedlňujem za to, že som vás napadol. V tej kapucni a plášti ste vyzerali ako nejaký bezdomovec, pár som ich už zabil. Nemôžete ma skrátka pustiť?" Postave sa temne zaleskli oči.
"Bezdomovec.... za toto ťa musím vytrestať." Pohol rukou smerom dopredu a upír sa začal zmietať v plameňoch. Začal vrieskať ale v tom okamihu postava mávla rukou znova a oheň zmizol. Ostali po ňom len stopy v podobe obhorených častí šatstva a dymu, ktorý pripomínal ako blízko bol upír smrti. Okamžite vykríkol. "Je to Adam. Je čosi ako kybernetický démon. Stvorili ho na základni Iniciatívy ale vymklo sa im to z rúk. Chce nastoliť chaos a skúša rôzne spôsoby, v rámci svojho cieľa chce dať dokopy všetky nehumánne formy ale spolupracovníkov si vyberá dôkladne. Viac neviem."
Tmou sa znova zaleskli červené oči. "Viem, čo si cítil. Vy všetci ste neskutočne primitívne formy, či ľudia, upíri alebo démoni. Nedokážete sa brániť mojej moci, čo som naozaj nepredpokladal. ale je to práve vaša nedokonalosť, čo vás robí pre mňa zaujímavými. Viem, čoho sa ešte bojíš. Cítim tvoj strach."
Upír sa zrazu pozrel na miesto kde mal srdce a zhrozene odtiaľ uvidel trčať veľký drevený kolík. Nestačil ani vykríknuť, keď sa sklátil k zemi.

Ráno sa partia stretla znova u Gilesovom dome. Tentoraz k nim pribudla aj trojica Riley, Anya a Tara. Ako prvá sa ozvala Willow: "Volala som Gilesovi na číslo ktoré mi nechal, chcela som sa s ním len poradiť ale okamžite navrhol, že príde. Myslím, že sa asi s Olíviou nepohodli." Posledná veta znela smutne.
"Ale veď to nemusí znamenať koniec," povedala Buffy.
"Len som si skrátka želala aby Giles prežil fajn víkend. Neviem či ste si to všimli, ale odkedy nie je pozorovateľom Buffy, myslím že stráca ilúzie o svojom živote. Myslím, že cíti menejcenný," pomaly preriekla Will.
V byte zavládlo nepríjemné ticho. Ako prvý ho prerušil Riley: "Nemyslím, si že by Giles súhlasil, aby sme verejne preberali jeho súkromie. Nie som egoista ale v tejto chvíli by sme sa mali sústrediť na náš problém."
Alex okamžite reagoval: "Správne, ale čo vieme? To čo bežalo v televízii nedáva žiadny zmysel. Anya, čo si o tom myslíš ako bývalý démon?"
"Už si sa s niečím takým stretla? opýtala sa Buffy na rovinu.
Anya len zamyslene pokývala hlavou.
Ticho prerušila Tara. "Ja...ja myslím, že viem o čo ide." Pohľady všetkých sa na ňu ihneď spýtavo upriamili. "Takže... zhrňme si to... najprv polícia našla mŕtve telo ženy, na ktorom nebola ani známka násilia, potom pár ľudí zahlásilo, že videlo ufo a nakoniec nakoniec očití svedkovia videli pobehovať po uliciach za denného svetlá chlapov so zohavenými tvárami, o ktorým vieme, že sú to upíri. Nedáva to zmysel ale podľa mňa to súvisí. Môže ísť o nejaké silné kúzlo. Alebo viac kúziel."
"Každopádne to znamená že sa v meste niečo deje. A možno je za tým niekto naozaj silný," poznamenala Will. "Isté je, že zatiaľ máme len jedného mŕtveho..." pokračovala, keď ju prerušil hlas Buffy: "Tým by som si tak istá nebola..."
Riley, ktorý medzitým hladil Buffy po vlasoch sa ihneď strhol: "Našla si niekoho na nočnej hliadke?"
"Skôr niečo... a asi by som vám to mala ukázať," povedala Buffy.
Jej významné slová prerušil spýtavý hlas Anyi: "Prepáčte mi že sa pýtam, ale Alex mi vysvetľoval, že ufo je lietajúci tanier. Nejako však nemôžem pochopiť, čo je divné na tom, že ľudia vidia lietať riad?"

"Tak toto je tá najdivnejšia vec čo som v živote videl" bez rozpakov prehlásil Alex. "Idem radšej za Anyou, ani tú sem tam nechápem, ale to pri našich intímnych kontaktoch ani nemusím," povedal vychádzajúc z miestnosti.
Ozvala sa aj Tara: "Skúsim pozrieť do Gilesových kníh, či tam nebude niečo zaujímavé." "Dobrý nápad, Riley?" Mrkla na svojho priateľa Buffy.
"Čo?"
"Mal by si ísť s ňou?"
Riley pokrútil hlavou: "Nemyslím, že jej v tom pomôžem..."
"Riley, stále ťa hľadá Iniciatíva, nemyslím si, že nám s týmto pomôžeš. Mal by sa ísť radšej schovať."
Riley neveriacky pokrútil hlavou: "Ako mi vôbec môžeš povedať niečo také? Myslíš, že ťa nechám len tak samú čeliť nebezpečenstvu?"
Buffy si povzdychla: "Hrdinstvo teraz nie je na mieste. Vieš, že nie som malé dievčatko a poradím si. Choď! ... Riley, prosím!" zdôraznila Buffy, keď od neho nevidela ani náznak pohybu.
"Okey, ja tiež nie som malý úbožiak, ale v poriadku. Ako ty chceš" nahnevane odišiel.
Buffy si povzdychla: "Je hrozne tvrdohlavý."
V miestnosti ostala len ona a Will. "Takže ste sa naozaj našli," jemne sa pousmiala Will. Skalpelom pomaly prerezávala hrudný kôš. Na stole ležal mŕtvy upír s doširoka roztvorenými očami.
Keď skončila, pomaly sa nahla k tele a povedala: "Okey, Buffy, teraz nechaj hovoriť len mňa. Blízko Spikovej krypty si našla ležať toto mŕtve telo a povedzme si na rovinu, toto je absolútny nezmysel. Ten upír je skutočne mŕtvy. Srdce mu zastalo už pred nejakým časom, ale je naozaj pozoruhodné že sa nerozpadol na prach. Je skutočne nereálne, aby upír zomrel prirodzenou smrťou a už vôbec nie na zástavu srdca. Ak ti mám pravdu povedať, tak som z toho naozaj mimo a nenapadá ma nič iné, ako len počkať na Gilesa."
"Niečo by tu predsa len bolo," vo dverách sa náhle zjavila Tara. "Môžeme sa ho opýtať na to, čo ho zabilo."

"Skutočne zaujímavý plán, ale s realizáciu by sme mali asi počkať. Momentálne sa v Sunnydale dejú naozaj zvláštne veci. Ľudia, či upíri záhadne zomierajú a svorne tvrdia, že vidia nereálne zjavy. Mne sa to teda ani vonkoncom nepozdáva. V meste je niekto, kto je zjavne nepriateľsky naladený voči všetkým a s tým by trebalo niečo robiť." So stoickým pokojom zo seba dostal Spike. Medzitým sa však nervózne prechádzal po jaskyni.
Adam odtrhol zrak od notebooku a nahlas skonštatoval: "Nič z toho sa naozaj nedeje a okrem toho, je mi to aj tak jedno, každý koho zaujíma chaos je pre mňa zaujímavý."
"Že sa nič nedeje? Ty plechová hlava, zomreli už dvaja, z toho jeden bol upír a ani sa nerozpadol na prach. Navyše toho upíra našla premožiteľka pri mojej krypte a podrobila ma aj poriadnemu výsluchu. Chápeš, že ma to znepokojuje, že?" Spike už začínal byť skutočne nervózny.
"Upokoj sa, všetko je to nejaký druh halucinácie, veľmi silnej, prerastajúcej až do reality. Ja to dokážem rozlíšiť, lebo skutočne vnímam svet každou bunkou svojho tela. Už raz a nebolo to dávno som sa s takým niečím stretol, keď Jonathan pomocou kúzla zmenil svet. Ja jediný som dokázal vidieť realitu." Na Adamovom hlase nebolo ani badať ani náznak znepokojenia. Koniec koncov od démono-robota s nadmierne vysokým ale oprávneným sebavedomím by ste to čakali márne aj za iných okolností.
Spike sa zmohol len na na dve otázky: "O čom to zase hovoríš? A kto je to preboha Jonathan?"

"Je to jednoduché kúzlo a v našom prípade ani nebude ťažké ho uskutočniť. Ak sa to teda podarí, náš upír sa vráti ale iba v astrálnej podobe," povedala Tara kladúc okolo mŕtveho tela sviečky.
"Podarí sa to, Buffy. Za bežných okolností by to možno nevyšlo, ale Tara má pravdu. Vždy to ide ľahšie, pokiaľ nejde o človeka. S démonmi a spol je to skrátka tak."
Buffy kývla hlavou a o pár sekúnd na to dala Tara signál, že môžu začať. Willow prečítala kúzlo. Hodnú chvíľku sa nič nedialo, ale sviečky začali odrazu horieť modrým plameňom. Mŕtve telo sa myklo a vystúpila z neho jeho priesvitná kópia.
Pozrela sa na trojicu a zavrčala. "Mám pocit, že som už dávno nikoho nezabil. Počkať, kde to som?" prízrak sa pozrel pod seba vyľakane nadskočil. "Ja som... mŕtvy?"
"Povedz nám, kto ťa zabil a dočkáš sa zase odpočinku," pomaly preriekla hypnotickým hlasom Willow.
"Bodol ma kolíkom, ale... kde mám ranu? A... prečo som sa nerozpadol na prach? A kde mám stopy po ohni?" Hystericky kričal prízrak zhrozene prezerajúc svoju telesnú schránku. "Vôbec ničomu nerozmiem."
"Povedz nám, kto ťa zabil a dočkáš sa odpočinku," pomaly zopakovala Will.
"Život mi to nevráti," uprel pohľad na Willow.
Buffy nevydržala. "Ja by som to aj tak životom nenazývala a okrem toho, ak ti je lepšie, môžeme ťa v tejto podobe nechať aj večnosť. Budeš prežívať muky, vieš, ten pocit večného hladu a tak..."
"Nevidel som mu do tváre. Pamätám si len tie hrozivé čierne oči a jeho plášť s kapucňou. A ešte ten tichý smiech," odznelo ako na povel.
"Vďaka Buffy." Willow sa pousmiala.
Buffy jej úsmev opätovala a znova pozrela na prízrak "Pamätaj si tento deň. Stretnúť sa s premožiteľkou po smrti sa podarí naozaj len máloktorému upírovi. Vlastne sa môžeš považovať na málu chvíľku za naozaj významného." S týmito slovami sa zdvihla pomaly začala vychádzať miestnosti. Prízrak nestačil povedať už nič, lebo Tara s Will čarovnou formulkou kúzlo zrušili. Vo chvíli keď duch splynul s telom sa mŕtvola rozpadla na prach. Buffy počkala na kamarátky vonku a po chvíľke došli znova do Gilesovho domu. Vnútri už čakal Giles. "Tak, čo som zmeškal?"

Giles sa plný údivu nad tým všetkým nezmohol na nič. Pomaly si zložil okuliare a pretrel si oči. Práve keď sa chystal sadnúť si na kreslo, do miestnosti vbehla Anya, nasledovaná Alexom. "Ty ma už neľúbiš, povedz to na rovinu," zakričala namrzene.
"Ale miláčik, toto sme už preberali nedávno. Vieš, že ťa ľúbim a toto je len nezmysel."
Oponoval Alex mávajúc naširoko rukami.
"Ale nie, najprv si mi nechcel povedať, čo je ufo a potom si mi klamal. Vraj lietajúci riad. Toto som ešte preniesla, ale teraz si sa so mnou odmietol milovať a myslím si, že to je naozaj vážne. Ľuďom, ktorých ľúbiš, nemáš klamať!" vykrikovala Anya.
"Vzdávam sa." Alex bezmocne pokrčil plecami. "Žijem naozaj v peknej ilúzii s bývalou démonkou a dúfam, že všetko je v poriadku... to som skrátka celý ja... Anya..." Alex nestihol dopovedať, keď ho Giles prerušil. "No samozrejme, že mi to nenapadlo. Vďaka Alex!"
Alex a Anya sa prestali hádať a upreli pozornosť na Gilesa.
"Rád som poradil, ale netuším čo," poznamenal Alex.
Giles si znova nasadil okuliare a pozrel sa neprítomne pred seba.
"Zase má ten pohľad, myslí, že na niečo prišiel," natešene vykríkla Willow.
"Je to skrátka náš Jupiter Jones," súhlasne prikývla Buffy
"Ehm, prosím?" Giles sa znova vrátil do reality.
"Anya, neber všetko tak vážne. Som si istý. Že Alex mal dôvod na to, že... to je jedno... skrátka to tak isto nemyslel. A teraz sa pustíme do kníh. Hľadáme démona schopného vyvolávať veľmi silné ilúzie. Ako to, že vám to nenapadlo skôr?"
Buffy zakašlala.
"Tak teda nám," opravil sa Giles.

O niečo neskôr všetci sedeli v Gilesovej obývačke plní bezmocnosti. Na stolíku a po zemi ležali rôzne knihy, no ani jedna zjavne nebola tá pravá. "Nenašli sme nikoho odpovedajúceho tomu, čo ste nám povedali."
"Ste si istý, že máte pravdu?" Zmorene sa opýtala Will, pričom sa ani nenamáhala otočiť hlavou smerom k nemu.
Giles jej odpovedal navlas rovnakým správaním "Absolutne istý, ale pripúšťam, že hoci mám kníh dosť, tak stále nemám všetky. Ale inak ďakujem za tie z výpredaja, sú vcelku... poučné." Will pootvorila oči a zamrmlala: "Nemáte za čo."
Ako prvá sa z kresla zdvihla Buffy. "No tak vážení, chápem vašu frustráciu, ale myslím, že nie je na mieste. Musíme sa skrátka viac snažiť. Giles, povedali ste že ten démon dokáže spôsobovať veľmi silné ilúzie, ktoré dokáže privolávať na kohokoľvek kdekoľvek. Môže ich vytvárať len tak z ničoho ale môže ich napríklad privolať aj na seba. To by znamenalo, že je naozaj silný. Ale ako dokáže pomocou nich zabíjať?"
Giles sa na Buffy sústredene pozrel. "No vlastne si si odpovedala sama. Človek či démon je zložený z tela a mysle. Určite si niekedy mala sen, v ktorom ti hrozilo nejaké nebezpečenstvo. Vždy si sa však dokázala prebudiť včas. Ale ak by sa tak nestalo, tvoja myseľ by mohla utrpieť nenapraviteľné škody. Náš démon používa veľmi reálne ilúzie, silnejšie ako spomínané sny. Jeho obeť ilúzii dokonale uverí, čo má za stav duševnú smrť."
Buffy zvraštila čelo. "Ale keď sú to len ilúzie, musí sa im dať brániť, či... nie?"
Giles sa nútene zasmial: "Ochranné kúzla sú síce fajn ale tu by asi nepôsobili. S takýmito silnými ilúziami sa totiž ešte nikdy nikto nestretol. Keby som vedel aspoň niečo, ale v knihách nie je ani zmienka."
Anya zazívala. "Ako keby ten netvor prišiel z inej dimenzie."
Giles sa ihneď strhol. Všetkým ihneď došlo, len Anya sa spýtavo pozrela na Gilesa.
"Povedala som niečo?"
"Páni, dnes bodujeme." Nadšene vykríkol Alex. "Ak to takto pôjde dalej, tak sa pomaly zbavím pocitov menejcennosti."
Giles začal okamžite hľadať jednu knihu vo svojej veľkej zbierke. Tara s Will mu ihneď pribehli na pomoc. "Kým mi niekto vysvetlí, o čo presne ide, vyrazím si na hliadku, som si istá, že za ten čas sa isto niečo stalo. Idem pozrieť pár zaujímavých miest." Povedala Buffy a vyšla von.
Giles na okamih prerušil hľadanie. "Buffy sa mi dnes zdá byť veľmi napätá. Stalo sa niečo?"
"No viete, trocha sa pohádala s Rileym, to viete partnerské problémy.... aaa.... už som ticho," začala Will a prerušila keď videla ako sa Giles nad niečím zamyslel. "Uhm, viem," potichu zamrmlal.

Dvojica policajtov prečesávala okolie. "Dnes je pozoruhodne pokojný deň. Bolo nahlásené len jedno vlámanie a inak nič ani čo sa týka tých zvláštnych okolností zo včera." Poznamenal ten menší z nich pokojne prežúvajúc hamburger.
"Nemal by si to zakríknuť," oponoval druhý. Pomaly prešli smerom k cintorínu.
"Počkaj, niečo počujem."
Menší policajt odložil hamburger do papierového vrecúška a ticho ho nasledoval. Z blízkej hrobky sa ozývali akési podozrivé hlasy. Obaja potichu podišli ďalej a hlasy už bolo počuť lepšie.
"Kto je premožiteľka? Myslím, že som o nej počul v legendách ľudstva," ozval sa zvnútra ktosi nepríjemným šepotom.
"Je nebezpečná a všetkých nás môže zabiť," odpovedal druhý hlas.
"Tak to je pre mňa istá výzva. A nájdem ju tu? To je neuveriteľné aké mám štastie. Keď ju zabijem, navždy sa zapíšem do histórie a začnem tvoriť nové dejiny."
Z hrobky vyšiel tichý smiech. "Zabije aj vás, má pomocníkov a s ich pomocou zvládne čokoľvek," oponoval druhý hlas.
"Tak to úprimne pochybujem. Ale dobre, zaisti aby o nich bolo postarané a ja zatiaľ upravím bojové pole aby sme si to rozdali za vhodných podmienok. Mám to rád veľkolepé," tichý smiech sa znova ozval hrobkou. "A teraz choď."
Prvý policajt to nevydržal a vbehol do hrobky s pištoľou v ruke. "Ani hnúť!" zakričal.
Postava sa otočila a plášť jej na okamih hrozivo zavial. "Nezabiješ ma. Nemáš tam náboje," precedila pomedzi zuby a mávla rukou. Akýsi démon medzitým vybehol von. To už ale z druhej strany hrobky vbehol druhý policajt a naskytol sa mu nasledujúci pohľad. Jeho kolega mieril asi z štvormetrovej diaľky na temnú postavu v kapucni a plášti. Vznášala sa ako keby nad zemou a tvár jej vôbec nebolo vidieť. Až na hrozivé čierne oči. Policajt zbledol. "Zastreľ ho, na čo čakáš!" vykríkla neľudským hlasom tajomná postava. Spanikáril. Pištoľ vystrelila sama a postava dopadla hlučne na zem. Ilúzia sa rozplynula a ne zemi ležal mŕtvy policajt.
"Nieee," vykríkol nahlas.

Buffy sa prechádzala po cintoríne. Za ten čas nenašla nič zaujímavé. Pomaly sa začalo stmievať. "Kam sa podeli všetky netvory? Začínam pochybovať, že sa dnes v noci objavia nejakí upíri. Pripomína mi to ticho pred búrkou," potichu si zamrmlala. Ticho prerušil tlmený krik prichádzajúci z ďiaľky. Buffy sa ihneď rozbehla smerom k východnému vchodu cintorína. Hlas vychádzal niekde odtiaľ.

"Čo som to urobil? Ja som ho zabil" kvílil policajt nad mŕtvym telom svojho partnera, nad ktorým sa pomaly objavil jeho duch. Ukázal na neho prstom a preriekol: "Ty si ma zabil.
Zaslúžiš si smrť!"
"Áno, zaslúžim," policajt vzlykajúc namieril svoju služobnú zbraň k hlave.
Buffy akurát vbehla dnu na miesto činu. "Nie! Nerobte to." Policajt sa na ňu stihol smutne pozrieť. Hrobkou zaznel výstrel.
V tú chvíľu si Buffy uvedomila prítomnosť niekoho ďalšieho. Duch sa pomaly transformoval do známej hrozivej podoby. "Ty musíš byť ten, čo tu za posledný deň narobil toľko chaosu." Povedala nespúšťajúc z neho oči. "Dovoľ aby som sa ti predstavila, som Buffy Summersová, premožiteľka."
Postave sa doširoka roztvorili červené oči. "Premožiteľka... ty si tá démonmi a upírmi obávaná.... neuverila by si, aký majú k tebe mnohí rešpekt. Prepáč, ja som Dork´Han — preriekol s neskrývanou radosťou.
"Prepáč, že ti nepodám ruku, ale neviem, či ťa tam u vás očkovali, nechcem niečo dostať." Jej hlas mal znieť výhražne a sebaisto ale neznel.
Hrobkou znova zaznel nepríjemný smiech.
"Cítim, že sa bojíš," pomaly preriekol.
"Prečo si myslíš, že tvoje ilúzie na mňa budú platiť?" opýtala sa Buffy. Jej hlas znel čoraz neistejšie.
Dork´Han ukázal rukou na mŕtve telá. "Ako sa môže niekto báť obyčajného človeka... možno vieš lepšie bojovať ale aj tak skončíš takto. Mojej moci nikto neodolá. Tvoja myseľ je primitívna a čítam v nej všetky tvoje túžby či obavy. Tu vidíš výsledok."
Buffy sa mykla. Odrazu pred ňou stál Angel. "Buffy, neboj sa ma, som to ja, ten démon ma začaroval aby si miesto mňa videla jeho." Nastavil jej ruku. "Milujem ťa... poď so mnou do LA a budeme ničiť démonov spolu. Prosím." Jeho hlas znel naliehavo.
Buffy znova myklo. "Ja... ja... mám teraz Rileyho a ty... Angel ma nezaujímas," ticho hlesla. Angel zmizol a na jeho mieste sa znova zjavil Dork´Han. "Večer si to spolu rozdáme. Dávam ti čas na prípravu, lebo takto by si pri mne nevydržala ani minútu. A tvoju smrť si chcem vychutnať." Po chvíli dodal: "Myslím, že by si mala ísť skontrolovať svojich priateľov, neviem či nečakajú návštevu." Keď si Buffy uvedomila jeho slová, okamžite vybehla von do tmy.
Spike sedel v miestnom bare pre démonov a na hlave mal kapucňu, aby ho nik nespoznal. "Krvavú Mary," zavrčal na barmana nenápadne sledujúc okolie. Vedel, že ho tu nechcú, lebo už raz za mimoriadnych okolností pomohol premožiteľke a za to si od mnohých vyslúžil opovrhnutie. Barman mu ju bez slova nalial a Spike ihneď zaplatil. Zrazu zvonku začul divné zvuky. V bare nastala vrava a Spike medzi prvými vyšiel von.

Dork´Han stál uprostred cintorína a mieril rukou smerom k oblohe. Z nej začali v pravidelných polminútových intervaloch padať na zem ohnivé gule. Začalo sa to. Znova sa začal ticho smiať. "Dnes som sa ešte vôbec nepobavil. Tak to skúsme ešte napraviť." Slastne zamrmlal.

Spike videl naozaj zvláštne veci. Z oblohy padali ohnivé gule. Videl autá ako sa pred nimi uhýbajú a ľudí splašene bežiacich po uliciach. Ohnivé gule stále padali na zem a pár áut už horelo po ich zásahoch. Ďalšie dve sa neďaleko Spika zrazili. Inštinktívne uskočil a začal bežať. Po chvíli si všimol, že na ulici sa objavili postavy plížiace sa pomalým tempom. "Zombie, och bože, naozaj vyzerajú presvedčivo." Okolo neho prebehol nejaký démon. Z druhej strany ulice sa ozval hlasný výkrik. Spike už nečakal a rozhodol sa čo urobí.

"Tak a vieme všetko. Mali by sme zavolať Buffy, aby aj ona vedela čo sa deje. Bože, čo to sú za zvuky?" Giles na okamih vykukol z okna a to, čo videl ho skutočne ohromilo. "Tara, Willow, toto by ste mali vidieť."
"Keby som nevedela že sú to ilúzie, tak som ohromená," s pootvorenými ústami sledovala cez okno diane vonku Will.
Tara zo seba zdesene vysúkala: "Jeho moc rastie a obávam sa, že je priveľká na celú planétu. Ak ho nedostaneme čím skôr, tak to môže mať naozaj hrozné dôsledky."
Wilow s Gilesom na ňu pozreli. V tú chvíľu sa s hrmotom otvorili dvere.

Buffy vbehla k Gilesovi a ihneď si všimla rozbitý zámok. Alex a Tara usedavo vzlykali, Giles stál skormútene na boku a Anya bez slova pozerala uprene do okna. Na zemi ležal nehybne ohyzdný démon.
"Čo sa stalo? Viem o ňom všetko a viem, čo urobím..." Potom si všimla na dlažke mŕtve telo v kaluži krvi. Willow bola mŕtva. "Ach bože, nie," Buffy začala plakať. "Chce mňa, pôjdem za ním a pravdepodobne prehrám, ale musím to spraviť. Nie je iné riešenie."
Giles sa na ňu smutne pozrel. "Nemôžem dovoliť aby narobil viac škody. Uzavriem s ním dohodu. Nech som to ja, kto má niesť dôsledky. Nie je iné riešenie!" Kričala Buffy vzlykajúc. "Možno je." Vo dverách kuchyne sa objavil Spike.

"Spike dorazil pár minút pred tebou a premohol toho démona, kým narobil viac škody. Ale dôsledok je naozaj tragický," ozval sa po chvíle mlčania Giles. Spolu s Buffy a Spikom odišli do hornej izby. "Je to Taorian. Našiel som čosi o ich civilizácii v knihe Alternatívne reality, na ktorú som predtým ani nepozrel. Hľadal som ho totiž medzi démonmi, ale on nie je démon.
Moja chyba"
"A čo je?" Opýtala sa Buffy a smútok v nej sa začal meniť na hnev.
"Výborne dievča, tak sa mi to páči," zahlásil protivne Spike a zapálil si cigaru.
"Za normálnych okolností by som ťa už dávno prebodla," zúrila Buffy.
"Okey, som ticho," Spike podišiel k oknu.
Ohnivé guly pomaly prestávali dopadávať na zem.
Giles pokračoval: "Je to čosi ako vyššia forma. Ich civilizácia žijúca v alternatívnej dimenzii je vcelku mierumilovná. Ilúzie používajú aj ako dorozumievací prostriedok ale majú zakázané ich používať na iné než kladné účely. Previnilci sú okamžite súdení."
Buffy ho prerušila: "Dorozumievací prostriedok?"
Spike sa od okna ozval: "No, predstav si, že staviaš dom, tak hneď zodpovednej osobe ukážeš ako by mal vyzerať."
"Ďakujem Spike," ironicky podotkla Buffy.
"Za málo," Spike vyfúkol dym a sadol si na stoličku.
"Nazdávam sa, že Dork´Han je jeden z tých, ktorí začali moc zneužívať a pravdepodobne bol hľadaný, tak ušiel z domova. Ako útočisko si našiel Zem, na ktorej je jeho moc naozaj ohromná, ako si mohla vidieť a myslím, že si nás vybral cielene. V ich svete znamená možno toľko, ako u nás jeden upír a jeho ilúzie zďaleka nie sú také reálne a nedokážu narobiť až toľko škody. My sme skrátka príliš... slabí. Náš mozog sa nedokáže brániť a tak v nás navyše dokáže aj čítať. Ale toto už asi vieš. A zrejme ťa ani neprekvapí, že skončil v Sunnydale, brána pekiel takéto stvorenia priam priťahuje." Giles dokončil, to čo zistil.
"Ale spomínali ste, že sa poraziť dá. Ako?" Buffy naliehala na odpoveď.
"No, nejako ma vyhľadal Adam a..." začal Spike.
"Predtým, než dokončíš, tak si dovolím poznámku. Až sa o toto mimozemského idiota postarám, tak sa porátam aj s tebou," Buffyina reč znela naozaj výhražne. "Ty a Adam, to som si mohla myslieť! Ale kašlem na to, toto sa vyrieši neskôr... ak teda nejaké neskôr bude."
"Nie je to tak, ako si myslíš. Ponúkol mi, že mi vyberie čip za protislužby ale inač ním opovrhujem," bránil sa Spike.
"Čo tu vlastne robíš?" V Buffy začala kypieť zlosť.
Giles jej položili ruku na rameno. "Nezabudni, že pomohol zabrániť ešte väčším stratám. A takisto ani on si neželá v meste niekoho, kto nestojí na ničiej strane."
Spike sa nadýchol. "Počúvaj Buffy, viem, že sa nemáme radi a asi sa ani mať radi nikdy nebudeme, ale vážne chcem pomôcť. Ja nemám rád chaos ako Adam a veľmi dobre si uvedomujem, čo ten chlapík dokáže. Tiež som to videl. Zabíjať myšlienkami a pohybom ruky... to je vec..."
Buffy zakašlala. "Prepáč, nechal som sa strhnúť, pointa je v tom, že jeho ilúzie sa dajú prehliadnuť a jeho sila spočíva predsa výhradne v nich. Adam to napríklad dokázal."
Buffy sa významne pozrela na Gilesa. "Takže keď odstránime jeho ilúzie, bude úplne neškodný? Respektive, keď budem ja imúnna voči jeho ilúziam, tak... ale stále nevieme ako..."
"Ja už tuším... ale..." Buffy sa na Gilesa pozrela.
"Ale Willow nám to nevráti..." smutne dokončil Giles. V Buffyinych očiach sa znova zjavili slzy a po chvíli skončila v Gilesovom náručí.

Ulica bola úplne prázdna a rozbité autá, oheň a vyvrátené stromy pri ceste len pripomínali, že sa tu niečo nedávno udialo. Dork´Han spokojne stál uprostred všetkého a čakal. Oproti nemu sa na opačnej strane ulice zjavila Buffy. Bola po zuby ozbrojená, na chrbte mala meč, v ruke kušu a na boku riflí sa jej hompáľala dýka. Razantne kráčala smerom k Dork´Hanovi.
"Môj odkaz si dostala, predpokladám," oči mu temne žiarili.
"Dostala" kričala cez ulicu. "A som som tu! Sama, bez priateľov, toto je len medzi nami."
Pomaly sa približovala.
"Myslíš, že dovolím, aby si ma zabila? Ale prosím ťa, pôvodne som čakal že sem prídeš s pokorou. Vieš, vo vašom svete sa mi naozaj páči a plánujem tu ostať dlhšie. Pochopiteľne nie v Sunnydale."
Buffy medzitým dorazila na pár metrov od neho a zastavila sa. "Ešte koľko veľkohubých žvástov si od teba budem musieť vypočuť, kým ťa dorazím?" Ironicky sa opýtala.
Dork´Han zavrčal a chytal sa mávnuť rukou. "Nie!" vykríkla Buffy. "Počkaj, než sa začneme hrať, chcem vedieť prečo si si vybral práve mňa."
Dork´Han sa ticho zasmial. "Hľadal som niekoho, kto sa mi bude môcť aspoň trochu rovnať. Vybral by som si Adama, ale rýchlo som pochopil, že niekto ako on nebude mať záujem odporovať mi, pretože uznáva podobné hodnoty. A tak som našiel teba — obávanú premožiteľku. Proste som chcel, aby to bolo čo najviac fér."
"A preto si na mojich priateľov poslal toho démona?" Buffy sa tvárila mimoriadne vážne. "Nuž, nemohol som tušiť, že si až taká slabá," Dork´Han nudne pokrčil ramenami. "Ale už ma to tu prestáva baviť." Mávol rukou a jeho telesná schránka sa zmenila. "Navrhujem, aby sme to ukončili, chystám sa osídliť väčšie územie."
Pred Buffy stál náhle Pán. "Nemáš ani trocha rešpektu, pred jediným, čo ťa dokázal zabiť?" "Hmm, vieš že ani nie?" zazubila sa Buffy.
"Polož tie zbrane a sľubujem, že umrieš rýchlo." Pán sa opäť transformoval na Dork´Hana. "Asi nie si zvyknutý na akýkoľvek odpor." Ďalej provokovala Buffy. "Okey, tak zbrane odložím." S týmito slovami zložila na zem kušu aj meč.
Dork´Han sa spokojne zasmial. "Páči sa mi ale tvoja guráž. Budem na teba spomínať naozaj len pozitívne."
Buffy si založila ruky: "Tak k veci. Pôvodne som myslela, že sem prídem a zahrám ti malé divadielko aká som bezmocná a ako ma máš v hrsti, ale musím povedať, že keď som ťa uvidela a počula tvoj otavný smiech, okamžite som prestala mať náladu na vtipy."
Dork´Hanove oči sa zamračili. "Tak zhor!" vykríkol a mávol rukou.
No Buffy ostala pokojne stáť a začala predstierať zívanie. "Puká mi srdce, že ti to musím povedať ale tieto ohnivé triky — tvoje obľúbené, už vyšli z módy."
Dork´Han vyľakane ustúpil stranou. "Čo sa deje?" vykríkol.
"No, prišli sme na to, že tvoje ilúzie sú síce takmer dokonalé ale nie nepriehľadné. Stačilo len pomocou kúzla vytvoriť dokonalý súlad všetkých zmyslov a ver mi, že svet hneď vyzerá reálnejšie." Tentoraz sa zasmiala Buffy. "A ironické je, že na toto som prišla práve vďaka osobe, ktorú inač vôbec nemám rada a za normálnych okolností by stála na tvojej strane. Ale ako sa vraví: nikdy nehrab na vlastnom piesočku, lebo sa ti to vypomstí. Chytaj!" S týmito slovami vytiahla dýku a hodila ju na Dork´Hana.
"Toto je za Willow," povedala.
Pomsta bola dokonaná. Dork´Han sa pozrel na svoju hruď ako by nemohol uveriť, že sa našiel niekto kto ho porazil.
Z rany mu začala vytekať zvláštna rôsolovitá hmota. "Snáď si už pochopil, že toto je Môj svet a a ja vyslovene neznášam, keď doňho niekto zasahuje," zhnusene poznamenala Buffy nad jeho telom.

"Buffy!" Ozval sa výkrik. Otočila sa. Stál tam Riley. Pribehol k nej a začali sa vášnivo bozkávať. "Veľmi som sa o teba bál. Keď sa to začalo vo veľkom, hľadal som ťa, bol som aj u Gilesa... viem... je to tragédia."
Buffy sa mu zložila do lona. "Chýbal si mi Riley," pošepkala.
Riley nereagoval. "Riley?" Buffy sa zdvihla z jeho náruče a všimla si že Riley ostal zmznutý vo svojej poslednej polohe. Čas sa zastavil. Buffy sa zmätene poobzerala okolo seba a všimla si že neďaleko nehybného Dork´Hana stále držiaceho dýku trčiacu z jeho rany, sa začal potichu formovať portál. Keď dosiahol požadovanú veľkosť, vystúpili z neho dve postavy - Taoriani. Buffy zhíkla. Obaja k nej pristúpili a ten menší prehovoril šepkajúcim hlasom. Ďakujeme za pomoc pri chytení nebezpečného anarchistu. Ten teraz pôjde s nami a u nás ho budeme súdiť aj zločiny, ktoré spáchal vo vašej zemi."
"Ale ako?" Prekvapene zhíkla Buffy.
"Predtým, než niečo povieš, vypočuj ma úplne. Od začiatku sme vedeli kde sa Dork´Han skrýva. Podľa našich zákonov sme však museli čakať, kým mu niekto dokáže úspešne čeliť." "Prečo?" vykríkla Buffy. "Iba tak ste nám mohli dokázať, že za to stojíte. Ak by ste sa mu nepostavili..." Taorian nestihol dopovedať.
"Čo je to za nezmysel? Kvôli vášmu váhaniu som prišla aj o najlepšiu priateľku!" Buffy sa prestávala kontrolovať.
"Toto si zober. Už nič nehovor, prosím, chápeme tvoje rozhorčenie ale naše zákony sú skrátka iné. Toto ti to určite odškodní. Ver mi ale otvor to prosím až keď odídeme." V Buffyiných rukách sa ocitla zvláštna krabička. Buffy sa na ňu pozorne zahľadela. Keď od nej odtrhla zrak, Taoriani aj nehybným Dork´Hanom už vchádzali do portálu.
Buffy vykríkla: "Dúfam, že sa už neuvídime."
Menší z nich sa na ňu posledný raz červenými očami pozrel a vyriekol naposledy. "Postarám sa o to, aby sa už naše vesmíry neprepojili." Portál o chvíľu nenávratne zmizol.
"Buffy, aj ty si mi chýbala." Buffy sa otočila a Riley stál veďla nej. Pozrel sa na ňu spýtavo. "Kde je?" Ukázal na miesto kde ležal Dork´Han.
"Pssst." Priložila mu prst na pery a začala ho bozkávať. Jednou rukou ho objala okolo krku a druhou medzitým otvorila krabičku. Na chvíľu otvorila oči. Jej oči zahliadli zvláštny jas a všetko zmizlo.

Cez tmavú ulicu prebehlo dievča. Nervózne sa obzeralo okolo seba ale nik tam nebol. O chvíľu prebehlo až k časti v ktorej postávalo pár mužov. Dievčina si poriadne vydýchla.
Prázdne miesta jej naháňali strach. Zaumienila si, že sa už nikdy takto večer nebude túlať po vonku sama.

"Alex, prosím ťa, nezjedz ich hneď, ich príprava bola pre mňa náročnejšia ako včerajšia hliadka," ozvala sa Buffy na margo prípravy obložených chlebíčkov. "A dnes si urobíme naozaj pekný večer bez démonov, len my sami."
Alex zamrmlal čosi nezrozumiteľné a schmatol tácku. Buffy sa posadila k nemu a Will vložila kazetu do videa. Alex zapol televíziu. Práve bežali akési nudné správy o počasí.
"Tak to už spusť," ozvala sa nedočkavo Willow. "Chcem vedieť, či je ten film naozaj taký dobrý ako sa vraví."
Alex prepol na video a objavila sa čierna obrazovka. Po chvíli sa ozvala úvodná znelka a film sa za hlučného Alexovho mľaskania začal.
"Alex," vykríkli obe naraz.


KONIEC