Poviedky Angel Investigations

Sedem dní do apokalypsy


Popis poviedky : Vonku skutočne zapadalo slnko a Angel to cítil. Ešte stále však sedel dole v tmavej pivnici a rozmýšľal. Nedokázal pochopiť, ako sa to mohlo stať. Ako sa z Buffy mohol stať upír? Z dievčaťa, ktoré miloval najviac na svete sa stala krvilačná beštia. Musel nájsť spôsob ako to zvrátiť. A prisahal sám sebe, že to dokáže. Dvere na pivnici sa otovrili. Stála tam Faith.

Poviedku venujem mojej dobrej kamarátke Juliane, ktorej som vdačný za jej cenné pripomienky a rady.


"Študenti. Všetci poznáte proroctvo, ktoré vás sem priviedlo. V každej generácii, sú desiati vyvolení. Spoločne bojujú proti upírom, démonom a silám temnoty. Sú to premožitelia." vysvetľoval profesor študentom, ktorí sedeli oproti nemu. Boli deviati. Jeden z nich chýbal. Prednášajúci si všimol nepokoj medzi študentmi, keď si uvedomili, že sú len deviati.
"Mali by ste sa upokojiť. Ten desiaty, ktorý chýba, je váš vodca. Ukrýva sa na tajnom mieste a jeho pozorovateľ mu dáva individuálny výcvik. Namiesto neho privítajte medzi nami potencionálneho premožiteľa." povedal profesor a do miestnosti zároveň s jeho vetou vošiel nejaký mladík. Mohol mať okolo 15 rokov. Všetci sa naňho udivene pozreli.
"Dovoľte mi prehovoriť, pane!" postavil sa jeden zo študentov.
"Hovor, Mike."
"Nepríjmeme medzi seba niekoho, kto nie je premožiteľom. Bol by len na ťarchu nášmu výcviku."
"Ukľudnite sa študenti! Je to jeden z vás a...." Zrazu sa s rachotom rozleteli dvere. Profesor sa na ne pozrel. Vo dverách stáli dvaja upíri. Presnejšie upír s upírkou.
"Angelus a Darla..." zašepkal učiteľ.
"Rád ťa opäť vidím, John. Vyzerá to, že si neposlúchol moje rady." povedal Angelus posmešne.
"Študenti, pozor! Priamy útok!" zareval učiteľ. Premožitelia sa rozbehli proti dvom upírom. Najprv sa o to pokúšali dvaja, potom štyria, šiesti, nakoniec ôsmi. Všetci zomierali ako muchy. Mike sa na to s hrôzou pozeral. Keď mal zomrieť zomrie aspoň v boji. Vytiahol kolík a zahnal sa ním na Angelusa. Ten však jeho ranu zblokoval a odkopol ho na druhý koniec miestnosti. Keď potencionálny videl, že celý rád premožiteľov je takmer mŕtvy získal v sebe zvláštnu silu. Angelus sa už nahýňal nad Mika, keď sa pred neho postavil a kopol ho do tváre. Mike otvoril oči. Videl ako sa Angelus potáca od neho. Pozrel sa potencionálnemu premožiteľovi do očí. Ten sa usmial podal mu ruku a rýchlo mu pomohol vstať. Za potencionálnym premožiteľom sa objavila Darla. Mike nestihol ani vykríknuť a jej zuby sa zahryzli do krku jeho záchrancu. Angelus sa usmial. "Už len jeden..." povedal Darle. Kým sa však stihli spamätať, Mike bol už jedným skokom na druhej konci miestnosti a vybehol dverami na chodbu. V očiach mu bolo vidieť hrôzu, keď videl všade vôkol seba pozabíjaných svojich učiteľov a priateľov. Dobehol k ťažkým dubovým dverám. Angelus bol možno desať metrov za ním. Mike potovoril dvere a cez úzku škáru sa pretiahol dovnútra miestnosti. Rýchlo zavrel dvere a zatiahol za sebou závoru. Pocítil ako z druhej strany niečo narazilo do dverí. Poobzeral sa po miestnosti. Riaditeľňa. Pozrel na veľký dubový stôl. Musel nejako varovať ostatného premožiteľa. Bol zmierený s tým, že sa mu nepodarí uniknúť pred Angelusom. Zrazu zazrel v rohu miestnosti klietku. Klietku s holubom. Dostal nápad. Sadol za stôl na namočil brko do atramentu. Rýchlo napísal odkaz. Stále počúval nárazy na dvere, ktoré pomaly začínali povoľovať. Stočil papierik do malej rúrky a pripol ho k holubovi. Dúfal, že sa dostane k premožiteľovi. Otvoril okno a vypustil holuba. V tej istej chvíli sa rozrazili dvere na miestnosti. Upír vošiel dovnútra. Mike vytiahol svoj posledný kolík a zaujal bojový postoj...
O niekoľko minút neskôr stáli Angelus a Darla nad jeho zmrzačeným telom. Angelus sa usmieval. "Tak to je koniec Rádu premožiteľov, miláčik. Už nás nič neohrozí." povedal a vášnivo pobozkal Darlu. A holub sa vznášal medzi oblakmi...

Sunnydale. Mesto sídliace nad pekelnou bránou. Mesto, v ktorom žijú dve premožiteľky. Buffy a Faith. Dvojica, ktorá sa spočiatku vôbec nemala v láske. Teraz však boli spolu na hliadke a vcelku si rozumeli.
"Buffy, mala by si si už konečne nájsť nejakého poriadneho chlapa. Musíš raz a navždy pochopiť, že tvoj vzťah s Angelom nemá budúcnosť," povedala Faith a napila sa z piva, ktoré niesla so sebou.
"Faith, dobre vieš, že hoci ma Angel opustil vtedy, keď som ho najviac potrebovala, nemôžem naňho prestať myslieť a nemôžem ho prestať milovať. Skúšala som to, no predsa to nešlo."
"Ale nemôžeš naveky ostať sama. To nejde. Čo chceš aby z teba ostala starena bez muža?" Buffy mlčala. Nedokázala by žiť s nejakým iným mužom ako s Angelom. Milovala ho až priveľmi. Vedela však aj to, že by nikdy nemohli byť spolu. Dopadlo by to pre oboch až priveľmi zle.
"Ešte raz obídeme tento blok a potom si dáme pohov," navrhla nakoniec Buffy. Faith prikývla.
Ozvalo sa zvarčanie. Obe premožiteľky sa prudko otočili. Za nimi stálo asi dva tucty upírov. "No, takto to vyzerá, keď chvíľku nedávame pozor Faith," povedala Buffy a vytiahla kolík. Upír, ktorý stál v strede ostal ohromený. Pomedzi Buffy a Faith preletela nejaká postava, v letku prepichla prvého upíra, a dopadla medzi ostatných. Skočili na ňu. Trvalo niekoľko sekúnd a upíri sa rozleteli na všetky strany. "Takže vy mi nedáte pokoj?!" ozval sa mužský hlas. Ostatní upíri sa rozbehli oproti nemu. Postava udrela rukou a piati upíri odleteli akoby boli iba handrové bábiky. V mesačnom svite sa podarilo Buffy rozoznať, že postava, muž, má čierne vlasy, na sebe čierne oblečenie a neuveriteľne veľké svaly. Keby nebola vedela, že Angel je v Los Angeles, tak by prisahala, že je to on. Chlap sa postavil na rovné nohy a pomocou karate zlikvidoval ďalšieho upíra. Faith a Buffy na túto scénu neveriacky civeli. Upíri, ktorí videli svojich druhov umierať radšej vzali nohy na plecia. Muž sa postavil na nohy a chvíľu sa díval za utakjúcimi upírmi, potom sa otočil k premožiteľkám. Usmial sa. "Ahoj, predpokladám, že vy ste Buffy a Faith. Premožiteľky."
"Áno a vy ste?" začala sa naňho zvodne pozerať Faith. Prestala s tým, keď zbadala Buffyin výstražný pohľad.
"Och, prepáčte, ja som Parker. Frank B. Parker. A som Premožiteľ..."

Angel sa prehadzoval na posteli. Nemohol zaspať. Len čo zavrel oči, videl Buffyinu tvár. hoci to už bolo niekoľko rokov, čo ju opustil nedokázal na ňu zabudnúť. Nenávidel sa. Keby nebol vtedy od nej odišiel, nemusela zomrieť a potom sa dať dokopy s tym hajzlom Spikeom. Keď sa dopočul, že spáva so Spikeom, ranilo ho to ako nič v živote. Chcel zomrieť. Veľmi ťažko prekonával to obdobie. Našťastie von z tých problémov mu pomohla Cordelia, spolu s Darlou. Aj tá mu chýbala. Napriek všetkému ju mal svojím spôsobom rád. A keď mu darovala Connora, pričom obetovala svoj vlastný život, bol jej nesmierne vďačný. Našťastie cez všetky problémy to s jeho synom dopadlo dobre a teraz žije so svojou rodinou. Angela teraz trápil ku šťastiu už len jediný problém. Ako získať späť Buffy. Vedel, že nemiluje Spika, no napriek tomu by ho nikdy neopustila. Angel zúril a zároveň bol nešťastný. V takýchto chvíľach túžil byť opäť Angelusom. Necítil by nič. Necítil by lásku k Buffy, nenávisť k Spikeovi by síce ostala, no nežiarlil by naňho. Keby bol však ním, škodil by ľuďom. A to nechcel. Musel ísť za ňou. Musel ju mať späť. Zdvihol sa z postele a obliekol sa...
"Premožiteľ? To nemyslíte vážne!" vykríkol Giles.
"Asi sa vám to zdá absrurdné, no je to pravda. Skontaktujte vašu radu premožiteliek."
"To aj urobím! Neverím, že by mohol existovať nejaký premožiteľ. Rád premožiteľov bol vyvraždený v 18. storočí! Nie je možné, aby ste bol premožiteľom!" rozkrikoval sa pozorovateľ.
"Po tom čo som videla, si myslím, že ním skutočne je. Tých upírov vyradil bez problémov a..." zastávala sa Faith Franka.
"Nemiešaj sa do toho Faith! nevieš o ňom nič! Takisto ako on nevie nič o nás!"
"Dovolil by som si namietať. Viem o vás dosť veľa. Hlavne o Buffy. A to je aj dôvod, prečo som sem prišiel. Buffy je v nebezpečenstve." vysvtelil Parker.
"Ja som v nebezpečenstve každý deň... je to súčasť môjho života."
"Tentokrát je to však iné. Ide o to, že Buffy..." stíchol.
"Čo sa stane s Buffy?" vyzvedala Faith.
"Z Buffy sa stane...upír."

Angela bolela hlava. Cítil sa, ako keby ho prešiel parný valec. Po tom, ako oznámil Cordy, že odchádza do Sunnydale, predviedla mu žiarlivostnú scénu, ktorá skončila letiacou vázou na Angelovej hlave. Hoci Cordelia dobre vedela, že Angel ju nemiluje natoľko ako miloval Buffy, dúfala, že raz bude patriť Angel len jej. A teraz, keď jej oznámil, že sa vracia do Sunnydale za Buffy, prebudila sa v jej démonej časti, temná stránka. Strašne sa pohádala s Angelom. Nakoniec v zlosti po ňom hodila vázu, ktorá trafila svoj cieľ. Upír sa zosypal na podlahu a nehýbal sa. Až vtedy si Cordelia uvedomila, že je zle. Priskočila k nemu a snažila sa ho prebrať, čo sa jej aj po chvíli podarilo. Upír sa zdvihol a dlho sa zadíval Cordy do očí. Videla mu na očiach, čo cíti k Buffy. Videla ako trpí. Hoci jej to lámalo srdce, musela ho nechať ísť. Angel sa otočil a vyšiel z dverí. Teraz Cordelia pochopila, ako sa musela kedysi cítiť Buffy, pred niekoľkými rokmi. Keď ju Angel opustil. Bola zdrvená. Milovala ho, no zároveň ho aj nenávidela. Nevedela čo bude robiť, ak sa Angel vráti do LA spolu s Buffy. Klesla na kolená, položila si hlavu do dlaní a rozplakala sa.

"Z našej Buffy? A upír? Žartuješ?" prehovorila po dobrej chvíli hrobového ticha nakoniec Faith.
"Bohužiaľ, nie. Videl som to, no nedokázali sme ju zastaviť. Zničila svet."
"My?" spýtala sa prekvapene Buffy.
"Rada premožiteľov. Pred mnohými desiatkami rokov boli takmer všetci premožitelia vyvraždení upírom zvaný Angelus. Až na jedného. Varovanie pred upíriou čistkou k nemu dorazilo včas a vďaka jeho pozorovateľovi sa mu podarilo ukryť a prežiť." vysvetľoval Parker.
Do miestnosti sa vrátil Giles, ktorý práve dotelefonoval. Vyzeral veľmi prekvapene.
"Čo sa stalo Giles?" opýtala sa Faith.
"Volal som do Anglicka aby som overil Frankove tvrdenie. Premožiteľ skutočne existuje, ale nikto nevie, kto ním je. Dal som si preveriť aj Franka a..." stíchol Giles.
"A čo?"
"Frank je z NSA. Pracuje vo veľmi tajnej špeciálnej sekcii." vysvetlil Giles.
"Presne tak. To že som premožiteľom nie je v tomto čase ešte vašej rade známe. Zistia to až o tri dni." vysvetľoval Frank.
"Ale ako to, že o tom všetkom vieš?"
"Ako už bolo povedané, pracujem v špeciálnej sekcii NSA. Tá sekcia sa zaoberá..."
"Cestovaním v čase." ozvalo sa spoza ich chrbtov. Buffy sa otočila a pohotovo vytiahla kolík. Vo dverách stál vysoký muž, oblečený v elegantnom obleku, s dosť veľkou plešinou na hlave. Keď Parker videl, že Buffy vytiahla kolík, usmial sa.
"Občas mám pocit, že je to upír, no neskôr sa ukáže, že má len taký škaredý ksicht." povedal Frank a zobral Buffy z ruky kolík.
"Parker! Čo to mádopekla znamenať?! Nemali ste povolenie opustiť areál." rozkričal sa chlap. "Dámy, pán Giles, dovoľte mi, aby som vám predstavil šéfa bezpečnosti. Ramsey, toto je Buffy, Faith a Giles."
"Dobre viem, kto to je Parker! Mali ste to v popise úlohy, ktorý sme umiestnili v minulej časovej línii do modulu. Vašou úlohou, bolo len doniesť informáciu! Zabiť sme ich mali už my!"
"No a to je ten problém Ramsey. Prišiel som na to, že sa dajú všetci zachrániť." snažil sa ho obmäkčiť Frank..
"Je neskoro Frank. Už je na ceste sem! Nezachrániš ju! Ona sa nezachráni." povedal a vytiahol zo saka berretu.
"Nemám proti vám nič slečna Summersová, ale keď vás nezabijem, zomrú milióny ľudí." povedal Ramsey a namieril zbraň proti nej.
"Kto je na ceste? Pred kým sa neubránim?" dožadovala sa odpoveda Buffy.
Vtom sa rozrazili dvere a do miestnosti vpadol Angel. Skočil na Ramseyho a vykopol mu zbraň z ruky. Ramsey ho udrel päsťou do tváre. Angel nasadil upíri výraz. Bolo vidieť ako Ramsey zbledol od strachu. Neotáľal však a vytiahol z druhého vrecka na saku kolík.
"Ramsey, mimochodom, vieš s kým to zápasíš?" pýtal sa ho pokojne a s úsmevom Frank, ktorý sledoval ako sa Angel kotúľa s ním po miestnosti.
Ramsey zrazu získal prevahu a chystal sa zabodnúť kolík do upírovho srdca. Ozvalo sa zavrčanie. Faith sa otočila a videla ako Buffy nasadila upírí výraz.
"Buffy?!" vykríkla zdesene, keď preletela miestnosťou. Buffy sa usmiala.
"Prečo nie?" povedala a chytila, Gilesa, ktorý stál blízko nej za krk. Giles okamžite pochopil, čo sa deje. Kŕčovito sa snažil nahmatať kolík, no upírka sa usmiala a ukázala mu ten jej vo svojej pravici. Giles sa jej zúfalo pozrel do očí. Už v nich nevidel nič z Buffy. Videl v nich len temnotu a chlad. Buffy sa napriahla a vrazila kolík Gilesovi priamo do žalúdka. Giles sa zatrepal v smrteľnom kŕči. Buffy ho stále držala vo vzduchu a sledovala, ako to ním trepe. Bolo očividne vidieť, ako jej to robí potešenie.
"No do riti! Neskoro!" vykríkol Parker a rozbehol sa smerom k Ramseymu a Angelovi, ktorí so zdesením sledovali tento výjav. Angel pustil Ramseyho a rozbehol sa k Buffy. Nedokázal tomu uveriť. No Parker ho zastavil.
"Už jej nepomôžeš Angelus! Zachráň aspoň Faith, my ju zdržíme! Keby sa niečo stalo kontaktuj Donnovana. Že ťa posiela hlavolam." vykríkol, podal mu do ruky mobil a rozbehol sa spolu s Ramseym proti Buffy. Angel bol ešte viac šokovaný, no nemal čas rozmýšľať. Priskočil k Faith, ktorá ešte stále bola omráčená z úderu upírky. Zdvihol ju na ruky. Pozrel sa na bojujúceho Parkera ako sa snaží kolíkom prebodnúť Buffy. Ramsey si zobrel berretu a vystreili niekoľko strieborných guliek po Buffy. Všetky sa zaryli do jej tela, no ňou to ani len netrhlo. Usmiala sa na Parkera. Skočila naňho a Parker jej nastavil kolík. Buffy sa nabodla. Nabodla sa priamo na kolík, tak, že jej prebodol srdce. No nerozpadla sa. Zasmiala sa a zhodila Parkera na zem. Ramsey do nej ešte niekoľkokrát strelil. Očividne tie guľky ani necítila. Omráčený Parker, ešte videl ako sa nad ním skláňa a cerí zuby. Potom už len zacítil bodavú bolesť v krku. Nastala tma. Ramsey, keď videl ako dopadol Parker pozrel na Angela, ktorý už bežal s Faith von. Chel sa rozbehnúť za nimi, no zrazi ucítil v chrbte, bolesť, ktorá bola neznesiteľná. Namatal si rukami chrbát a cítil, že sa mu tam zapichol šíp. Otočil sa a videl, ako naňho upírka mieri kušou.
"No tak poď miláčik, užijeme si!" vykríkol a vykročil smerom k nej. Buffy sa usmiala a vložila do zbrane ďalší šíp. Vystrelila a trafila Ramseyho do ramena. Hlasno zastonal, no pokračoval v chôdzi. Nabila ďalší šíp. Opäť výstrel. Tento však už zasiahol Ramseyho do krku. Zdesene sa na ňu pozrel a počul jej škodoradostný smiech. Nemýlil sa... bol to jeho koniec...

Angel vybehol s Faith v náručí na ulicu. A hľadal svoje auto. Tam! Našiel ho. Otvoril dvere a vložil Faith opatrne dovnútra. Zrazu sa ozval zvnútra krik. Ramseyho krik. Rýchlo zabuchol dvere na aute a sám si sadol na sedadlo vodiča. Naštartoval. Pridal plyn a jeho auto vyrazilo. Musel nájsť Willow.

Nevadská púšť. Traduje sa o nej veľmi veľa legiend. Medzi ne patrí aj legenda o Area 51. Tajná vojenská základňa uprostred púšte. Carig Donnovan sedel vo svojej kancelárii a bol ako na tŕňoch. Ani Frank Parker ani Ramsey sa mu od včera večera neozvali. Toto sa mu ešte nestalo. Bol zvyknutý na to, že Frank je nezodpovedný a častokrát zabudne zatelefonovať, ale u Ramseyho to bolo čosi iné. Vždy elegantne upravený a striktne sa držiaci predpisov.
Odkedy pracoval na projekte "Krok späť" nebál sa o nich dvoch tak ako dnes. Skutočne išlo oveľa. Krok späť bola tajná operácia, ktorá umožňovala jednému človeku vrátiť sa o sedem dní späť v čase. Využívalo sa to hlavne vtedy, keď sa stala nejaká chyba, ktorá potrebovala napraviť. A Frank bol ich chrononautom číslo jeden. Napravil toho už skutočne veľa.
Niekoľkokrát už zachránil život prezidentovi, zachránil Sochu slobody pred teroristami a zabránil vypuknutiu ďalšej svetovej vojny. Táto misia však bola iná. Frank musel zabrániť invázii upírskych vojsk po celej zemi. Týchto upírov viedla práve Buffy. Z myšlienok ho vytrhlo klopanie na dvere.
"Ďalej." povedal a napravil si kravatu.
"Ahoj Craig. Chcem sa opýtať, či sa neozval Frank." povedala Oľga. Táto ruská vedkyňa pracovala na projekte Krok späť, ešte v bývalom Sovietskom zväze. Po páde, železnej opony, prijala ponuku americkej vlády a začala pracovať v Nevadskej púšti. Nikdy si však nepripustila, že miluje Franka Parkera. Nemohla si dovoliť rozvíjať tento vzťah. Aj kvôli Frankovej povahe. Bol nenapraviteľným sukničkárom. Teda aspoň to o ňom počula. Nechcela si aj kvôli tomu s ním začínať, hoci sa jej páčil. Bála sa, aby jej nezlomil srdce. Teraz sa však bála o to, či sa mu nestalo niečo vážne.
"Nie Oľga. Frank je stále v Sunnydale. Ale som si istý, že keby sa niečo dialo, že sa ozve." snažil sa ju ukľudniť Donnovan, hoci tomu sám neveril.
"Keby bolo niečo nové, tak ma nájdeš pri module." oznámila a otočila sa.
"Ozvem sa ti. Neboj." povedal Craig a počkal kým sa zatvoria dvere. Pototm zdvihol slúchadlo a vytočil číslo mobilu Franka Parkera.

Angel bol u Faith doma a skrýval sa v pivnici pred slnečnými lúčami, keď mu zazvonil mobil, ktorý mu dal ten čudný chlap. Po tom ako dorazil k Willow domov, sa musel rýchlo ukryť do podzemia aby ho nespálilo vychádzajúce slnko. Vedel, že Willow počas dňa nič nehrozí, preotže upíri sa museli skrývať pred slnkom. S nedôverou zdvihol slúchadlo a čakal čo sa ozve.
"Haló Frank? Počuješ ma?" ozvalo sa z druhej strany slúchadla.
"Frank tu nie je." povedal Angel ticho do mobilu.
"S kým hovorím?! Identifikujte sa!" ozval sa rozčúlený hlas z druhej strany.
"Moje meno nie je dôležité, pokiaľ mi vy neprezradíte to vaše." povedal Angel s kľudom angličana.
"Som Craig Donnovan zo špeciálnej sekcie NSA. Chcem hovoriť s Frankom Parkerom." predstavil sa Craig.
"Frank Parker? On aj jeho spoločník sú mŕtvi..." oznámil Angel.
Na druhej strane linky nastalo hrobové ticho.
"S kým hovorím?" spýtal sa po hodnej chvíli šokovaný Carig.
"Tu je Angel. Môžete ma poznať aj pod menom Angelus." predstavil sa Angel do telefónu. "To vy ste ich zabili?!" spýtal sa rozčúlene Craig.
"Nie. Nemám záľubu v jedení ľudí, hoci som upír." vysvetlil Angel.
"Tak potom kto?
"Bola to..." Angel sa na chvíľu odmlčal. "...bola to... Buffy Summersová."
"Preboha..." povedal potichu Donnovan do telefónnu.
"Mal som vám odkázať, že pokiaľ by sa mu niečo stalo, že ma posiela hlavolam. Mal som sa s vami spojiť." hovoril ďalej Angel.
"V poriadku. Pán Angelus, od tejto chvíle ste oficiálne agentom NSA, vaše krycie meno je Hlavolam. Teraz mi nadiktujte, kde sa nachádzate. Pošlem tam zásahovú jednotku, aby vás vyzdvihli."
"Moment. Sám odtiaľto neodídem. Pošlite mi sem ľudí, ale až okolo polnoci. Musím vziať môj tím. Musím zachrániť, koho sa dá."
"V poriadku Hlavolam, nechajte si mobil pri sebe. Budme vás ešte kontaktovať."
Angel rýchlo nadiktoval Willowinu adresu Craigovi a zložil telefón. Craig si prešiel rukou po vlasoch a potom stlačil gombík, ktorý ho spojil s jeho sekretárkou.
"July, prosím vás zistite mi všetko čo sa dá upírovi s menom Angelus. Potrebujem to vedieť do dvoch hodín."
"Iste pane, budem sa snažiť."

Buffy sedela v knižnici ako keby to bolo väzenie. Nemohla odtiaľ výjsť, pretože hrozilo, že by sa rozpadla na prach.
"No čo Buffy, o chvíľu sa zotmie, si pripravená zabíjať?" ozvalo sa za jej chrbtom. Otočila sa. Bola mrtvolne bledá. Za jej chrbtom stal Frank Parker a usmieval sa. On jediný mal dovolené povstať a piť z Gilesa a Ramseyho.
"Už sa teším ako ju zabijem." prehodila Buffy.
Frank podišiel k nej a pritiahol si ju k sebe a vášnivo ju pobozkal. Vzrušovala ho. Nielen, keď bola živou, ale teraz ako upírke jej nedokázal odolať. Bol pre ňu ochotný aj zomrieť. Aj zabíjať. Začal si rozopínať nohavce, no Buffy ho zastavila so slovami: "Teraz nie, Frank. Slnko zapadá. Už je náš čas." Frank sa usmial a opätovne ju pobozkal.

Vonku skutočne zapadalo slnko a Angel to cítil. Ešte stále však sedel dole v tmavej pivnici a rozmýšľal. Nedokázal pochopiť, ako sa to mohlo stať. Ako sa z Buffy mohol stať upír? Z dievčaťa, ktoré miloval najviac na svete sa stala krvilačná beštia. Musel nájsť spôsob ako to zvrátiť. A prisahal sám sebe, že to dokáže. Dvere na pivnici sa otovrili. Stála tam Faith. "Willow, je už v bezpečí vo Wolfram & Hart v LA. Volala som Weasleymu a ten po ňu cez obed prišiel. Teraz musíme ešte nájsť Alexa. Je v nebezpečenstve." oznámila Angelovi. "Ďakujem Faith, pomohla si mi. Máš pravdu... musíme ho nájsť, skôr než Buffy." povedal Angel a keď prechádzal okolo Faith, nevedomky sa dotkol jej ruky. Faith sa mu pozrela do očí. Angel jej pohľad opätoval a hodnú chvíľu sa na seba pozerali. Po chvíli sa Angel spamätal a uvedomil si, že... odvrátil pohľad a vybehol von. Faith ho celá zmätená nasledovala.

Alex sedel von na verande a pozoroval hviezdy. Napriek tomu, že Anya bola už niekoľko mesiacov po smrti, stále na ňu myslel. Pozeral sa na hviezdy a každá z nich mu ich pripomínala. Vedel však aj to, že mu jeho lásku už nikto nikdy nevráti.
"Alex..." ozvalo sa zrazu.
Alex sa celý zmätený začal okolo seba obzerať, no nikoho nevidel. Opäť začul jeho meno. Pozrel pred sebou a zajvil sa pred ním sivý oblak, z ktorého sa postupne zhmotňovala postava. Alex sa s jeho jedným okom snažil rozoznať, čo to môže byť. Po chvíli, keď ho hlas opäť oslovil, zistil, že je Anya. Keď ju videl, rozbehol sa k nej, aby ju objal. Keď sa však o to pokúsil siahol do prázdna. Anya nebola hmotná. Pozrela sa naňho.
"Alex..." začala.
"Anya."
"Alex... musíš odtiaľto odísť! Hrozí ti nebezpečenstvo." povedala mu.
"Kto si?" opýtal sa Alex rozrušene a pozoroval ju, pričom začal hľadať po vreckách svoj kolík.
"Som Anya. Teda, to čo z nej ostalo. Poslali ma Sily, aby som ťa varovala." odpovedal duch.
"Varvovala? A pred čím?" spýtal sa nechápavo.
"To ti nesmiem povedať, ale nesmieš tu ostať."
"Prečo Anya, láska, povedz mi čo sa deje?!"
"Nerozmýšľaj rozumom, ale riaď sa v boji srdcom." boli posledné slová, ktoré mu povedala. Potom zmizla. Alex si nebol istý, či to čo videl bola skutočnosť, alebo iba sen. Nestihol sa spamätať, keď mu na rameno dopadla niečia ruka. Alex sa bleskovo otočil, no keď zbadal Buffy, uľavilo sa mu. Milo sa naňho usmiala a pohladila ho po tvári.
"Buffy, čo to?" opýtal sa prekvapene.
"Pst! Nehovor." povedala a pritisla svoje pery na tie jeho. Alex cítil ako mu jej jazyk vrazil skoro až do krku. Začal jej podvedome oplácať jej bozky. Chvíľu tam len stáli a bozkávali sa. "Poď dnu. Chcem to! Chcem teba." povedala zmyselne Buffy a rukou mu začala hladiť zadok. "Buffy, ale čo Angel?"
"Angel, tu nie je. Jeho smola. Ja chcem teba." povedala a pritisla sa tesne k nemu. Cítil ako sa od vzrušenia chveje jej krehké telo." Netvrď mi, že ty to nechceš." povedala a opäť ho začala bozkávať. Alex neváhal. Chytil ju za zadok a zdvihol ju do vzduchu a vošiel s ňou dovnútra. Vo vnútri ju položil na kuchynský pult a začal si rozopínať nohavice, pričom mu Buffy ochotne asistovala. Druhou rukou začal Alex vyzliekať premožiteľke vrchnú časť oblečenia. Buffy sa k nemu tesne pritisla. Alex ju jemne začal hrýzť do krku. Na toto čakala! Jej tvár sa zmenila v upíriu, a chystala sa zahryznúť do jeho krku. Vtom sa však s krikom od neho odtrhla a prepadla na druhú stranu kuchynského stola. Alex sa vyplašene obzrel a zbadal Angela s upíriou tvárou, ako drží v ruke kríž. Neprekvapila ho tak ani jeho prítomnosť v dome, ani jeho upíria tvár, ale najviac ho prekvapil, práve ten kríž. Z ruky v ktorej ho Angel držal stúpal sivý dym. Len čo Buffy odskočila od Alexa, rýchlo ho odhodil Faith, ktorá stala na druhej strane miestnosti. Alex sa pozrel na Buffy, ktorá sa zdvihla medzitým zo zeme. Mala upíriu tvár.
"Buffy, čo to má dočerta znamenať?" vykríkol prekvapene.
"Je upír, Alex. Upír bez duše." povedal Angel, ktorý si medzitým vytiahol kolík z plášťa. "Faith, vezmi ho do auta, a počkajte na mňa. Keby bol nejaký problém, tak..."
Premožiteľka prikývla. Buffy sa na Angela usmiala a zmenila svoju tvár späť v ľudskú. Počkala kým odídu. Pozerala sa Angelovi priamo do očí. Zvyčajne videla na jeho tvári lásku k nej, alebo jeho smútok nad tým, že ju opustil, ale teraz nie.
Angel, miláčik, prečo si ma nenechal najesť sa?!" spýtala sa ho vyčítavo, pričom nahodila zvodný pohľad.
"Buffy, dobre vieš, že to nie je správne. Toto nie si ty!"
"Práve naopak! Až teraz cítim, že som to ja! Moje skutočné ja." povedala a vykročila k nemu. "Buffy, nenúť ma, aby som ti ublížil." varoval ju.
"Angel... konečne môžme byť naveky spolu... čo nám už teraz zabráni? Nič."
"Mýliš sa. Ty nie si žena, ktorú skutočne milujem."
"Máš pravdu. Som žena, akú by miloval skutočný chlap. Angelus. Staň sa Angelusom! Vezmi si zo mňa. Teraz ti nič nebráni." povedala a pohladila ho po hrudi.
"Zmizni!" povedal a udrel ju plnou silou, tak, že preletela na druhý koniec miestnosti. "Teraz ťa nezabijem, pretože nie som na to vnútrone pripravený. Ale ak sa mi ešte raz pripletieš do cesty, ostane z teba len hromada prachu." povedal rozzúrene, hodil na zem kolík a vybehol von za Faith a Alexom.
Buffy sa usmiala a utrela si krv z rany na pere.
"Do skorého videnia... Angelus." povedala a začala sa smiať. Parker pristúpil k nej a pomohol jej vstať na nohy.
"Podarilo sa ti to?" spýtal sa jej.
"Má to v sebe. Už je to len otázka času."
Buffy sa usmiala a vášnivo pobozkala Parkera.

Angel uháňal vo svojom aute k miestu, kde ho mala čakať prepadová jednotka NSA. Zazvonil mu mobil. Stlačil tlačidlo a prijal hovor.
"Hlavolam? Tu je Donnovan! Čo je nové?"
"Myslím, že nič, okrem toho, že sa nám podarilo zachrániť jedného z našich ľudí."
"Hlavolam, mám pre vás zlú správu. Jednotka špeciálneho nasadenia sa vám už neukáže."
"Čože?! A to prečo?!"
"Vyslali sme do Sunnydale jedotku, ktorá mala mesto zaistiť a vás s vašimi priateľmi prepraviť na našu základňu. Bohužial bola prepadnutá a..."
"Kto ju prepadol?" spýtal sa Angel, ktorý nemal rád obkecávanie týchto rečí.
"To je práve to. Boli to upíri. A teraz mám jednu otázku: Aká je šanca, že sa z nich stanú upíri?"
Angel zabrzdil auto a zdesene sa pozrel pred seba. Pre sebou videl niekoľko desiatok chlapov oblečených v štýle SWAT, ako si to mierili priamo k ich autu.
"Myslím, že priveľká... ešte sa ozvem." povedal do mobilu a vypol ho.

Craig Donnovan ostal prekvapený z toho, ako sa k nemu zachoval Angel. nebol zvyknutý na to, aby mu niekto zavesil telefón. Kým sa však spamätal, zazvonil mu ďalší telefón. Lenže toto nebol hocijaký telefón. Tento zvonil len v krízových situáciach. Vtedy, keď mal nasledovať Krok späť.
"Donnovan," zdvihol slúchadlo.
"Tu je Humpreys. Donnovan, máte povolenie od rady na Krok späť."
"Ale pane, máme tu menší problém." snažil sa vysvetliť Craig, do jeho kancelárie vošla sekretárka a na stôl mu položila nejaký spis. Na znamenie vďaky prikývol.
"Aký problém Donnovan?!"
"Náš jediný chrononaut Frank Parker.. .pane neviem ako to mám povedať, ale... je mŕtvy." "Tak pripravte nového! Krok späť sa musí znovu zopakovať."
"Ale pane! Pravdepodobnosť, že niekto prežije Krok späť bez minimálne trojmesačnej prípravy je nulová." vysvetľoval Donnovan.
"Je mi to jedno! Pripravte nového chrononauta. Do kroku späť vám ostáva ešte 96 hodín." Craig sa usmial.
"Bez obáv pane. Myslím, že som práve našiel chrononauta, ktorý sa smrti nebude báť. Ešte sa ozvem." povedal a zložil slúchadlo. Pozrel na fotku, ktorá sa nachádzala v spise. "Áno, on bude ten správny." usmial sa.

"Angel!" vykríkla Faith, keď preletel okolo nej a ostal visieť na okraji priepasti. Alex mu priskočil na pomoc, zatiaľčo sa ona pokúšala držať upírov od nich čo najďalej. Angel sa s vypútím všetkých síl chytil Alexovej ruky. V diaľke začuli zvoniť sirény policajných áut. "Musíme vypadnúť! Faith naskoč!" vykríkol Alex a so zraneným Angelom sa dotackali k autu. Faith ešte zabila dvoch upírov a rozbehla sa k autu. Ozval sa výstrel. Angel sa strhol. Videl ako Faith padá k zemi. Napriek všetkým svojím zraneniam vybehol z auta. Pozrel sa smerom z ktorého zaznel výstrel a videl už len blond vlasy ako sa schovávajú za múrik. "Buffy..." zašepkal.
Priskočil k zranenej premožiteľke. Pozrel sa jej na ranu. Mala prestrelený bok. Ozvalo sa škrípanie bŕzd a Alex zastavil tesne pri ňo s autom a otvoril dvere. Angel nežne zdvihol Faith a položil ju na zadné sedadlo a zavrel za sebou dvere. Alex pridal plyn a veľkou rýchlosťou rozrazil upírov, ktorí sa im priplietli do cesty. Angel roztrhol Faith tričko na mieste, kde vnikla guľka. Pozrel sa na ňu. Na jej tvári videl bolesť. Zaznamenala jeho pohľad a chápala na čo myslí a prikývla hlavou. Angel vložil prsty do rany a snažil sa nahmatať guľku. Po chvíli sa mu to podarilo a vytiahol jej z tela zakrvavený kúsok kovu. Usmial sa a ona jeho úsmev obetovala. Alex sedel na volante a sledoval cestu, keď ho zrazu opäť oslovil ten hlas. Prekvapene pozrel na sedadlo spolujazdca a zbadal tam Anyu.
"Za normálnych okolností by som ťa zabila za to, že si mi chcel byť neverný..." povedala smutným hlasom.
"Anya. Ty nie! Ty nemôžeš byť skutočná! Zomrela si!"
"Nie, Alex. Keďže po mojej smrti zomrela aj časť tvojho srdca, Sily mi dovolili aby som ostala s tebou, hoci si o mne nevedel."
Angel sa naklonil k prednému sedadlu a chcel sa spýtať s kým sa to rozpráva, ale keď zbadal Anyu, tak jeho otázka bola vyriešená.
"Anya. Rád ťa vidím. Nebola si náhodou mŕtva?" prehodil so smiechom.
"O nič viac ako ty Angel." usmiala sa.
"Kam mám ísť teraz Angel?" spýtal sa Alex. "Asi o dve hodiny vychádza slnko. Musíme sa ukryť, inak ťa zabije."
"Pokiaľ ostanem v aute, tak nie. Má špeciálne upravené skla, ktoré prepúšťajú len tie lúče slnečného svetla, ktoré ma nemôžu zabiť." vysvetlil Angel. "Ale máš pravdu. Ideme do LA. Wesley, Fred a Cordy na nás už určite čakajú." dokončil a vrátil sa späť k zranenej Faith. "Anya. Nerozumiem, prečo si ma varovala? Odkiaľ si vedela?"
"Bolo mi dovolené vidieť budúcnosť Alex. Porušila som síce príkaz síl, ale len preto aby som ťa zachránila. Milujem ťa."
Alex sa usmial a chcel ju pohladiť po tvári, no jeho ruka opäť prešla cez ňu.
"Na toto si nikdy asi nezvyknem." precedil cez zuby a usmial sa. Opätovala jeho úsmev.
Angel si položil hlavu zranenej Faith na kolená. Nedokázal opísať to čo cítil. Nechápal to, že necíti bolesť nad stratou Buffy. Videl ju "živú" a v ňom sa nič nezlomilo. Až teraz si uvedomoval, že skutočná Buffy je už dávno mŕtva. Nechápal však, ako sa z nej mohol stať upír. Teraz držal namiesto Buffy v náručí Faith. Ženu, ktorá ho chcela niekedy dávno zabiť, ležala teraz úplne bezmocná pri ňom a očami hľadela na jeho tvár. Až teraz pochopila význam jeho mena. Niekto s anjelskou tvárou. Tá Angelova taká skutočne bola. V hlave jej začali behať myšlienky, ktorých sa musela rýchlo zbaviť. Myšlienky na Angela. Prvýkrát ich mala, keď ju Angel v LA zachránil a pomohol jej v ťažkých chvíľach vo väzení. Zrazu si však spomenula, že on miluje len Buffy. Toto jej pomohlo. Vždy keď naňho myslela spomenula si na Buffy a všetky jej myšlienky utiekli preč. Aj teraz to pomohlo. Rýchlo odvrátila svoj pohľad od neho a uvedomila si, že Alex prudko zabrzdil auto. Angel sa pozrel, čo ho prinútilo zastaviť. Pred nimi stál niekto veľmi známy a usmieval sa. Angel sa zamračil a zaklial.

Oľga Vuchovichová vošla do Donnovanovej kancelárie a zatvorila za sebou dvere.
"Som rád, že si prišla, Oľga."
"Čo sa deje, Craig, ozval sa Frank?"
"Oľga," povedal Craig a objal ju. "Frank je mŕtvy. Zabili ho."
Doktorka Vuchovichová ostala stáť ako obliata studenou vodou. Po tvári jej začali stekať slzy. Po chvíli ich však dokázala utlmiť, zhlboka sa nadýchla a pozrela Craigovi do očí.
"Oľga. Je tu ešte niečo. Rada vydala povolenie na krok späť." oznámil jej ďalej.
Oľga naňho prekvapene pozrela.
"Ako mohla vydať povolenie na Krok späť, keďže sa ešte nič strašné nestalo?"
"Oľga, podľa materiálov, ktoré doniesol Frank z minulej časovej línie sme zistili, že svet aj ľudstvo sú v obrovskom nebezpečenstve. O dva dni bude na svete nažive možno desatina celkovej populácie ľudstva."
"Čo sa má stať Craig?"
"Znie to síce neuveriteľne, ale Oľga, myslím, že si už počula o upíroch."
Oľga naňho šokovane pozrela a začala sa smiať.
"Myslíš Drakulu a tak? U nás doma v Rusku sú to len rozpárvky pre malé deti. "
"U nás to nie sú len rozprávky. Upíri skutočne existujú a o 36 hodín ovládnu celý svet. To bol dôvod Frankovho Kroku späť. Mal zastaviť ich vodcu."
"A kto je ich vodcom?"
"Bude to znieť trochu ironicky, ale ich vodcom je Premožiteľka upírov - Buffy Summersová. Stal sa z nej upír."
Oľga ostala šokovane stáť.
"Ale prečo si tam potom poslal Parkera s Ramseym? Ani jeden z nich s takým niečím nemal skúsenosti." zakričala a po tvári jej opäť začali stekať slzy.
"Mýliš sa. V minulej časovej línii zistil Ramsey, že Frank pochádza zo starého strateného rodu Premožiteľov upírov. Práve preto bol za ňou poslaný on. Ale neuspel a tak..."
"...Rada nariadila nový Krok späť." doplnila ho.
" Presne tak."
"Ale to nejde, Craig, nemáme nikoho, kto by zvládol presun!"
"Ale máme. A máme aj istotu, že krok späť prežije."
Podal jej spis, ktorý mal na stole. Oľga si ho vzala a začala čítať. Po chvíli sa naňho opäť pozrela.
"Takéto niečo som nikdy neskúšala. A nikto nevie, aké to môže mať vedľajšie účinky." "Je to naša jediná nádej Oľga."
"V poriadku. Modul bude pripravený na štart o..." pozrela na hodinky. "...o 84 hodín. Ale pokiaľ chceme mať úspešný presun, musí sa sem dostaviť čo najskôr."
"Vybavím to." povedal Craig a usmial sa.

"Takže vy ste chceli odísť zo Sunnydale bezo mňa? Možete sa hanbiť."
"Panebože Spike. Nemáme čas. Prečo vlastne nebežíš teraz za Buffy? Veď je tým, čo si vždy chcel." povedal nahnevane Angel a díval sa vraždiacim pohľadom na Spikea, ktorý im nechcel ustúpiť z cesty.
"Angel, skutočne si taký naivný, že si myslíš, že som to neskúsil? Vieš ako som obstál? Vyhodila ma a vynadala mi, že mám dušu, ako by to bolo niečo zlé. Teraz ma pri sebe nejakého Franka. O mňa už ani nezakopne."
"A čo mám s tým ja Spike?"
"Už tu nemôžem viac ostať Angel. Prosím ťa vezmi ma do Los Angeles."
"Wiliam Krvavý ma o niečo prosí?" zasmial sa mu Angel.
"Viem, že ti to pôsobí nesmiernu rozkoš Angel, ale musíš ma odtiaľto dostať. Nedokážem tu ostať, keď vidím Buffy s..." odmlčal sa a Angel videl ako sa mu v mesačnom svite na líci zaleskla slza. Pochopil ho. Miloval Buffy natoľko, žťe nedokázal zniesť, keď ju videl s iným a nedokázal ju zniesť predovšetkým ako upíra.
"Aj keby sme chceli Spike, nemáme ťa kam dať," zapojil sa do rozhovoru Alex. "Sme plní. Vezmieme so sebou zranenú ženu a... povedzme ducha."
Spike zosmutnel ešte viac. Angel sa usmial, pretože mu hlavou prebehla myšlienka.
"A možno by sa niečo aj našlo..." prehodil napokon.

O chvíľu už auto uháňalo ďalej po ceste. Angel sa usmieval. Nielen preto, lebo videl Spika na kolenách, ale aj preto, lebo ho opäť pokoril. Keď sa lepšie započúval začul nejaké divné zvuky. Tie zvuky vychádzali zo sedadla po Angelom. A keby sa započúval ešte lepšie, zistil by, že sú to vyhrážky. Spikove vyhrážky. Nemali ho kam dať, vpredu, pretože Alex bol neustúpčivy vo veci, že by Anya mala ísť do kufra a tak tam nakoniec skončil Spike. Faith mu stále ležala na kolenách a spala. Teraz sa konečne mohol na ňu dívať bez strachu z toho, aby to zistila. Prešiel rukou po jej vlasoch. Spomínal si, že niečo podobné cítil k Buffy, keď ju poprvýkrát uvidel. Chcel ju chrániť. No nepodarilo sa mu to a nakoniec sa aj z nej stal upír. Teraz niečo podobné cítil k Faith, no nechcel si to pripustiť. Niekde vo svojom vnútri cítil, že niektorá jeho časť ju ešte stále napriek všetkému miluje. Jeho iná časť ho však tiahla za Faith. Častokrát si spomínal na to, ako sa s Buffy pohádal kvôli nej v LA v tú noc, keď ju zatkli. Vtedy ho to mrzelo... dnes mu to však už bolo jedno. Jeho Buffy už bola mŕtva. Navždy. Na Angelovu tvár začali dopadať prvé slnečné lúče. Odkedy mu Wolfram&Hart dodalo do kancelárií a áut špeciálne sklá, ktoré ho chránili, vychutnával si každý východ slnka. Alex sa pozrel do spätného zrkadla, aby sa uistil, že je Angel s Faith v poriadku. Keď však zbadal len Faith, ktorá tam ležala prudko zabrzdil. Najmä Spike ležiaci v kufri sa pri brzdení poriadne doudieral. Zaklial. Alex sa otočil dozadu aby sa presvedčil o tom čo videl. Keď však zbadal Angelovu prekvapenú tvár, ktorá sa naňho dívala, uvedomil si akú somarinu urobil. Chcel vidieť upíra v zrkadle. Zmätene sa usmial na Angela, ktorý pochopil, čo sa Alexovi stalo. Pokýval rukou aby pokračoval a bol potichu aby nezobudil Faith. Alex poslúchol a opäť šliapol na plyn.

Buffy sa pozerala na žiarivé hviezdy. Jej plán zatiaľ vo všetkých smeroch vychádzal. Stačilo už len zabiť, alebo pripojiť na svoju stranu tých, ktorí by jej mohli zabrániť. Keď jej Parker podrobne popísal cieľ projektu Krok späť, bola veľmi znepokojená. Napriek tomu, že Frank bol už v jej moci, vedela, že on nemusí byť jediným cestovateľom v čase. Jeho nadriadení mohli hocikedy poslať niekoho späť. Našťastie Krok späť sa mohol vykonať iba sedem dní dozadu. Podľa Frankových slov, to bolo spôsobené nedostatočnou technológiou pri regenerácii paliva do modulu.
"Čo ťa trápi miláčik?" ozvalo sa za jej chrbtom.
"Nič to nie je, Frank. Len som myslela na teba."
"Myslela si na Krok späť je tak?"
"Áno. Pokiaľ majú zariadenie, ktoré im umožní poslať človeka späť v čase o sedem dní, sme v nebezpečenstve." strachovala sa upírka.
"Miláčik, dobre vieš, že jediný, kto by dokázal zvládnuť ten modul som ja. Nič nám nehrozí." uisťoval ju Parker.
"Ale čo keď nájdu niekoho, kto by sa na to podujal a zvládol by to?"
"V tom prípade navrhujem, aby sme zničili modul." povedal Frank a vášnivo ju pobozkal. Buffy mu všetky jeho bozky začal oplácať. Konečne bola šťastná. Už nepotrvá dlho a celý svet jej bude ležať pri nohách.
"Ako sú na tom naše jednotky?" spýtala sa medzi bozkami.
"Máme desaťtisíc upírov pripravených zaútočiť, v Európe je to okolo dvadsiatich tisícov, a v Ázii tak stotisíc. Všetci čakajú len na náš signál." usmial sa Frank.
"Len čo zapadne slnko, vydaj rozkaz aby začali útočiť. Všetci, ktorí sú schopní boja, nech sa zapoja. Mne priprav dvadsať naších najlepších. Pôjdeme sa v noci pozrieť do Nevady..." povedala a pokračovala v bozkávaní Parkerovho tela.

"Toto ti nezabudnem Angel!" rozčuloval sa Spike v podzemnej garáži firmy Wolfram&Hart, ktorý bol celý doudieraný z cesty v kufri auta.
"Nemám záujem, aby si mi niečo odpúšťal Spike." povedal Angel a spolu s Faith v náručí a Alexom vošiel do výťahu.
"Teraz je na tebe Spike, aby si učinil rozhodnutie: Alebo nám pomôžeš poraziť Buffy, alebo sa budeš prizerať ako sa celý tento svet uvrhne do večnej temnoty." dal mu na výber Angel. "Za normálnych okolností by som bral skôr tú druhú možnosť, no keďže mám tu prekliatu dušu, musím vám pomôcť." zamrmlal si popod nos a vošiel do výťahu za nimi. Dvere sa zavreli a všetci ucítili, že sa výťah pohol. Angel sa usmial. Vedel, že Spike sa k nim pridá. Poznal ho už nejaké to desaťročie a vedel, čo sa preháňa jeho hlavou.
Pozrel sa na Faith, ktorá spala v jeho náručí. Bola taká prekrásna, že keby mohol, tak by ju najradšej pobozkal. Angel sa pristihol pri tejto myšlienke a okamžite sa snažil sústrdiť na niečo iné. Nemohol si to pripustiť. Nesmie sa do Faith zaľúbiť. Ona nie je dievča pre upíra. Teda v podstate ani Buffy nebola, ale s ňou to bolo iné. Ju miloval až natoľko, že pre ňu stratil dušu. Lenže odvtedy sa toho veľa zmenilo. On sa zmenil a pochopil, že by s ním nikdy nebola šťastná. A ani on s ňou. Posledné dve noci rozhádzali celý jeho život naruby. Vo vnútri bol síce zdrvený z toho, že stratil Buffy, no zistil, že našiel niekoho, kto bol v jeho živote takmer rovnako dôležitý a koho si toľké roky ani len nevšimol. V mysli opäť zaklial. Chcel na ňu prestať myslieť, no nemohol. V jeho vnútri bojoval Angel, proti démonovi, ktorý miloval Faith a zároveň proti démonovi, ktorý ho chcel zaviesť späť k Buffy. K upírke Buffy. Bola taká krásna, keď sa pokúšala napiť z Alexa, že... Angel na chvíľu zavrel oči a predstavoval si jej zmyslené telo. Tak po ňom túžil. S hrôzou otvoril oči. Nechápal, čo to doňho vošlo. Nemôže byť s ňou. Je zlá. Zabila by aj jeho, aj jeho priateľov. Našťastie sa výťah zastavil a Angela prinútil prestať myslieť na tie dve ženy v jeho živote. Konečne. Roztvoril sa výťah a všetci z neho vystúpili. Na chodbe ich už čakali Wesley, Willow, Fred a Gunn. Fred s Gunnom okamžite priskočili k Angelovi a vytrhli mu Faith z náruče, aby jej mohli ošetriť ranu. Wesley prikročil k Anelovi a na privítanie mu podal ruku.
"Rád ťa vidím Angel. už sme sa začínali strachovať. Zo Sunnydale prichádzajú samé nepriaznivé správy." oznámil mu Wesley.
"Máte niečo nové?"
"Len toľko, že sa chystá niečo veľké. A vieme, že je za tým Buffy."
"Tušil som to. Wesley, zistil si čo to spôsobilo?"
"Myslíš premenu Buffy na upíra? To neviem, ale podľa toho čo mi povedala Faith, keď som bol vyzdvihnúť Willow, to určite nebola "prirodzená" premena. Chcem tým povedať, že to nespôsobil, nejaký upír, ktorý by ju bol vysal."
"Tak čo to potom mohlo byť?" spýtal sa nechápavo Angel. Wesley mu chcel odpovedať no vzápätí zazvonil upírovi mobil.
"Počúvam."
"Hlavolam? Tu je Donnovan. Mám pre vás nové rozkazy." oznámil mu hlas v telefóne. "Nemyslím si, žeby som bol vaším podriadeným aby ste mi mohli dávať nejaké príkazy." "Ospravedľnujem sa. Je to už taký zvyk. Tak povedzme to tak, že mám k vám jednu prosbu." "O čo ide?"
"Musíte sa okamžite dostaviť do Nevady."
"Prečo?"
"Nemôžem vám to celé vyrozprávať takto po telefóne. Je to až príliš nebezpečné. Niekto môže počúvať."
"Pozrite, pán Donnovan, momentálne mám inú prácu ako prehánať sa niekde po púšti, len kvôli nejakému zbohatlíkovi, ktorý sa hrá na Boha."
"Pán Angel, verte mi, že momentálne som vaša a Buffyna jediná nádej."
"Čo vy viete o Buffy?" zavrčal do telefónu.
"Viac než si myslíte. Ak prídete, môžete ju zachrániť."
Angel sa na chvíľu odmlčal. Nevedel si predstaviť, ako by sa dala Buffy zachrániť. Neexistuje predsa spôsob ako spraviť z upíra človeka. Kedysi by bol tomu ešte veril, ale dnes po všetkých tých zážitkoch už nie. Chcel by ju zachrániť, no teraz už bolo na to príliš neskoro. Učil sa pozerať do budúcnosti. Do budúcnosti, ktorej súčasťou by mohla byť aj F... Opäť sa pristihol pritom ako na ňu myslí. Je to s ním veľmi zlé.
"V poriadku Donnovan, ako sa k vám dostaneme?"
"Pánu Wesleymu som poslal inštrukcie e-mailom. Nájdete tam presnú polohu základne aj s popisom ako sa k nej dostať."
"V poriadku, prídeme po západe slnka. A vzhľadom na vzdialenosť tipujem, že asi tak o polnoci."
"Budeme vás očakávať."
Angel neodpovedal a zložil telefón. Posunkom naznačil Weasleymu, aby skontroloval počítač.

Na nevadskú púšť doliehal mesačný svit. Oľga pozerala na hviezdy a myslela na Franka. Myslela na to, ako mu nikdy nestihla povedať, čo v skutočnosti k nemu cítila. Oi tvári jej stekali veľké slzy. V kríkoch niečo zašramotilo. Oľga rýchlo zbystrila pozornosť a vytiahla z puzdra svoju pištoľ.
"Kto je tam?" spýtala sa.
Nič. Žiadna odpoveď. Oľga sa zhlboka nadýchla a prikročila ku kríkom. Po niekoľkých krokoch opäť začula a teraz aj videla, že sa v ich niečo pohlo. Odistila zbraň a namierila ju priamo na kríky.
"Vylez! Vieme o tebe!" povedala nahlas. Chcela svojmu hlasu dodať tvrdý nádych, no napriek tomu sa triasol. Z kríkov vyliezla postava a postavila sa priamo pred Oľgu. Bola natoľko šokovaná, že jej zbraň vypadla na zem.
"Frank! Ty žiješ!" vykríkla a hodila sa mu okolo krku. Videla, že bol celý doráňaný, no živý. Frank ju objal.
"Už je dobre Oľga. Som v poriadku."
"Frank, tvrdili mi, že si mŕtvy. Ani si nevieš predstaviť, ako som sa bála, že som ťa navždy stratila." šepkala a plakala mu na ramene. Frank neodpovedal.
"Neboj sa, Oľga, už ťa nikdy neopustím. Naveky budeme spolu." povedal nakoniec a v mesačnom svite sa mu zaleskli upírie zuby. Cez celu základňu o pár sekúnd preletel Oľgin výkrik.

"Veľmi sa mi to nepozdáva." prehodil Wesley, ktorý sedel za volantom auta, ktoré uháňalo po ceste druhej triedy cez Nevadskú púšť.
"No tak Wesley, odkedy sme odišli z Los Angels, nevidel som ťa usmiať sa. Piánko. Veď o nič nejde." smial sa Spike, sediaci na zadnom sedadle vedľa Angela, ktorý ho mal zjavne plné zuby. Keby bolo na ňom najradšej by ho nechal v LA. Lenže nemal na výber. Keď naňho zatlačili Fred, Willow, Cordelia a nakoniec aj Faith, musel sa podvoliť. Že vraj by sa nemali rozchádzať a mali by teraz držať pohromade. Všetci. Angela to už začínalo otvravovať, pretože za tie stáročia mal už Spika plné zuby. A ešte viac ho znenávidel, keď si začal s Buffy. Nahodil otrávený ksicht aby dal najavo svoj nesúhlas s jeho prítomnosťou v aute. Faith, sediaca naproti, si to všimla a usmiala sa naňho. Angela to síce prekvapilo, ale podvedome jej úsmev opätoval.
"Mal by si to robiť častejšie." poznamenala Cordelia, ktorá sedela napravo od neho.
"Čo?"
"Usmievať sa."
"Nemám dôvod," odsekol a opäť sa zamračil.
"Faith, čo vám vlastne vtedy stihol povedať Parker, než zomrel?" spýtala sa jej Fred aby odpútala pozornosť od Angelovej osoby.
"Ten Frank Parker splietal niečo o cestovaní časom. A potom, že Buffy zničila celý svet a nikto ju nedokázal zastaviť." vysvetľovala Faith, pričom sa striedavo pozerala na Angela a Fred.
"Vau, tak to je super! Naša malá Buffy, ktorá toľkokrát tento svet zachránila, ho nakoniec zničí." nemohol zadržať v sebe smiech Spike. Keď však zistil, že bol jediný, komu ten vtip pripadal smiešny stíchol.
"Nechápem jedno, ako sa z Buffy, mohol stať upír?" ozvala sa Willow.
"To je fakt. Upírom sa môže človek stať jedine, keď ho pohryzie iný upír a on sa napije z jeho krvi. Ale pokiaľ o tom viem, som si istý, že ju nič nepohrýzlo." doplnil Angel.
"Ak sa smiem zapojiť do vášho zmysluplného dialógu, mám pre vás istú teóriu." ozval sa zo sedadla vodiča Weasley.
"Hovor Wes." vyzval ho Angel.
"Ako všetci vieme, ty so Spikom ste bezhranične milovali Buffy..."
"To je fakt." potvrdil Angel.
"Omyl! Ja som ju miloval viac ako tento tu." vybuchol Spike, no Angel ho jednou presnou ranou do tváre schladil. Wesley sa usmial.
"Čiže, ako som už povedal, obaja ste milovali Buffy a obaja ste s ňou aj... aj... ehm..." začal pokašliavať vodič.
"Spali? Áno. Len s tým rozdielom, že ja som neprišiel vtedy o dušu a nestal sa vrahom, ako niekto, kto sedí vedľa mňa." povedal podráždene Spike.
Angel sa tentokrát už úplne naštval. Rukou schytil druhého upíra za golier a pritlačil ho k stene auta.
"Máš s tým nejaký problém Spike?" opýtal, pričom mal tvár zmenenú v upíriu.
"Mám Angel! Ty si môj problém! Odkedy som ťa s Dru stretol, nič sa mi v mojom "živote" nedarí!" zakričal naňho upír a päsťou mu udrel do tváre. Keby Angela od Spika neodtrhla Faith, bohvie z ktorého z nich by bola už iba hromádka prachu.
"No, takže po krátkej výmene názorov môžeme pokračovať. Takže zhodli sme sa na tom, že ste ju obaja milovali, aj na tom, že ste s ňou obaja... spali."
"Áno. Obaja." precedil nakoniec cez zuby Angel.
"A mysleli ste si, že to ostane bez následkov?" spýtal sa vyčítavo Alex, sediaci vpredu na sedadle spolujazdca. Až teraz si Fred všimla, že niečo nie je v poriadku. Alex bol celý spotený a veľmi ťažko sa mu dýchalo.
"Tak pozor, mladý pánko. Ja som ju nenabúchal! Vždy som si dával pozor." zatváril sa urazene Spike.
"Sklapni Spike a nechaj už konečne Weasleyho dopovedať!" oborila sa ňaň poriadne naštavná Faith. Angel sa usmial. Konečne niekto tomu chudákovi niečo povedal.
"Na čo tým narážaš?" spýtal sa po chvíli Angel.
"Mám dve hypotézy. Prvou je, že je Buffy s niektorým z vás tehotná a démon v jej tele ju premenil v upíra..."
"No moment, upíri za zvyčajných okolností nemôžu mať deti. Teda aspoň mne sa to nikdy nepodarilo. Na rozdiel od..."
Angel túto poznámku radšej odignoroval, lebo tentokrát by už Spika zabil.
"Alebo ste ju dvaja tak nesmierne milovali, že ju vaša láska prerobila v upírku." dodal Wes. Tentokrát Angel aj Spike ostali sedieť šokovaní. V každom prípade boli teda na vine oni dvaja.
"Dá sa to nejako zastaviť Wesley?"
"To neviem, Alex, to neviem. "
"Dá sa..." oznámil hlas. O pár sekúnd sa medzi Faith a Fred zhmotnila Anya.
"Ako?" spýtal sa nedočkavo Angel.
"Odpoveď vás čaká na základni v tejto púšti..." povedala nakoniec.
"Moment, nezabudli sme na niečo?" spýtala sa prekvapene Willow.
"Na čo by sme mali zabudnúť?" spýtal sa Angel.
"Na Dawn..."

Dawnie utekala malou tmavou uličkou v Sunnydale. Bála sa. Odkedy mala ten hrozný zážitok s Buffy, tak... veď ona ju chcela zabiť. Jediné, čo ju zachránilo, bol krížik na visiaci na jej krku. Nechápala, kde sú všetci jej priatelia. Willow aj s Alexom zmizli a ostatné premožiteľky boli na cestách v Európe a v Ázii. Musela nájsť Gilesa. On bol teraz jej jedinou nádejou. V celom meste sa to len hemžilo upírmi. Vždy vedela, že tam sú, no vždy sa spoliehala na to, že ju Buffy ochráni. Tentoraz to však bolo len na nej. V pravej ruke držala perfektne zaostrený kolík a bola vždy pripravená ho použiť. Vybrala sa smerom k strednej škole. Giles bude určite v knižnici.

"No do čerta!" zreval Angel, keď si uvedomil, že Dawn nechali v Sunnydale.
"Ako je možné, že sa to stalo?!" pozrel vyčítavo na Faith.
"Všetko sa to tam zbehlo, tak rýchlo, že..." začala sa brániť.
"Ale povedz mi ako sme mohli zabudnúť na Buffynu sestru? "
"Ja neviem Angel. Ja neviem." hovorila zúfalo.
"Wesley, otoč auto. Vrátime sa späť do Sunnydale." rozkázal Angel.
"Angel, myslím, že bude lepšie, keď dorazíme na tú základňu. Hádam nám požičajú nejaké auto." oponoval mu vodič.
Angel sa zamračil, no nakoniec súhlasil.
"V poriadku Wesley, ale pridaj plyn. Nesmieme stratiť ani minútu. Dawn je v príliš veľkom nebezpečenstve."
Pozrel na Faith. Vyzerala smutne. S tým svojim výbuchom zlosti to asi prehnal. Zdvihla hlavu a pozrela sa mu do očí. Napriek tomu, aká bola silná všimol si, že má slzy na krajíčku. Chvíľu sa na seba dívali, no potom Faith odvrátila pohľad, akoby mu chcela naznačiť, že ju to zranilo. Zamrzelo ho to. Občas sa skutočne správal veľmi necitlivo. Otvoril ústa a chcel jej niečo povedať, no potom si to rozmyslel. Bude lepšie ak si to povedia medzi štyrmi očami...

"Haló! Je tu niekto?" opýtala sa trochu bojazlivo Dawn, ktorá vošla do knižnice. Vo vzduchu zacítila zvlášny smrad. Po pamäti sa snažila nahmatať vypínač. Prešla rukou po hladkej stene a dotkla sa tlačítka. Naskytol sa jej otrasný pohľad, z ktorého ju začalo napínať na vracanie. Zbadala Gilesa, ktorý bol dole hlavou zavesený o svietidlo na strope a po jeho rukách stekala do misky, ktorá bola položená na podlahe jeho krv. Zdesená sa začala obzerať po miestnosti a zbadala nejakého mŕtveho chalpíka, ktorý ležal na stole a z jeho brucha sa na ňu "usmievala" obrovská diera. Dawn vykríkla. Vzápätí s tým krikom otvoril Giles oči a skúmal pohľadom miestnosť. Pozrel na ňu. Bolo vidieť ako je smrteľne bledý a ako ťažko dýcha.
"Dawn?" opýtal sa potichu.
Dawnie sa naňho pozrela.
"Áno."
"Dawn... musíš... musíš... odtiaľto... odísť..." povedal tak potichu, že na smrť vystrašená Dawnie musela k nemu podísť bližšie aby ho počula.
"Giles! Čo sa tu preboha stalo?" spýtala sa a očami začala hľadať miesto, odkiaľ by mohla zvesiť pozorovateľa dole. Giles pravdepodobne vytušil na čo myslí a opäť prehovoril.
"Mne... už.. .nepo... nepomôžeš, Dawn." dýchal ťažko a ešte oveľa ťažšie sa mu hovorilo. "Musíš nájsť... Angela... jedine on ti môže..." povedal Giles a stíchol, no jeho oči ostali otvorené.
"Giles?" opýtala sa Dawn.
Žiadna odpoveď. Mal to už za sebou. Na tvári Buffynej sestry sa objavili nové slzy. Ale teraz nebol čas na plač. Musela sa dostať odtiaľto preč. Musela nájsť Angela. On by jej určite pomohol. Opatrne sa presunula k mrežiam a otvorila skrinku so zbraňami. Bolo tam všetko okrem kuše a sekery. Buffyne obľúbené zbrane. Rýchlo začala prehľadávať, čo tam v podstate ešte ostalo. Svätená voda. Dobrý nápad, to sa jej určite zíde, pomyslela si a vsunula si dve flaštičky tejto tekutiny do vrecák na bunde. Čo ďalej? Kolíky. Áno kolíkov nikdy nie je dosť. Rýchlo schytila tri kolíky a dala si ich do vnútorného vrecka jej bundy. Zrazu jej zrak spočinul na niečom čo si nemyslela, že by niekedy dostala do ruky. Pred ňou stál v špeciálnom priečinku Desert Eagle so striebornými guľkami. Pokúšila sa ho zvihnúť do vzduchu a snažila sa s ním na niečo namieriť. Lenže zbraň bola taká ťažká, že ju ani dvomi rukami nedokázala udržať. Položila ho teda späť na jeho miesto a snažila sa nájsť niečo ľahšie. A potom to zbadala. Malá pištol, krčiaca sa úplne v kúte, v úplne malom puzdierku. Usmiala sa. Vytiahla ju z puzdra a pokúšala sa ňou mieriť. Išlo to. Zdalo sa jej, že je oveľa lahšia ako tá predtým. Pravdepodobne narobí aj menej hluku. Dawnie zamestnaná svojím objavom si ani nevšimla, že do miestnosti vstúpil niekto iný. Pomaly sa k nej zozadu približoval a vyceril svoje ostré tesáky. Nebol však priveľmi opatrný a zakopol o misku s Gilesovou krvou. Dawn sa prudko otočila a inštinktívne vystrelila.

"Niekde by tu mala byť." povedal Angel a skúmal mapu, ktorú mu pomocou e-mailu poslal Donnovan.
"Si si istý, že si z teba niekto neurobil srandu Angel?" spýtal sa posmešne Spike. "Už niekoľko hodín ideme touto púšťou a ešte sme nestretli žiadne auto."
"Sklapni Spike," uzemnila ho Cordy. Už ho za posledné hodiny mala plné zuby. Stále počúvať tie jeho pripomienky na Angelovu adresu. Neznášala to.
"Čo je to tam?" naklonil sa dopredu Angel a ukázal na slabo svietiace biele svetlo v diaľke. "To musí byť ono." povedal nadšene Wesley a pozrel na Alexa, ktorý mal očividne nejaké zdravotné problémy. Začínala ho drviť zimnica a bol veľmi bledý.
"Alex. Čo je s tebou?" spýtal sa Angel prekvapene, keď zbadal v akom je stave.
"Nič to nie Angel. Len chvíľková slabosť," odpovedal mu Alex.
"No nevyzerá to na slabosť, veď celý horíš," namietol upír.
"Budem v poriadku. Stavím sa, že na tej základni majú aj ošetrovňu. Fred sa tam na mňa pozrie." povedal a usmial sa.
Wesley zaradil jednotku a auto sa rozbehlo po prašnej ceste smerom k základni.

Upír doširoka otvoril oči a vykríkol. Bol to výkrik smrti. Dawn výstrel z revolveru "kopol" tak, že ju prehodilo až na druhú stranu zamrežovanej klietky. Zastonala. Až teraz si uvedomila, že túto zbraň bude používať až v krajnom prípade. Napriek tomu, že jej sestra bola premožiteľkou, ona nemala ani štipku jej sily. Po chvíli si uvedomila, že jej hrozí nebezpečenstvo. Rýchlo vstala a obzerala sa po miestnosti. Nevidela nič, okrem prevrhnutejk misky krvi, ktorá sa zmiešala s upírím prachom. Rýchlo zasunula pištol späť do puzdra a to si pripla na opasok jej nohavíc. Presunula sa k dverám a ešte raz sa obzrela , aby videla mŕtveho Gilesa, ktorý tam len tak visel. Trhalo jej srdce, že ho tu takto musí nechať, ale teraz bola v nebezpečenstve aj ona. Zhasla svetlo a zatvorila za sebou dvere.

"Čudné. Vojenské zariadenie a vchod je otvorený dokorán. Dokonca nevidím ani stráže." poznamenal Wesley, keď autom prechádzali cez otvorenú bránu do areálu základne.
"Veď sme očakávaní. Tak to aspoň tvrdí Angel." zaškeril sa Spike.
Na Angelovi bolo vidieť ako v ňom kypí zlosť. Trvalo len pár minút, pokiaľ Wes zastavil auto pri budove, ktorá vyzerala zo všetkých najdôležitejšie. Vyzerala tak preto, lebo ako v jedinej zo všetkých sa v nej svietilo. Aj to len v jedinom okne.
"Neviem prečo, ale niečo sa mi nepozdáva." povedal Angel, keď vystupoval z auta.
"Možno je to tým, že to tak trochu pripomína cintorín," ozval sa Spike a ukázal smerom doprava. Druhý upír sa obzrel a zbadal neďaleko od auta niekoľko ležiacich tiel. Faith, ktorá sa práve vynorila z auta, sa okamžite spolu s Angelom pobrali k mŕtvolám. Faith, podišla k jednému telu a otočila ho tak, aby mu videla do tváre. Bol to asi tridsaťročný vojak, ktorý mal na hlave prilbu a označenie MP. Vojenská polícia. Faith si až teraz všimla jeho krk.
"Sú tu." oznámila, zatiaľčo Angel zdvihol poloautomatickú útočnú pušku M16A1.
"Kto?" spýtal sa nechápavo Angel.
"Upíri."

"V pohode, Dawnie, nebojíš sa. Si silná. O nič nejde," povzbudzovala sa Dawnie, ktorá sa zakrádala pomedzi rôzne domy a kríky. V Sunnydale bolo hotové peklo. Bola si istá, že okrem nej tam už nie je nijaký živý tvor. V ruke držala kolík a bola odhodlaná kohokoľvek kto sa jej postaví do cesty prebodnúť. Z náprsného vrecka si vytiahla mobil, ktorý našla pri nejakom mŕtvom dievčati a vyťukala číslo do Angelovej kancelárie. Už tam telefonovala asi po desiaty raz. Začula, že na druhom konci linky to zvoní. Chvíľu čakala. Opäť len záznamník. Sklamane si zasunula mobil späť do vrecka. Musí sa dostať preč zo Sunnydale. Najhoršie na tom bolo to, že si s autami nikdy nerozumela, takže táto alternatíva vonkoncom neprichádzala do úvahy. Jediné, čo v podstate dokázala šoférovať, bol bicykel. Pri predstave ako bicykluje prečo zo Sunnydale sa jej na tvári objavil úsmev. Mysľou jej behala len jediná myšlienka: Musí sa dostať zo Sunnydale. Musí nájsť Angela.

"Tuším sme prišli neskoro," poznamenal Spike, ktorý si prezeral mŕtvoly.
"Asi áno. Skúsim zavolať toho Donnovana," navrhol Angel a vytiahol Parkerov mobil.
Vytočil Craigovo číslo. Chvíľu to zvonilo, a upír sa už chystal, že to vzdá, no zrazu sa na druhom konci ozval Donnovanov hlas.
"Prosím?"
"Tu je... tu je..." Angel si za nič na svete nevedel spomenúť, aké mu to dal krycie meno.
"Tu je... skladačka..." vykoktal sa nakoniec.
"Skladačka? Angel, ste to vy?"
"Samozrejme. Počúvajte máme menší problém. Sme v tom vašom komplexe, ale vyzerá to tu, ako po nejakom krvavom večierku." oznámil mu Angel.
"Napadali nás. Kde konkrétne sa nachádzate?"
Angel sa pozrel na veľkú sivú budovu postavenú zo železnobetónu. Očami preskúmal nejasný nápis nad dverami.
"Sme pred nejakou budovou. Je na nej nápis: Veliteľstvo operácií." povedal nakoniec do mobilu.
"V poriadku, Hlavolam. Vojdite so svojimi spoločníkmi dnu a prejdite veľkou dlhou chodbou, na ktorej konci sú dvere. Keďže sú chránené špeciálnym systémom zrakového a číselného skenu, prídu vás tam čakať naši dvaja najlepší muži. Von ste vo veľkom nebezpečenstve." "V poriadku budem tam." povedal Angel a skončil hovor.
"No čo Angel, volal vlk, že už čaká na červenú čiapočku?" podrýpol opäť Spike.
"Poďte všetci. Tu nie sme v bezpečí." povedal a otvoril dvere na budove. Cordy a Gunn vošli hneď za Angelom, zatiaľčo Willow a Faith podopierali Alexa, ktorý bol už takmer v bezvedomí. Wesley vybral z kufra auta, rýchlo niekoľko kolíkov a cez rameno si prehodil kušu. O pár sekúnd už išiel s ostatnými cez dlhú tmavú chodbu.

"Som rád, že vás spoznávam, Angel," privítal Donnovan upíra, ktorý v sprievode niekoľkých vojakov vstúpili do miestnosti.
"Skôr než prejdeme k formalitám, chcem vám oznámiť, že sme v Sunnydale, nechali jednu našu priateľku. Musíme sa pre ňu vrátiť."
Donnovan sa zarazil.
"Prepáčte, Angel, ale vy ste nepočúvali správy? Po celom svete sa to len hemží upírmi. Viac ako tri štvrtiny ľudskej populácie sú už teraz mŕtvi, alebo sa z nich stali upíri."
Angel naňho šokovane pozrel.
"To nemyslíte vážne!"
"Bohužial je to tak. Dnes v noci sa začal útok na všetkých kontinentoch. Prežili len tí, čo vedia o upíroch všetko, alebo vôbec nič. " povedal Donnocan a zapol obrazovku. Na monitore sa objavilo Los Angels. Záber z vrtuľníka bol otrasný. Všade po uliciah utekali ľudia pred upírmi. Boli ich celé milióny. Celé mesto bolo nimi zaplavené. "Dnes v noci o 19:00 sa každému človeku na svete splnili najhoršie nočné mory. Frontálny útok upírich vojsk, ktoré sa odnikiaľ vynorili po celej zemi, zaskočil civilné obyvateľstvo, armádu a aj najvyšších predstaviíteľov vlády. V priamom vstupe z Bieleho domu sa vám prihovára prezident Spojených štátov Amerických." Nasledoval strih do Bieleho domu vo Washingtone a záber na prezidenta ako stojí za rečníckym pultom. "Moji drahí spoluobčania. Naša krajina v týchto chvíľach čelí jednej z naväčších invázií vo svojej histórii. Iste sa mnohí z vás pýtajú čo majú robiť. (zmení svoju tvár v upíriu) Vydajte sa do rúk nadradenej rase a stante sa jedným z nás." Donnovan vypol televíziu.
"Vidíte čo sa vonku deje. Nebudem riskovať, že niektorý z mojich chlapov tam kvôli nejakej žene, o ktorej ani nevieme či je ešte nažive, zomrie."
"Ale..." snažil sa namietať Angel.
"Ja tam pôjdem!" ozval sa Spike.
"Prepáčte, ale ísť teraz do Sunnydale by bola hotová samovražda!" oponoval donnovan.
"Lenže ja nie som nažive." povedal Spike, zmenil svoju tvár v upíriu a usmial sa. Na Donnovanovi bolo vidieť, ako zbledol.
"Nebojte sa, Donnovan. Má dušu tak ako ja. Nedokáže nikomu ublížiť." zasmial sa Angel a otočil sa k Spikovi.
"Spike si si istý tým, že tam chceš ísť?" opýtal sa ho Angel.
"A prečo nie? Nemôžem zachrániť Buffy, tak zachránim aspoň Dawn." povedal a poprvýkrát zbadal Angel v jeho očiach, že to myslí skutočne vážne.
"V poriadku."
"Keď ide on idem aj ja..." prehovorila Faith.
Angel na ňu prekvapene pozrel.
"V poriadku, môžeme teda vyraziť." vyhlásil Spike a vykročil k dverám. Faith bola hneď za ním.
Angel sa rozbehol za nimi. Stráže ich vypustili von dverami. O malú chvíľu už stáli všetci traja pri aute.
"Spike." povedal Angel a pozrel sa mu do očí.
"Angel."
"Spike, som si vedomý našich dlhoročných nezhôd a vzájomných problémov, ale..." "Angel, o nič nešlo. Pravdupovediac, poväčšine som bol na vine našich nezhôd ja." priznal si druhý upír.
"Máš pravdu Spike. Čo keby sme všetko hodili za hlavu a začali odznova?" spýtal sa, sám sebou prekvapený Angel.
"Prečo nie? Teraz už nemáme byť prečo nepriatelia. Nie je už o koho bojovať. Buffy je mŕtva." povedal Spike a usmial sa naňho. Angel neveril vlastným ušiam a nečakal, že by sa niečo takéto mohlo niekedy stať. Spike k nemu natiahol svoju pravicu a čakal.
"Priatelia?" spýtal sa.
Angel na chvíľu zaváhal. Potom sa pozrel Spikovi do očí a usmial sa.
"Priatelia." potvrdil nakoniec.
Spike sa usmial a objal Angela. Faith sa zazdalo, ako keby mu Angel niečo šepkal. Po chvíli sa pustili a Spike nasadol do auta. Angel pristúpil k Faith.
"Tak." povedala.
"Tak."
"Angel, já..." začala Premožiteľka, no upír jej priložil na ústa prst, na znamenie aby nič nehovorila.
"Faith..." vzdychol si, naklonil sa k nej a pobozkal ju. Ona mu jeho bozky začala opätovať a objala ho okolo krku.
"Milujem ťa." povedal Angel, keď sa od seba po chvíli oddelili.
Faith sa usmiala, no neodpovedala. Angel na ňu sklamane pozrel. Všimla si toho.
"Angel, ja ti nepoviem že ťa milujem." Angel na ňu ešte skľúčenejšie pozrel.
"Angel, nepoviem ti to, pretože chcem mať dôvod, prečo by som sa mala odtiaľ vrátiť." Upír na ňu nechápavo pozrel.
"Chcem sa odtiaľ vrátiť, aby som ti to mohla povedať potom." usmiala sa. Konečne sa aj on usmial. Na rozlúčku ho ešte raz pobozkala a potom rýchlo nastúpila do auta. O malú chvíľu sa Angel díval už len na vzďalujúce sa svetlá, ktoré si to namierili von z Nevadskej púšte.

Angel sa chystal vojsť späť do budovy, keď sa mu za chrbtom ozval známy hlas.
"Takže ja som ešte poriadne nevychladla a môj milenec sa už muchluje s inou."
Angel sa otočil. Bola tam. Ale nebola sama. Bol tam s ňou aj ten Parker a okrem neho ešte ďalších dvadsať upírov.
"Buffy. Čo chceš?" opýtal sa.
"Čo chcem? Angel, mal by si to vedieť," povedala a vykročila k nemu.
Angel mlčal.
"Angelus, prečo sa nepridáš ku mne? Vidíš čo som dokázala. Spoločne by sme mohli vládnuť svetu. Ty a ja Angelus. Konečne spolu."
"Aký by to bol svet Buffy? Svet temnoty. Svet bez lásky. Svet bez ľudí."
"Ale čo my dvaja Angel? Konenče môžeme byť naveky spolu. Stačí tak málo."
"Toto nie si ty Buffy."
"Ale som to ja Angelus. Konečne som to ja," odvrkla mu.
"Ty nie si tá Buffy, ktorú som kedysi miloval."
"V tom prípade máš smolu Angelus." povedala a rukou dala pokyn ostatný upírom aby naňho zaútočili.
"Nevolaj... ma... Angelus." povedal upír a zmenil svoju tvár v upíriu. Práve sa chystal odraziť útok prvých dvoch, keď sa mu zrazu pred očami rozpadli na prah. Obzrel sa. Vo dverách stáli asi desiati vojaci a v rukách držali kuše. na Buffy bolo vidieť aká je rozzúrená. Angel rýchlo vbehol medzi vojakov. Keď sa vojaci uistili, že Angel je už na ceste do bezpečia, rýchlo sa stiahli a zavreli za sebou dvere. pričom ich z druhej strany poriadne pozamykali na niekoľko oceľových závor. Zrazu na dvere dopadol náraz. A za ním nasledoval ďalší a ďalší. Vojaci plní strachu sa rozbehli za Angelom.. Nemali chuť zomrieť alebo dokonca stať sa upírmi.

Alex ležal na posteli a ťažko dýchal. Angel spolu s vojakmi vebhli dovnútra a zablokovali za sebou v chodbe troje bezpečnostných dverí.
"Takže von s tým Donnovan. Vedeli ste, že sa toto stane! Odkiaľ?" chytil Angel Craiga pod krk.
"Angel, ukľudnite sa. Všetko vám vysvetlím."
"Tak začnite." povedal Angel a naštvane sa posadil do koženého kresla.
"Takže. Určite už každý z vás počul o Rossveltskej katastrofe, z minulého storočia."
"Áno. Údajne tam vtedy havarovalo UFO. No vrcholní predstavitelia vlády to vtedy ututlali." prezentovala sa Fred.
"Správne. Len s tým rozdielom, že nie údajne, ale skutočne to UFO v Rossveli havarovalo. Okamžite bolo prevezené na túto našu tajnú vojenskú základňu. Po dôkladnom preskúmaní objektu sme zistili, že UFO malo na palube aj technológiu určenú aj na cestovanie časom. O niekoľko desaťročí sa nám podarilo vytvoriť prvý funkčný prototyp modulu, ktorý by sa dokázal presúvať časom. Na začiatku sme mali niekoľko chrononautov, čo sa pokúšali prekonať časopriestorovú bariéru. Všetci však... zomreli. A potom prišiel do projektu Krok späť Frank B. Parker. On jediný dokázal ovládať modul a presunúť sa o sedem dní späť v čase. Jeho posledná misia mala zabrániť invázii upírov. Bohužiaľ neuspel." dokončil príbeh Donnovan.
"A čo s tým máme my?" spýtal sa Angel.
"Vy ste momentálne pán Angel, kľúčovou postavou celého projektu."
"Ja?"
"Viete, Krok späť je momentálne našou jedinou nádejou. Pokiaľ by niekto spomedzi nás išiel riadiť modul, bol by to samovrah a zomrel by počas presunu. V tom prípade by bol celý svet stratený a..."
"Pochopil som. Takže vy ma chcete posadiť do toho modulu a nechať ma cestovať časom?" spýtal sa neveriacky Angel.
"No nebude to síce presne tak, ale... áno."
"Vy ste sa zbláznili! Uvedomujete si, že som upír?!" vykríkol Angel a postavil sa na rovné nohy.
"Práve preto chceme vás. U vás nehrozí, že by ste sa zabili. A na druhej strane, je to jediná možnosť, ako zachrániť vašich priateľov."
Angel sa zamyslel. Nevedel si predstaviť seba cestovať v čase.
"Koľko máme času?" spýtal sa nakoniec.
Donnovan pozrel na hodinky.
"Máme približne 40 hodín. Angel, potrebujem vedieť vašu odpoveď."
Angel sa opäť zamyslel. Napokon sa usmial.

Nad Sunnydale už dávno vyšlo slnko a blížilo sa poludnie. Dawnie sedela vo svojom a Buffynom dome. Zo skúseností vedela, že upír nemôže vojsť do domu bez pozvania. Sedela so skríženými nohami na posteli a premýšľala. Teraz môže vyjsť na ulicu bez strachu z toho, aby na ňu niekto zaútočil. Lenže bála sa. V správach videla, čo sa deje po celom svete.
Vedela, že keby sa Angel niekedy pokúsil vrátiť po Buffy, určite by ju začal hľadať najprv v jej dome. Sedela a premýšľala. Bola až priveľmi unavená, pretože už dva dni nespala.
Nakoniec jej viečka oťaželi natoľko, že zaspala.

Angel sedel vo vesmírnom skafandri v kokpite modulu. Pozapínal všetky kontrolky a na obrazovke sa mu objavilo teleso guľového tvaru, z ktorého vyrastalo do priestoru osem paličiek, pričom pre každú z paličiek bola určená špeciálna plocha na obrazovke. Angel stlačil štartovný gombík na joysticku a guľa sa začala prudko pohybovať. Upírovi sa spočiatku darilo udržiavať výždy jednu paličku na ploche. Cítil sa ako v mixéri. Celým modulom otriasala nenormálna sila. Zrazu sa rozozvučal výstražný signál, ktorý pískal ako šialený. Angel si všimol, že mu gulička utiekla z obrazovky a stratila sa kdesi v nenávratne. Všetky kontrolky na prístrojovej doske začali blikať ako šialené. Angel cítil ako to s modulom mohutne trasie. Vykríkol a vzápätí všetky vibrácie prestali. Na obrazovke, kde predtým bola gulička sa objavil veľký červený nápis, ktorý oznamoval, že test bol neúspešný a že Angel zomrel počas presunu. Angel naštvane buchol po prístrojovej doske.
"Pokojne, Angel. Je to len dvadsiaty pokus. Verte mi. Zvládnete to." ozval sa hlas z mikrofónu. Upír sa pozrel do kamery, ktorá ho celý čas sledovala.
"Donnovan, skutočne veríte, že som ten správny?" spýtal sa.
"To neviem Angel. Ale viem, že nikoho iného okrem vás nemáme."
Angel prikývol. Stlačil tlačítko na reštart simulačného programu a opäť sa pripravil.

Keď Spike a Faith, dorazili do Sunnydale, bola už hlboká noc. Mestečko sídliace nad pekelnou bránou. Práve míňali nápis "Vitajte v Sunnydale" keď im do cesty skočil upír v domnení, že cestujúci sa zľaknú a zastavia. Spike nepohol ani brvou, keď sa zvyšky krvi z upíra rozstirekali na predné sklo, iba chaldnokrvne zapol stierače. Faith sa usmiala.
Poprvýkrát za celú cestu. Odkedy odišli od Angela mlčala.
"Spike?"
"Áno?" zdvihol prekvapene obočie.
"Čo ti Angel šepkal, keď ste sa lúčili?" spýtala sa zvedavo.
Usmial sa.
"Nemám ti to hovoriť."
"Prečo?"
"Lebo... pozri nie je to tam Dawn?" vykríkol Spike a skočil na brzdu. Obaja videli to isté. Videli Dawnie ako utekala pred veľkým zhromaždením upírov a kričí o pomoc. Keď videla, že uprostred ulice zastavilo auto, rozbehla sa k nemu. Spike a Faith bleskovo z neho vyskočili. Dawn pribehla celá šťastná k Spikovi a ten ju natlačil do auta. Spike sa pozrel na Faith.
"Čo povieš pobavíme sa?" spýtal sa.
"Prečo nie?" súhlasila Faith a vytiahla svoj kolík.

"Čo sa stalo?" spýtal sa Angel, keď začul Cordeliín plač.
"Alex... Angel... Alex je mŕtvy," plakala Cordy. Upír k nej prikročil a objal ju.
"Ako je to možné?" opýtal sa Fred.
"Nechápeme to Angel. Jeho stav bol čím ďalej tým horší až nakoniec..." povedala smutne Fred. Vo dverách sa objavil Donnovan. Angel sa obrátil.
"Koľko času nám ešte ostáva do Kroku späť?" spýtal sa.
"Ešte 18 hodín. Zajtra v noci odštartujete," oznámil Donnovan.
"Tak poďme cvičiť," povedal rázne Angel a pobral sa späť do modulu precvičovať Krok späť.

Spike preletel vzduchom a dopadol priamo doprosted hlúčika upírov. Aj on aj Faith mali očividne problémy s tým aby zvládli tých upírov. Boli oveľa obratnejší ako klasickí upíri. Človek by povedal, že je to zdokonalená forma upírov. Na Spika sa hodilo niekoľko upídov, no ten ich jedným kopnutím zo seba odrazil a očami hľadal Faith. Bola uprostred možno dvoch tuctov upírov, ktoí ju obkľúčili a snažili sa ju zabiť. Bolo na nej vidieť, že už nevládze. "Faith! Poď už!" zakričal Spike a rozbehol sa k autu v ktorom bola uväznená Dawnie. Faith ešte kolíkom zabila ešte jedného upíra a nohami sa odrazila od zeme. Urobila vo vzduchu niekoľko premetov a dopadla mimo kruhu, ktorý vytvorili okolo nej upíri. Chcela sa rozbehnúť k autu, no dopadla znenazdajky na zem. Spike si všimol ako ju jeden z tých šikovnejších upírov chytil za nohu a zhodil na zem.
"Faith!" vykríkol a chcel vybehnúť za ňou.
"Spike! Vypadni odtiaľto!" kričala a kopla upíra do tváre. Ten však vo svojom zovretí nepovolil.
"Faith!" zúfalo kričal Spike.
"Vypadni! Zachráň seba a Dawn!" pozrela naňho a on videl v jej pohľade odhodlanie obetovať sa.
"Faith nie..." zašepkal Spike, no bolo už neskoro. Upír jej zatiahol za nohu a vtiahol ju medzi ostatných do davu. Upír sa zhrozil. No nemal čas premýšľať. Rýchlo si nastúpil späť a naštartoval. O niekoľko sekúnd auto obrovskou rýchlosťou vyrazilo po ceste a namierilo si to priamo von zo Sunnydale.

"Angel..." ozval sa hlas v jeho hlave. Upír sa obzeral okolo seba, no nikoho nevidel. Konečne si doprial pár minút oddychu a natiahol sa na pohovku. Keďže nič nevidel opäť zavrel oči a premýšľal o Faith. O tom ako sa pobozkali, o tom ako jej povedal že ju miluje, o tom ako odišla a... Opäť niekto zavolal jeho meno. Otvoril oči. Stála nad ním Anya. Teda ak sa to dá tak povedať. Fakticky to bol len jej duch.
"Anya. Prosím ťa, nabudúce, keď vojdeš, mohla by si klopať?" usmial sa Angel.
"Dobre vieš, že nie som schopná držať ani používať nič čo je hmotné." povedala mu.
"Len som žartoval. Čo ťa trápi?"
"Alex."
Angelovi zmizol úsmev z tváre.
"Anya, viem, že je mŕtvy."
"Omyl Angel. Nie je. Jeho dušu som nikde nenašla. Nemôže byť mŕtvy."
"Lenže Fred konštatovala smrť. Videl som ho mŕtveho."
"Si si tým istý?"
"Určite. Nemôže byť nažive. Ale ako ho poznám, určite sa aj ako duch niekde pozabudol." pokúsil sa o žart Angel a opäť zavrel oči.
"Angel?"
"Áno?"
"Chcem ísť s tebou do modulu." oznámila mu.
Angel otvoril oči.
"Vieš, že je to životu nebezpečné?"
"Angel, pozri sa na mňa. Som duch! Som takmer v takej istej situácii ako ty."
"Až na to, že ja mám hmotné telo."
"No tak Angel."
"Uvedomuješ si aké je to nebezpečné?"
"Som si toho plne vedomá."
"Fred, ale spomínala, že presun môže mať aj nejaké vedľajšie účinky."
"Myslím, že vedľajších účinkov by si sa mal báť predovšetkým ty. Ja nie som tá, ktorá by sa mala báť toho, že stratí dušu."
"Prestaň s tým. V poriadku vezmem ťa zo sebou. Ale na tvoju zodpovednosť." povedal Angel už z polospánku. Anya sa usmiala. Do presunu ostáva 10 hodín.

Dawnie sedela vedľa Spika a bola ticho. Vlastne obaja boli ticho odkedy odišli zo Sunnydale. Spikovi v hlave neprúdili iné myšlienky okrem toho ako vysvetlí Angelovi, že nedokázal Faith ochrániť. To bola tá vec na ktorú sa ho Faith pýtala. Keď sa vtedy objali Angel mu pošepkal len jedinú vec: "Daj mi pozor na Faith." Opäť raz zlyhal. Mierili akurát po slnkom zaliatej púšti. Spike bol rád, že si mohol konečne vychutnávať slnečné svetlo. Doteraz mal túto vymoženosť iba Angel. Pozrel na hodinky. Musí to stihnúť do zotmenia. Sám s Dawnie by sa neubránili upírom. Hlavne tým rýchlejším...


SMUTNÝ KONEC


Angel sa obliekal do oranžového vesmírneho skafandra, ktorý používali chrononauti pri operácii Krok späť. Pozrel sa na pravý rukáv obleku, kde sa vynímala pekná malá americká zástava. Usmial sa. Cítil sa ako Neil Armstrong, keď poprvýkrát vstúpil na povrch mesiaca. Popravde povedané, bol by oveľa radšej, keby ten skafander bol trochu ine farby ako oranžovej. Čierna by bola najlepšia. Vonku sa už zotmelo a do štartu ostávalo 60 minút. Zobral si do ruky bielu prilbu a vykročil po dlhej chodbe smerom k hangáru, kde sa nachádzal modul.

Spike zastavil auto a otvoril dvere. Bola noc. Vzal spiacu Dawnie na ruky a vošiel do dlehj chodby, ktorá viedla priamo k Angelovi. Stále premýšľal nad tým ako mu to vysvetlí. Prišiel na koniec chodby a zabúchal na dvere. So sykotom sa otvorili a vo dverách stáli vojaci, ktorí naňho mierili kušami. Usmial sa. Jeden z vojakov dal ostatným pokyn rukou, že je v poriadku a tak zložili zbrane. Spike vošiel s Dawnie dovnútra a dvere sa za ním zavreli. Vzápätí začul opätovné nárazy do dverí. Vojaci v panike vzali kuše a sledovali dvere, ktoré vyzerali, že už už povolia. To bola Buffy a jej vojaci. Cez deň si od nich torchu oddýchli, no keďže prišla noc, opäť to začalo. Vedeli, že táto noc už nebude dlho trvať, pokiaľ sa uskutoční, krok späť. Spike sa pobral ďalšou chodbou. Zrazu sa pred neho postavil Alex.
"Ahoj Spike." pozdravil ho.
"Ahoj Alex. Kde je Angel?" spýtal sa upír.
"Mal by byť pri module." povedal a pozrel na Dawn. "Je v poriadku?"
"Áno, bola len trochu unavená. Postaráš sa o ňu?" oznámil Spike. Alex prikývol a vzal si Dawnie na ruky. Spike sa ešte spýtal, ktorým smerom je hangár a vybral sa za Angelom.

Angel už nastupoval v kombinéze do modulu, keď zbadal, že sa vrátil Spike. Posunkom pozastavil zamestnancov, ktorý ho mali pripútať do kresla a zišiel po železných schodoch dole k nemu.
"Ahoj Spike." povedal mu a s úmevom mu podal ruku.
"Angel," povedal smutne Spike. Chrononaut začal blúdiť pohľadom za Spikov chrbát.
"Kde je Faith?" spýtal sa nakoniec prekvapený z toho, že ju nenašiel.
"Angel, já..." začal Spike. "...já neviem ako to mám povedať, ale..."
"Spike, nie..." povedal zhrozene Angel uvedomujúc si čo sa stalo.
"Angel, je mŕtva."
Angel ostal stáť ako keby skamenel. Ďalšia žena, ktorú miloval bola mŕtva. Najprv Buffy a potom aj... Zhlboka sa nadýchol a pozrel na Spika.
"Angel, ak chceš tak ma udri. Zaslúžim si to." povedal Spike.
"Spike..." začal. " ...ty za to nemôžeš. Vždy bola tvrdohlavá. Ako ťa poznám určite si robil čo si mohol." povedal a položil mu ruku na rameno.
"A kde je Dawn?"
"Alex ju vzal so sebou a..."
"Alex?"
"Áno Alex. Stretli sme sa na chodbe a..."
"Spike, Alex je mŕtvy!" vykríkol Angel.
"A čo keď nie?" ozvalo sa zo vstupných dverí. Angel a Spike sa tam okamžite pozreli. Stál tam Alex s upírim výrazom. A nielen on. Bola tam aj upírka Dawn. A ešte Buffy. A potom ešte ďalšie tri tucty upírov. Dobnnovan, Fred a Cordelia dobehli k Angelovi.
"Angel, je čas ísť." vykríkla Fred, no vzápätí sa jej do hrudníka zabodol šíp. Spike na ňu zdesene pozrel a hneď do smeru odkiaľ priletel šíp.
"Buffy... to dievča ma už začína štvať." poznamenal.
Angelovi preletel okolo hlavy ďalší šíp a zabodol sa Cordelii rovno do krku. Tá s chrčaním spadla na zem.
"Kryte sa!" vykríkol Angel a spolu so Spikom skočili za jeden kontrolný panel. Donnovan sa uhol ďalšiemu šípu a tiež sa skryl za druhý panel. Ako besný reval do vysielačky, aby okamžite prišla ostraha, no nedostal už odpoveď. Angel tušil čo sa stalo. Z Alexa sa stal upír, vzal Dawn, premenil ju a spoločne zabili stráže aby vpustili do hangáru Buffy a jej vojsko. "Angel! Musíte sa dostať do moudlu. V kontrolnej miestnosti je Wesley. On vás odštartuje! My so Spikom ich skúsime zdržať." zakričal Donnovan, ktorý bol niekoľko metrov vzdialený od obochu upírov. Angel pozrel na Spika.
"Spike, viem, že inokedy by som ti to nepovedal a už ti to ani nepoviem, ale..."
"Ja viem Angel, neznášaš ma, ale ja som už raz taký." prehodil flegmaticky Spike.
"Nie... já len som chcel povedať, že sa mi vždy páčili tvoje básne."
Spike sa prekvapene usmial.
"Bež už ty blázon," zakričal. Angel vstal a pomedzi šípy, ktoré po ňom strieľala Buffy, sa snažil prekľučkovať až do veľkého guľatého modulu, vysokého asi desať metrov, s otvorom v strede. Upíri sa rozbehli za ním no do cesty sa im postavil Spike s Donnovanom. Spike vytiahol kolík a Donnovan pištoľ so striebornými guľkami. Zbehla sa tam poriadná mela. Spike prebodol už asi troch upírov, keď si všimol, že Donnovanovi sa zasekla zbraň a nemohol strieľať. Rýchlo priskočil k nemu aby ho kolíkom bránil pred útočníkmi. Zrazu zaznel výstrel a Spike sa rozsypal pre Donnovanovými očami na prach. Upír stojaci pred ním siahol na zem a zdvihol Spikov kolík. Veliteľovi operácií od strachu vypadla z ruky zbraň. Druhý upír sa naňho vrhol a zhodil ho na zem. O stotín sekúnd Craig pocítil ako mu upír prehryzol krk. Buffy namierila kušou na Angela a stlačila spúšť. Angela síce šíp nezranil, no prebodol mu ochranný oblek na skafandri a pripichol ho k železnému vchodu do modulu. Angel bol doslova šokovaný, že sa šíp zabodol do ocele. Hore schodmi akurát vybehol upír so Spikovým kolíkom. Upír sa napriahol a chystal sa Angela bodnúť...

Wesley sedel v kontrolnej miestnosti a cez nepriestreľné okno sa díval na scény, ktoré sa odohrávali pod ním. Začul ako niekto beží po schodoch. Okamžite priskočil k oceľovým dverám a zavrel ich na špeciálny číslený kód, ktorý mu dal Donnovan. V sklenenej priehradke v dverách sa objavila Dawnina zúfalá tvár, ktorá ho prosila aby ju pustil dovnútra. Wesley by bol aj naletel na tento trik, keby si nebol predtým všimol, že medzi upírmi stála aj ona. Z druhých dverí, ktoré viedli do špeciálnej skecie vybehla Willow. Odstúpil od dverí a zapol prvý obvod reaktora. Usmial sa. Vzápätí sa pozrel cez sklo na modul a všimol si, že Angel, je ešte stále von a iný upír ho chce prebodnúť kolíkom...

Upír sa pred Angelovým zrakom rozpadol na prach a on uvidel príčinu.
"Faith!" vykríkol šťastne.
"Nepovedala som, že sa vrátim, aby som mala príčinu ti povedať, že..." začala, no vzápätí sa musela otočiť, aby zlikvidovala upíra za jej chrbtom. Angel si pohotovo vytiahol šíp z kombinézy.
"No... aby som ti povedala, že ťa tiež milujem." povedala Faith a usmiala sa na Angela. Vzápätí sa jej tvár skrivila od bolesti. Angel videl ako Buffy drží v ruke kušu a usmieva sa. "Faith..." zašepkal Angel. Aj napriek bolesti sa naňho ešte naposledy usmiala a pobozkala ho. Angel si, želal aby táto chvíľa trvala naveky. No vzápätí mu Faith už ostala len bezvládne visieť v rukách. Angel ešte začul ako sa Buffy neľudsky smeje. Už nemal čas. Položil Faith na podlahu a vbehol do modulu. Príklop sa za ním so syčaním zavrel. Nasadil si prilbu a sadol si do kresla, kde ho už čakal monitor s "guličkou".
"Takže už je vyriešený ten problém s Alexom." ozval sa hlas.
Angel uvidel oproti sebe stáť Anyu.
"Už som sa bál, že zmeškáš svoj let." zasmial sa.
"Angel... Angel ozvi sa... počuješ ma?" ozvalo sa v upírovej prilbe.
"Áno Wesley, môžeme začať." oznámil Angel.
Cez priezor na module zbadal ako sa Buffy snaží dostať dovnútra a všetkými možnými spôsobmi zabrániť Kroku späť.
"Hlavný reaktor je na 80%" zahlásil Wes a Angelovým modulom to začínalo poriadne hádzať. Angel pozrel na Anyu, ktorá tam pokojne stála. Očividne jej nerobila rovnováha problémy. "Aký šťastný človek." zašepkal si sám pre seba.
"Reaktor beží na 90%... priprav sa Angel..." oznamoval priebežne Weasley.
Angel otvoril poklop za ktorým sa nachádzalo červené tlačidlo. Štartér.
"Reaktor na 100%. Boh s tebou Angel. Štart." to boli Weasleyho posledné slová, ktoré upír začul. Prudkým pohybom pravice stlačil gombík, čo spôsobilo, že "gulička" na monitore sa uvoľnila zo svojich držiakov a začala bláznivo tancovať po obrazovke. Weasley a Willow videli ako Buffy od modulu odhodil veľký záblesk bieleho svetla a ona dopadla na zem. O pár sekúnd modul zmizol. Angel kŕčovito držal páku, ktorou sa ako tak snažil ovládať guličku. Na monitore napravo od nej videl ako čas beží dozadu. Minúty sa vracali nazad a v pravom hornom rohu zbadal ako šialeno preskakujú nazad aj dni. Zrazu pocítil vo vnútri svojho tela prudkú bolesť. Ako keby ho niečo zvnútra zožieralo. Náhle sa mu v mysli začali ukazovať rôzne obrazy uplynulých dní. Videl ako sa z Buffy stal upír, videl ako museli aj s Alexom a Spikom utekať zo Sunnydale, videl seba a Spika ako sa konečne pomerili, a nakoniec videl umierať Faith. Opäť. Čas v jeho prilbe sa ako keby zastavil. Videl Anyu, ako sa naňho uprene díva, no nevidel že by sa hýbala. Čas sa nehýbal. Netrvalo dlho a opäť to s ním začalo triasť a on sa opäť sústreďoval na guličku na monitore. Až teraz si uvedomil, že mu vypadla a padala kamsi do nenávratna. Vedel čo to znamená. Vykríkol. A nastala tma.


KONIEC


ŠŤASTNÝ KONEC

Angel sa obliekal do oranžového vesmírneho skafandra, ktorý používali chrononauti pri operácii Krok späť. Pozrel sa na pravý rukáv obleku, kde sa vynímala pekná malá americká zástava. Usmial sa. Cítil sa ako Neil Armstrong, keď poprvýkrát vstúpil na povrch mesiaca. Popravde povedané, bol by oveľa radšej, keby ten skafander bol trochu ine farby ako oranžovej. Čierna by bola najlepšia. Vonku sa už zotmelo a do štartu ostávalo 60 minút. Zobral si do ruky bielu prilbu a vykročil po dlhej chodbe smerom k hangáru, kde sa nachádzal modul.

Spike zastavil auto a otvoril dvere. Bola noc. Vzal spiacu Dawnie na ruky a vošiel do dlehj chodby, ktorá viedla priamo k Angelovi. Stále premýšľal nad tým ako mu to vysvetlí. Prišiel na koniec chodby a zabúchal na dvere. So sykotom sa otvorili a vo dverách stáli vojaci, ktorí naňho mierili kušami. Usmial sa. Jeden z vojakov dal ostatným pokyn rukou, že je v poriadku a tak zložili zbrane. Spike vošiel s Dawnie dovnútra a dvere sa za ním zavreli. Vzápätí začul opätovné nárazy do dverí. Vojaci v panike vzali kuše a sledovali dvere, ktoré vyzerali, že už už povolia. To bola Buffy a jej vojaci. Cez deň si od nich torchu oddýchli, no keďže prišla noc, opäť to začalo. Vedeli, že táto noc už nebude dlho trvať, pokiaľ sa uskutoční, krok späť. Spike sa pobral ďalšou chodbou. Zrazu sa pred neho postavil Alex.
"Ahoj Spike." pozdravil ho.
"Ahoj Alex. Kde je Angel?" spýtal sa upír.
"Mal by byť pri module." povedal a pozrel na Dawn. "Je v poriadku?"
"Áno, bola len trochu unavená. Postaráš sa o ňu?" oznámil Spike. Alex prikývol a vzal si Dawnie na ruky. Spike sa ešte spýtal, ktorým smerom je hangár a vybral sa za Angelom.

Angel už nastupoval v kombinéze do modulu, keď zbadal, že sa vrátil Spike. Posunkom pozastavil zamestnancov, ktorý ho mali pripútať do kresla a zišiel po železných schodoch dole k nemu.
"Ahoj Spike," povedal mu a s úmevom mu podal ruku.
"Angel," povedal smutne Spike. Chrononaut začal blúdiť pohľadom za Spikov chrbát.
"Kde je Faith?" spýtal sa nakoniec prekvapený z toho, že ju nenašiel.
"Angel, já..." začal Spike. "...já neviem ako to mám povedať, ale...."
"Spike, nie..." povedal zhrozene Angel uvedomujúc si čo sa stalo.
"Angel, je mŕtva."
Angel ostal stáť ako keby skamenel. Ďalšia žena, ktorú miloval bola mŕtva. Najprv Buffy a potom aj... Zhlboka sa nadýchol a pozrel na Spika.
"Angel, ak chceš tak ma udri. Zaslúžim si to." povedal Spike.
"Spike..." začal. " ...ty za to nemôžeš. Vždy bola tvrdohlavá. Ako ťa poznám určite si robil čo si mohol." povedal a položil mu ruku na rameno.
"A kde je Dawn?"
"Alex ju vzal so sebou a..."
"Alex?"
"Áno Alex. Stretli sme sa na chodbe a..."
"Spike, Alex je mŕtvy!" vykríkol Angel.
"A čo keď nie?" ozvalo sa zo vstupných dverí. Angel a Spike sa tam okamžite pozreli. Stál tam Alex s upírim výrazom. A nielen on. Bola tam aj upírka Dawn. A ešte Buffy. A potom ešte ďalšie tri tucty upírov. Dobnnovan, Fred a Cordelia dobehli k Angelovi.
"Angel, je čas ísť." vykríkla Fred, no vzápätí sa jej do hrudníka zabodol šíp. Spike na ňu zdesene pozrel a hneď do smeru odkiaľ priletel šíp.
"Buffy... to dievča ma už začína štvať," poznamenal.
Angelovi preletel okolo hlavy ďalší šíp a zabodol sa Cordelii rovno do krku. Tá s chrčaním spadla na zem.
"Kryte sa!" vykríkol Angel a spolu so Spikom skočili za jeden kontrolný panel. Donnovan sa uhol ďalšiemu šípu a tiež sa skryl za druhý panel. Ako besný reval do vysielačky, aby okamžite prišla ostraha, no nedostal už odpoveď. Angel tušil čo sa stalo. Z Alexa sa stal upír, vzal Dawn, premenil ju a spoločne zabili stráže aby vpustili do hangáru Buffy a jej vojsko. "Angel! Musíte sa dostať do moudlu. V kontrolnej miestnosti je Wesley. On vás odštartuje! My so Spikom ich skúsime zdržať." zakričal Donnovan, ktorý bol niekoľko metrov vzdialený od obochu upírov. Angel pozrel na Spika.
"Spike, viem, že inokedy by som ti to nepovedal a už ti to ani nepoviem, ale..."
"Ja viem Angel, neznášaš ma, ale ja som už raz taký." prehodil flegmaticky Spike.
"Nie... já len som chcel povedať, že sa mi vždy páčili tvoje básne."
Spike sa prekvapene usmial.
"Bež už ty blázon," zakričal. Angel vstal a pomedzi šípy, ktoré po ňom strieľala Buffy, sa snažil prekľučkovať až do veľkého guľatého modulu, vysokého asi desať metrov, s otvorom v strede. Upíri sa rozbehli za ním no do cesty sa im postavil Spike s Donnovanom. Spike vytiahol kolík a Donnovan pištoľ so striebornými guľkami. Zbehla sa tam poriadná mela. Spike prebodol už asi troch upírov, keď si všimol, že Donnovanovi sa zasekla zbraň a nemohol strieľať. Rýchlo priskočil k nemu aby ho kolíkom bránil pred útočníkmi. Zrazu zaznel výstrel a Spike sa rozsypal pre Donnovanovými očami na prach. Upír stojaci pred ním siahol na zem a zdvihol Spikov kolík. Veliteľovi operácií od strachu vypadla z ruky zbraň. Druhý upír sa naňho vrhol a zhodil ho na zem. O stotín sekúnd Craig pocítil ako mu upír prehryzol krk. Buffy namierila kušou na Angela a stlačila spúšť. Angela síce šíp nezranil, no prebodol mu ochranný oblek na skafandri a pripichol ho k železnému vchodu do modulu.
Angel bol doslova šokovaný, že sa šíp zabodol do ocele. Hore schodmi akurát vybehol upír so Spikovým kolíkom. Upír sa napriahol a chystal sa Angela bodnúť...

Wesley sedel v kontrolnej miestnosti a cez nepriestreľné okno sa díval na scény, ktoré sa odohrávali pod ním. Začul ako niekto beží po schodoch. Okamžite priskočil k oceľovým dverám a zavrel ich na špeciálny číslený kód, ktorý mu dal Donnovan. V sklenenej priehradke v dverách sa objavila Dawnina zúfalá tvár, ktorá ho prosila aby ju pustil dovnútra. Wesley by bol aj naletel na tento trik, keby si nebol predtým všimol, že medzi upírmi stála aj ona. Z druhých dverí, ktoré viedli do špeciálnej skecie vybehla Willow. Odstúpil od dverí a zapol prvý obvod reaktora. Usmial sa. Vzápätí sa pozrel cez sklo na modul a všimol si, že Angel, je ešte stále von a iný upír ho chce prebodnúť kolíkom...
Upír sa pred Angelovým zrakom rozpadol na prach a on uvidel príčinu.
"Faith!" vykríkol šťastne.
"Nepovedala som, že sa vrátim, aby som mala príčinu ti povedať, že..." začala, no vzápätí sa musela otočiť, aby zlikvidovala upíra za jej chrbtom. Angel si pohotovo vytiahol šíp z kombinézy.
"No... aby som ti povedala, že ťa tiež milujem." povedala Faith a usmiala sa na Angela. Vzápätí sa jej tvár skrivila od bolesti. Angel videl ako Buffy drží v ruke kušu a usmieva sa. "Faith..." zašepkal Angel. Aj napriek bolesti sa naňho ešte naposledy usmiala a pobozkala ho. Angel si, želal aby táto chvíľa trvala naveky. No vzápätí mu Faith už ostala len bezvládne visieť v rukách. Angel ešte začul ako sa Buffy neľudsky smeje. Už nemal čas. Položil Faith na podlahu a vbehol do modulu. Príklop sa za ním so syčaním zavrel. Nasadil si prilbu a sadol si do kresla, kde ho už čakal monitor s "guličkou".
"Takže už je vyriešený ten problém s Alexom," ozval sa hlas.
Angel uvidel oproti sebe stáť Anyu.
"Už som sa bál, že zmeškáš svoj let," zasmial sa.
"Angel... Angel ozvi sa... počuješ ma?" ozvalo sa v upírovej prilbe.
"Áno Wesley, môžeme začať." oznámil Angel.
Cez priezor na module zbadal ako sa Buffy snaží dostať dovnútra a všetkými možnými spôsobmi zabrániť Kroku späť.
"Hlavný reaktor je na 80%" zahlásil Wes a Angelovým modulom to začínalo poriadne hádzať. Angel pozrel na Anyu, ktorá tam pokojne stála. Očividne jej nerobila rovnováha problémy. " Aký šťastný človek." zašepkal si sám pre seba.
"Reaktor beží na 90%... priprav sa Angel..." oznamoval priebežne Weasley.
Angel zavrel oči. Vzápätí ich všal otvoril a odobral poklop za ktorým sa nachádzalo červené tlačidlo. Štartér.
"Reaktor na 100%. Boh s tebou Angel. Štart." to boli Weasleyho posledné slová, ktoré upír začul. Prudkým pohybom pravice stlačil gombík, čo spôsobilo, že "gulička" na monitore sa uvoľnila zo svojich držiakov a začala bláznivo tancovať po obrazovke. Weasley a Willow videli ako Buffy od modulu odhodil veľký záblesk bieleho svetla a ona dopadla na zem. O pár sekúnd modul zmizol. Angel kŕčovito držal páku, ktorou sa ako tak snažil ovládať guličku. Na monitore napravo od nej videl ako čas beží dozadu. Minúty sa vracali nazad a v pravom hornom rohu zbadal ako šialeno preskakujú nazad aj dni. Zrazu pocítil vo vnútri svojho tela prudkú bolesť. Ako keby ho niečo zvnútra zožieralo. Náhle sa mu v mysli začali ukazovať rôzne obrazy uplynulých dní. Videl ako sa z Buffy stal upír, videl ako museli aj s Alexom a Spikom utekať zo Sunnydale, videl seba a Spika ako sa konečne pomerili, a nakoniec videl umierať Faith. Opäť. Čas v jeho prilbe sa ako keby zastavil. Videl Anyu, ako sa naňho uprene díva, no nevidel že by sa hýbala. Čas sa nehýbal. Netrvalo dlho a opäť to s ním začalo triasť a on sa opäť sústreďoval na guličku na monitore. Nasledoval záblesk bieleho svetla a prudký náraz.

Sunnydale. Mesto sídliace nad pekelnou bránou. Mesto, v ktorom žijú dve premožiteľky. Buffy a Faith. Dvojica, ktorá sa spočiatku vôbec nemala v láske. Teraz však boli spolu na hliadke a vcelku si rozumeli.
"Buffy, mala by si si už konečne nájsť nejakého poriadneho chlapa. Musíš raz a navždy pochopiť, že tvoj vzťah s Angelom nemá budúcnosť," povedala Faith a napila sa z piva, ktoré niesla so sebou.
"Faith, dobre vieš, že hoci ma Angel opustil vtedy, keď som ho najviac potrebovala, nemôžem naňho prestať myslieť a nemôžem ho prestať milovať. Skúšala som to, no predsa to nešlo."
"Ale nemôžeš naveky ostať sama. To nejde. Čo chceš aby z teba ostala starena bez muža?" Buffy mlčala. Nedokázala by žiť s nejakým iným mužom ako s Angelom. Milovala ho až priveľmi. Vedela však aj to, že by nikdy nemohli byť spolu. Dopadlo by to pre oboch až priveľmi zle.
"Ešte raz obídeme tento blok a potom si dáme pohov," navrhla nakoniec Buffy. Faith prikývla.
Zrazu tmavú uličku preťal fialový záblesk a o pár sekúnd sa ozvalo zahrmenie.
"Dopekla! Zabudla som si pršiplášť," zašomrala si Faith.
"Myslím, že by si ho ani nepotrebovala. Pozri..." povedala blondína a ukázala na oblohu. Nad celým Sunnydale nebolo ani mráčika.
"Žeby sa zase schylovalo k nejakej apokalypse?" spýtala sa nechápavo Faith.
"To neviem. Ale pre istotu to preveríme," povedala odhodlane Buffy.
"Myslím, že by som vám mohol podať vysvetlenie," ozval sa nejaký hlas za ich chrbtami.

Angel otvoril oči a prudko sa nadýchol. Poklop na module s rachotom vypadol zo svojho pôvodného miesta. Angel si rýchlo odkrútil prilbu a vyskočil von aby sa nadýchol čerstvého vzdcuhu. Až teraz keď vypadol na mesačné svtelo bolo videť aký je doráňaný. Cítil, že jeho srdce od strachu tĺklo ako... Tĺklo? Angel sa vyplašene chytil na miesto kde mal kedysi srdce. Opäť bilo. Zvalil sa na zem a pozeral vyčerpane na hviezdy. Nemohol tomu uveriť. Je živý. Hoci nevedel ako, ale bol. Konečne mohol byť spolu s... Takmer od šťastia zabudol na svoje poslanie. Poležiačky vytiahol z vrecka na kombinéze mobil a vyťukal číslo základne v Nevadskej púšti.
"Spojovateľka. S kým vás spojím?" ozval sa ženský hlas na druhej strane.
"Hlavolam." povedal Angel. To bolo univerzálne heslo, ktoré platilo pre cestovateľov časom. "Panebože. Čakajte hneď vás spojím," oznámila mu spojovateľka.
Angel musel chvíľu čakať, no zatiaľ sa aspoň stihol niekoľkokrát poriadne nadýchnuť.
"Hovorte Hlavolam," ozval sa na druhej strane Donnovanov hlas.
"Pán Donnovan, koľkýkrát sa vám už dnes ozval niekto pod kódom Hlavolam."
"Parker? Idntifikujte sa Hlavolam!"
"Tu je Angel. Môj spis neexistuje nakoľko som bol upírom," oznámil do telefónu. Bolo počuť, ako na druhej strane Craig rozkázal svojím podriadeným aby vypátrali hocičo o upírovi menom Angel.
"Tak hovorte Hlavolam," rozkázal nakoniec Craig.
Angel sa pustil do vysvetľovania skutočností, ktoré sa udiali v minulej časovej línii a aj toho ako sa stal Frank B. Parker upírom a ako nakoniec Buffy vyzabíjala celú základňu.
"V poriadku Hlavolam, zakročte. Ak to bude potrebné, tak sa ich zbavte oboch." oznámil mu Donnovan a zložil slúchadlo.
"Uf, to bola jazda." ozvalo sa zvnútra modulu.
Angel zaostril tým smerom a videl taktiež dotlčenú Anyu, ako sa tacká von z gule.
"Ty si, ty si..."
"Áno aj som nažive Angel."
"Ty si to vedela!" zasmial sa na plné ústa Angel a hlava mu klesla dozadu.
"Tak vyššie miesta mi to dovolili vidieť."
Angel sa usmieval, hoci ho bolel každý sval na tele. Konečne po dlhom čase cítil ako chutí život. Ako vonia vzduch.

Buffy išla s Faith a Parkerom k miestu, ktoré Frank označil ako pristánie modulu.
Sunnydaleský cintorín. Ako inak. Faith poľahky otvorila bránu cintorína. Cítila sa nejako zvláštne.
Anya si ľahla vedľa Angela a oddychovala. Bolo jej super. Ani chrononaut sa nesťažoval. Boli opäť ľuďmi.
"Angel?!" vykríkla prekvapene Buffy, keď ho zbadala na zemi vo vesmírnom skafandri. Angel prekvapene vyskočil na nohy a pozeral sa do očí Premožiteľky. Bola to ona. Buffy Summersová. Premožiteľka. Nie upír.
"Angel, čo to má dopekla znamenať?!" zakričala naňho, tak, že sa až zľakol.
"Nekrič naňho, je tu kvôli tebe." ozvala sa Anya a vystúpila spoza Angela.
"Anya?"
"Áno, ja osobne. A živá..." potvrdila jej.
"Čo tu vy dvaja robíte? Angel je predsa v Los Angels a ty... ty si mrtvá." nechápala Buffy. "Myslím, že Angelus sem prišiel, lebo ja som nesplnil svoju úlohu." poznamenal Parker. "Svoju úlohu?!"
"Mal som ťa zastaviť Buffy. Zničila si svet. Stala si sa upírom. Teda v tej mojej časovej línii. Neviem čo sa stalo v Angelusovej." vysvetľoval Frank.
"Tak po prvé: Nevolaj ma Angelus, ale Angel a po druhé: aj v mojom čase zničila svet, len s tým rozdielom, že ty si jej s tým výdatne pomohol."
"Ja?"
"Spravila ťa upírom. A ty si jej s radosťou pomáhal." usmial sa Angel.
"A kto zo mňa spravil upíra?" pýtala sa Buffy celá zmätená z toho, čo sa práve dozvedela. "Dúfam, že nie ja." pokúsila sa o vtip Faith.
Až teraz si ju Angel všimol. Konečne ju videl. Pred pár minútami mu umrela v náručí, ale teraz bola späť. Pozrel sa jej do očí. Nebol si istý, no zdalo sa mu, že sa naňho usmiala. Ale nebol to úsmev, pretože by jej pripadal smiešny k tom oranžovom obleku. Bol to taký trochu neistý úsmev zaľúbenej ženy.
"Buffy asi si nepochopila, čo práve Angel urobil. Vrátil sa v čase, riskujúc svoj život aby ťa zachránil. Prečo mu nepovieš, čo k nemu cítiš?" pošepkal jej do ucha Frank zatiaľčo sa Angel pozeral na Faith. Buffy prikývla. Pristúpila k Angelovi, ktorý si až teraz všimol jej zamilovaný pohľad.
"Buffy, já..." začal Angel, no Buffy sa k nemu naklonila a pobozkala ho na pery. Angel jej podvedome začal bozky oplácať a privinul si ju k sebe. Buffy mu priložila hlavu na jeho hruď a plakala. Po chvíli sa naňho šokovane pozrela.
"Angel, ty..." pochopila.
"Buffy, já..." chcel opäť niečo povedať, no nedovolila mu.
"Ako dlho?"
"Len pred pár minútami. Som rovnako prekvapený ako..." nestihol ani dopovedať vetu a Buffy mu svojimi ústami zakryla tie jeho. Faith sa smutne pozerala na Buffy a Angela, ako sa bozkávajú. Keď sa na ňu totiž pred chvíľou pozrel, tak sa jej zdalo, že... otočila sa a chystala sa odísť. Anya si ju všimla a pribehla k nej.
"Faith musím s tebou hovoriť." začala.
"Anya, teším sa s tebou, že si opäť medzi živými, no nemám teraz náladu na rozprávanie." "Ale Faith, ide o Angela. V budúcnosti ste..."
"V tom prípade nemám záujem nič vedieť."
"Faith, obe dobre vieme čo k nemu cítiš. Nie je to len chvíľkové pobavenie, ty ho mil..."
"Nedopovedz to Anya. Nemáš šajnu o tom čo ja cítim," povedala podráždene a pozrela na Angela, ktorý sa bozkával s Buffy. "A mimochodom, nech už sa v budúcnosti stalo čokoľvek, nebudem sa miešať do ich vzťahu."
"Ale..." pokúsila sa ju ešte zastaviť Anya, no Faith už nepočula jej presviedčanie. Otočila sa a odchádzala smerom k najbližšej vstupnej bráne na cintorín.
"Angel, konečne môžeme byť spolu." povedala Buffy a opäť pobozkala Angela, ktorý len kútikom oka zachytil, že Faith odchádza.

"Hej pustite ma von!" vykríkla Buffy a udrela oboma rukami do železných mreží klietky, ktorá ju v knižnici väznila. Giles sa na ňu pozrel a usmial sa.
"Som rád Angel, že si opäť... no... povedzme že normálny," otočil sa k bývalému upírovi a napil sa čaju.
Angel sedel oproti nemu v koženom kresle a v ruke držal šálku. Šálku z ktorej kedysi pil krv. Teraz v nej bol však pravý anglický čaj.
"Je to niečo zvláštne Giles. To všetko čo sa odohralo predtým ma poznamenalo..." hovoril Angel.
"Čo sa vlastne stalo Angel. Okrem toho, že Buffy zničila celý svet? Myslím, prečo som ju nezastavil?" nechápal Giles.
"Giles... vy ste boli jej prvou obeťou." povedal Angel a na tvári sa mu objavil úsmev. "Aha... ehm... bolelo to veľmi?"
"No myslím, že ste nevyzerali dvakrát ako bez bolesti."
"Angel, povedzte mi, ako som dopadol ja?" spýtal sa Ramsey, ktorý medzitým dorazil do Sunnydale a sedel vedľa Parkera. Angel sa pozrel na Franka. Vedel, že jeho vzťahy s ním nie sú veľmi priateľské a často si ho rád doberal. Donnovan mu to stihol povedať počas trénovania.
"No vy ste sa tiež stali upírom." zaklamal Angel a usmial sa.
"Dopekla!" zaklial Ramsey a začal sa nervózne prechádzať po miestnosti. Vzápätí sa prudko rozrazili dvere. Angel vyskočil na rovné nohy a pozrel čo sa stalo. Do knižnice vbehol rozzúrený Spike.
"Angel!" zareval.
"Spike," povedal kľudným hlasom teraz už Angel, človek.
"Povedz mi, prečo si ju zavrel?!" vyčítavo naňho pozrel Spike a zmenil tvár v upíriu. Ramsey okamžite vytiahol pištol zo saka a namieril ju na upíra.
"Spike, nechaj si to vysvetliť!" zakričal naňho Angel.
Ten ho však už nevnímal a okamžite priskočil k Buffynej klietke a začal lomcovať kladkou, ktorými boli zahasprované dvere.
"Zastavte ho!" vykríkol Giles.
Ramsey niekoľkokrát presne vystrelil a do Spika sa zaryli oceľové guľky. Skríkol a prudko sa otočil na Ramseyho. Potom sa usmial.
"Ty blázon, nevieš, že ma nedokážeš zastaviť obyčajnými nábojmi?!"
Ramsey ešte niekoľkokrát vystrelil, kým sa mu minuli náboje v zásobníku. Frank priskočil k Spikovi a pokúšal sa ho odtrhnúť od klietky. Ten ho však jedným rozmachnutím ruky odhodil k protiľahlej stene. Parker so stonaním dopadol na múr a omdlel.
"Svitanie..." zašepkal sám pre seba Spike a znehybnel." Ako som na to mohol zabudnúť?!" Cez okno začali na miesto kde stál upír prúdiť dnu svetelné lúče. Angel skočil na Spika, z ktorého sa už začínalo dymiť a odtiahol ho do rohu miestnosti. Spike sa naňho šokovane pozrel. Nechápal, prečo ho jeho úhlavný nepriateľ zachránil pred istou smrťou. Skôr než stihol niečo povedať, Angel sa pozrel na Buffy, na ktorú dopadali slnečné lúče. Premožiteľka vykríkla a spadla na zem, kde začali jej svaly chytať prudké kŕče. Keď Spike videl, čo sa robí chcel sa k nej vrhnúť aj napriek tomu, že by sa ocitol na priamom svetle a začal by horieť.
Angel ho však pritalčil späť k zemi. Spike nedokzal zniesť to, ako Buffy kričala. Ten jej krik ho bodal do duše. Angel sa stále pozeral na to ako Buffy trpí. Necítil sa však ako Spike. Vedel, že je to správne. Po tom, čo všetko prežil kvôli nej... Stratil svojich priateľov, takmer zabila jeho a nakoniec zabila aj jeho lásku Faith... Buffy začal z celého tela spod kože stúpať hustý biely dym. Stále kričala. Giles sa na ňu so slzami v očiach pozeral. Trvalo ešte niekoľko sekúnd, kým jej krik utíchol a vzápätí sa v celej miestnosti zablesklo. Všetci museli odvrátiťpohľad. Angel sa prvý pozrel na klietku. Buffy tam nehybne ležala na zemi. Okamžite vyskočil na rovné nohy a rozbehol sa ku klietke. Vstúpil do slnečného svetla a kľúčom odomkol kladku. Spike naňho neveriacky civel.
"Angel, ako?"
"To je dlhý príbeh Spike. Raz ti ho možno poviem." usmial sa Angel a vstúpil do klietky. Upír sa však len z diaľky pozeral na to ako si k nej kľakol a nahmatal jej puls. Nemohol vstúpiť do slnečného svetla, na rozdiel od neho.
"Žije." oznámil Angel, vzal jej hlavu na kolená a snažil sa ju prebudiť z bezvedomia.
Do miestnosti zrazu vošla Faith s Anyou. Anya bola taká tvrdohlavá, že nedala Faith pokoj, pokým si ju nevypočula. Premožiteľka neverila vlastným ušiam, keď počula, čo všetko sa stalo pred Krokom späť. Anya jej podrobne opísala, ako sa vyvíjal jej vzťah s Angelom a ako sa nakoniec skončil. Faith neverila. Chcela aby sa jej Angel pozrel do očí a povedal jej to, čo povedala Anya.
"Buffy, preber sa..." prihováral sa jej známy hlas. Otvorila oči.
"Angel..." usmiala sa. Bolelo ju celé telo. Napriek tomu sa nad neho nahla a nežne ho pobozkala. V očiach sa jej objavili slzy šťastia. Milovala ho a konečne mohli byť spolu. Už ich nedelila kliatba premožiteľky a upíra. Angel sa na ňu usmial a vzápätí začul buchnúť za sebou dvere. Otočil sa a nechápavo sa pozrel na Anyu.
"Ty si idiot Angel." povedala a otočila sa. Tentokrát mu už nechcela pomôcť. Išla konečne za Alexom. Bola zvedavá ako sa zatvári, keď ju zbadá. Dúfala, že ju ešte neprestal milovať.
Angel sa zdesene pozrel na Buffy. Pozeral sa do očí, ktoré miloval. Miloval ich ešte pred "siedmimi" dňami. Ju miloval pred siedmimi dňami. Buffy v jeho očiach videla niečo, čo nikdy predtým. Videla v nich bolesť.
"Čo sa stalo Angel?" opýtala sa po chvíli.
Angel sa na ňu zahľadel. Stál pred rozhodnutím, ktoré zmení celý jeho život. Nemohol mať obe. V predchádzajúcej časovej línii to bolo oveľa jednoduchšie. Bola mŕtva, teda nemŕtva a chcela ich všetkých zabiť. V mysli zaklial. Nevedel čo má robiť. Videl prekrásnu Buffy, po ktorej celý život túžil. Mohol byť s ňou. už mu nič nebránilo. Zrazu mu mysľou prebleskla myšlienka, ako Buffy zabila Gilesa, Parkera, Faith... Zamračil sa. Vzápätí sa mu v mysli objavil obraz Faith, ako kvôli nemu riskovala život. Ako zomierala. Ako ju miloval. Buffy sa naňho pozerala a sledovala jeho vnútorný zápas samého zo sebou, no netušila na čo myslí. Vedela len, že ho to priveľmi trápi, pretože na jeho tvári sa objavil výraz zúfalstva aký ešte nikdy predtým nevidela. O pár sekúnd sa na jeho tvári objavil úsmev. Rozhodol sa.

Faith sedela na posteli, balila si veci a plakala. Milovala ho, hoci si to nikdy otvorene nepripustila. Po tom, čo jej Anya povedala o udalostiach, ktoré sa vlastne nikdy nestali. Chelo sa jej zomrieť. Išla za ním a dúfala, že jej povie do očí, že ju miluje. Aká bola naivná! A keď videla ako bozkáva Buffy... bol sviňa. ale sviňa, ktorú ona milovala odkedy ju v LA zachránil. Chápala prečo ho Buffy miluje. Na Faithiných dverách sa ozvalo zaklopanie. Vstala a otvorila dvere. Bola to Willow.
"Ahoj Will. Čo potrebuješ?"
"Ahoj Faith, chcela by som s tebou hovoriť. Anya mi povedala čo sa stalo."
"Nič nechápeš Will."
"Chápem to, že ho miluješ, Faith."
"Nie, nemilujem!" vykríkla na ňu. Willow sa na ňu skúmavo pozrela a premerala pohľadom izbu. Jej pohľad spočinul na sveľkej cestovnej taške položenej na posteli. Usmiala sa.
"Ty niekam cestuješ?" spýtala sa a snažila sa nahodiť čo najprekvapivejší výraz.
"Idem do Európy. Premožiteľky tam potrebujú nejakú pomoc."
"Kam konkrétne?"
"Najskôr do Rakúska do Viedne a tam ma majú prísť čakať ostatné premožiteľky."
"Aha... a si si istá, že chceš odísť?"
Faith neodpovedala.

Ty bastard!" vykríkla Buffy a začala búchať Angelovi päsťami po hrudi. "Ako si mi to mohol urobiť?!" spýtala sa vyčítavo.
"Buffy já..." koktal Angel.
"Já... já... já... já čo? Konečne môžeme byť spolu a ty mi povieš niečo takéto!"
"Buffy, odpsuť mi." povedal smutne a sklonil hlavu.
"Odpustiť ti? A z tých všetkých prehreškov, ktorý by to mal byť? Že si ma trakmer ako Angelus zabil? Že si ma opustil, keď som ťa najviac potrebovala? Že si vždy, keď sme mohli byť chvíľu spolu niekam zmizol?"
"Nie... odpusť mi, ale..."
"Ale?"
"Buffy, ja ťa už nemilujem."
"Takže ty mi po tom všetkom čo sme preskákali nakoniec oznámiš, že ma nemiluješ?! A čo všetky tie slová, ktoré si mi povedal. všetky tie vyznania lásky?"
"Vychádzali z môjho srdca."
"Tak prečo mi odrazu chceš nahovoriť, že ma nemiluješ?"
"Lebo ťa UŽ nemilujem."
Buffy sa naňho šokovane pozrela.
"Kto je to?"
Angel neodpovedal.
"Je to Cordelia, však? Vždy vyhrávala a dokázala popliesť hlavu aj tebe!"
"Buffy, to nie je Cor..."
"Neklam Angel! Prosím ťa neklam mi!" vykríkla a opäť mu začala búchať päsťami do hrude. "Buffy... je to Faith." vzdychol si nakoniec Angel.
Buffy naňho nevriacky hľadela s otvorenými ústami.
"Faith?"
"Faith."
"Zmizni mi z očí Angel," povedala a odvrátila od neho svoj pohľad.
"Buffy..."
"Choď preč... už ťa nepoznám Angel," povedala a otočila sa chrbtom k nemu.
Angel podišiel k dverám pri ktorých stál Spike. Škodoradostne sa pozrel na Angela.
"Konečne som raz vyhral..." povedal mu.
"Prajem vám to, Spike... buďte spolu šťastní..." povedal Angel a chystal sa vyjsť von dverami. Upír ho chytil za rameno, aby ho zadržal.
"Angel..." oslovil ho opäť.
Angel sa otočil.
"Ďakujem, že si mi zachránil život. Nechcem ti byť nič dlžný tak mi povedz, čo môžem pre teba urobiť..." ďakoval mu upír.
"Nie je nič, čo..." chcel odmietnuť Angel no potom mu hlavou preblysla myšlienka a nastavil Spikovi svoju pravicu. Upír sa naňho začudovane pozrel.
"Buďme priatelia..." navrhol nakoniec Angel.
Spike sa chvíľu díval na ruku svojho úhlavného nepriateľa, no nakoniec mu s váhaním podal svoju ruku. Usmial sa.
"Priatelia..." súhlasil nakoniec. Angel sa tiež usmial. Ešte raz sa pozrel na Buffy, ktorá bola k nim otočená chrbtom a plakala.
"Spike, je to dobré dievča. Postaraj sa o ňu..." povedal ticho Angel.
"No v rámci možností... vieš, že sa s ňou nebudem môcť hádať, keď bude mať kolík." zasmial sa Spike.
"Maj sa Spike," rozlúčil sa Angel a vyšiel von dverami. Upír sa chvíľu díval, ako odchádza do slnečného svitu a potom sa otočil späť k Buffy. Pristúpil k nej a zozadu ju objal. Cítil ako sa trasie. Teraz bola taká zraniteľná ako nikdy. Otočila sa k nemu a on videl jej uplakanú tvár. "Buffy..." chcel niečo povedať, no priložila mu prst na pery na znamenie aby bol ticho. "Obíjm ma Spike. Potrebujem objatie." prosila ho nakoniec.
"Nie som síce Angel," prehovoril Spike a nežne chytil premožiteľkinu bradu. "Ale milujem ťa." dokončil vetu a pobozkal ju.

Angel vykopol dvere na Faithinom dome a vošiel dovnútra.. Dôkladne prehľadal celý dom. Nikde nebola.
"Faith?" opýtal sa hlasne Angel v nádeji, že...
"Nenájdeš ju... išla na letisko," ozvalo sa spoza jeho chrbta. Otočil sa.
"Willow?"
"Osobne."
"Kedy?" opýtal sa Angel pohotovo.
"O 30 minút. Linka 548 do Viedne."
"To nemôžem stihnúť! Nemám auto," povedal zúfalo Angel.
Willow vytiahla zo svojho vrecka kľúče a zaštrngotala nimi Angelovi pred nosom.

Na letiskovom parkovisko zaškrípali brzdy červeného džípu. Auto sa ešte poriadne ani nezastavilo, keď sa otvorili dvere a Angel vyskočil vonku. Vbehol do veľkej vstupnej brány a šprintom si to namieril priamo k terminálu, kde sedel zamestnanec letiska. Pribehol k nemu. "Prosím vás, odkiaľ letí linka 548?"
Zamestnenec napísal niekoľko údajov do počítača a stlačil Enter. Medzitým stihla Willow dobehnúť za Angelom.
"Takže linka 548 - brána 7. Ale to nestihnete!"
Willow pozrela na Angela.
"Bež Angel!" vykríkla naňho a Angel sa rozbehol smerom k bráne číslo 7.

Faith sedela v lietadle a listovala si nejaký časopis o strelných zbraniach. Z mikrofónu sa ozval melodický hlas: "Vážené dámy a páni, vítame vás v lietadle spoločnosti American Airlines. Počas nášho letu budú nasledovať krátke prestávky v New Yorku a v Paríži. Naším dnešným cieľovým miestom je Viedeň v Rakúsku v strednej Európe. Pred odletom lietadla sa uistite, že máte riadne zapnuté bezpečnostné pásy. Želáme vám príjemný let." Faith sa usmiala. Konečne odtiaľto vypadne. Odkedy odišla z Anglicka po smrti svojej pozorovateľky nestretlo ju v živote nič dobré. Zavrela oči a na uši si pripevnila sluchátka zo svojho discmana. Po chvíli zaspala.

Angel dobehol udchaný k bráne číslo sedem. V duchu si nadával, že neostal upírom, pretože ako upír nemal nikdy problémy s kondíciou. Bude si musieť zvyknúť na to, že je opäť človekom. Pozrel sa na bránu, ktorá už bola zatvorená. Zaklial a vykukol von oknom.
Lietadlo s označením American airlines sa práve odlepilo od zeme a začínalo naberať výšku. Nestihol to. O nejakú chvíľu dobehla za zdrveným Angelom aj Willow. Otočil sa a ona v jeho očiach zbadala slzy. Poprvýkrát ho videla plakať... vtedy...

Prešli tri mesiace.

Nočná Viedeň bola prekrásne mesto. Mnoho krásnych barov, reštaurácií a cukrární. Veľké množstvo ľudí. A o nič menšie množstvo upírov. Faith bola práve na hliadke s Kennedy a kráčali tmavou neosvetlenou Straussovou ulicou. Napriek tomu, že to bolo už vyše štvťroka, čo odišla zo Sunnydale, stále musela myslieť na Angela. Videla ho tam kľačať pri Buffy a videla ako sa bozkávali. Nenávidela ho. Nenávidela ho. Milovala ho. Chýbal jej. Predstavila si ho ako teraz leží niekde na pláži a spolu s Buffy sledujú západ slnka. Angel bol človekom. Konečne mohli byť s Buffy spolu. Stavila by svoj život na to, že si na ňu už ani nespomenie. Určite si povie: Úbohá, láskou sklamaná Faith, čo prahne po tom aby ju niekto miloval. Lenže on nebol len tak niekto. Bol to Angel. Z jej prúdu myšlienok ju vytrhlo zavrčanie. Bleskovo vytiahla kolík a Kennedy sa vrhla na prvého z dvojice upírov, ktorí stali pred nimi. "Zanijem ťa premožiteľka!" vakríkol jeden z nich a vrhol sa na Faith. Poľahky sa jej darilo blokovať, všetky údery o ktoré sa pokúšal. Kútikom oka zahliadala ako Kennedy zápasí s druhým upírom. Toto sa jej však nevyplatilo. Upír jej vykopol z ruky kolík a skočil na ňu. Zvalil ju na zem a svojimi rukami jej pridržal tie jej. Faith sa naňho prestrašene pozrela, no nestratila duchaprítomnosť a snažila sa použiť aspoň svoje nohy, no nedarilo sa jej to. A nedarilo sa jej ani zhodiť upíra zo seba pretože bol priťažký. Upír vyceril zuby. Faith zavrela oči. Nechcela to vidieť. Nechcela vidieť ako sa nahýňa k nej aby ju uhryzol. Zrazu ucítila prudké uvoľnenie jej tela. Otvorila oči. Z upíra sa stal prach a na jej bruchu, kde predtým sedel upír uvidela tam už ležať ostrý šíp. Prekvapene sa pozrela na Kennedy, ktorá sa však ešte stále zápasila s upírom.
"Čo to má..." začala prekvapene Faith, keď si všimla, že aj upíra, ktorý bojoval s Kennedy, prekolal priamo cez srdce šíp. Pozrela sa smerom na strechu, približne do miesta odkiaľ vyletel šíp a všimla si už len postavu, ktorá preskočila na protiľahlú strechu starého renesančného domu. Okamžite sa zdvihla a vybehla na hlavnú ulicu. Pozerala na strechy a opäť zbadala postavu, ktorá bežala po strechách domov. Pustila sa za ňou nevnímajúc volania Kennedy, ktorá medzitým zničila druhého upíra. Bežala ako len vládala až dobehla na koniec ulice a všimla si, že postava zoskočila zo strechy a vbehla do starého domu asi zo 17. storočia a zavrela za sebou dvere. Usmiala sa a vykročila k domu...

"Moment," zakričal Angel, keď začul klopanie na dvere. Rýchlo zi obväzom zafixoval členok, ktorý si stihol pred chvíľou podvrtnúť. Rýchlo odložil svoju kušu do skrine, hodil na seba župan a trochu tackavo sa vybral otvoriť dvere. Keď ich otvoril, ledva dokázal stáť na svojej jedinej zdravej nohe.
"Faith, ako?"
"Angel?" spýtala sa prekvapene premožiteľka.
"Ehm... ako si ma našla?" prehovoril po chvíli ticha.
"Videla som ako "niekto" zoskočil zo strechy a vbehol do tohto domu." povedala a zapozerala sa mu hlboko do očí.
"Nechcel som ti ostať nič dlžný." povedal trochu smutne a opätoval jej pohľad.
"A kde je Buffy?" spýtala sa tvrdo a nemilosrdne Faith, pričom začala očami prehľadávať vnútrajšok domu.
"Faith já..."
"Ach áno... chápem.. .vlastne to nie je môj problém..." povedala, otočila sa a chystala sa odísť. Angel ju však pohotovo zachytil za ruku.
"Faith počkaj..."
Opäť sa otočila a pozrela sa mu do očí.
"Faith... vtedy, keď si odišla... já som vtedy..." snažil sa vykoktať zo seba Angel.
"Ja viem, Angel. Ty ju miluješ a ona miluje teba. Len je škoda, že sa mi ani neukáže, keď už je vo Viedni!" povedala zvýšeným tónom hlasu a čakala, či sa jej Buffy náhodou neozve.
Toto už Angela poriadne napálilo. Chytil Faith za obe ramená, pritiahol si ju k sebe a pobozkal. Premožiteľka sa síce pokúšala brániť, no po tom, ako úcítila jeho pery na svojich sa ochotne podvolila. Chvíľu tam len stáli a bozkávali sa. Keď sa od seba konečne odtrhli Faith sa pozrela zaľúbene na Angela. Konečne cítila, že aj on ju miluje. Usmiala sa, no vzápätí sa opäť zamračila.
"Angel, ale čo Buffy? Čo keď na to príde?" povedala zmätene.
"Faith, poslúchaj..."
"Nie Angel, to nie je správne a ty to vieš," nedala sa zastaviť premožiteľka.
"JA SOM BUFFY OPUSTIL!" zakričal na ňu, pretože už nevedel akojej to má povedať, nakoľko mu stále skákala do reči. Faith naňho prekvapene pozrela.
"Čože?" opýtala sa nakoniec.
"Urobil som to v ten deň, keď si odletela do Rakúska. Chcel som ešte stihnúť tvoje lietadlo, no zmeškal som."
"Preboha, Angel. Prečo si to urobil?" spýtala sa vyčítavo.
"Pretože ťa milujem." zašepkal.
"To nie je pravda! Klameš. Videla som teba a Buffy ako ste sa..."
"Faith, miloval som ju, ale to už je za mnou. Milujem ťa."
"Angel, ja nemôžem..." povedala a do oči sa jej tlačili slzy. Angel jej ich však rukou všetky utrel a opäť ju nežne pobozkal na pery.
"Ale môžeš..." dodal napokon. Usmiala sa.

"Takže niekto do Buffy nasadil vírus, ktorý ju premenil na upíra?" spýtal sa do telefónu Angel.
"Vyzerá to tak. Niekto jej ho musel podať ešte v tú noc. Našťastie sa nestihol dostať do celého krvného obehu a slnečné lúče, ktorým bola vystavená ho nakoniec zničili. Kto však bol za tým všetkým to doteraz nevieme." vysvetlil Giles.
"Rozumiem Giles. Inak ako sa má Buffy?"
"Pomaly sa všetko vracia do starých koľají. Spolu so Spikom sa učí opäť láske. Po tom, čo si pred tromi mesiacmi odišiel bola na tom veľmi zle. Chvíľu dokonca pomýšľala na samovraždu. Teraz je však už v poriadku," oboznámil ho so situáciou v Sunnydale.
"Som rád. V poriadku Giles. Ešte sa ozvem. Pozdravte všetkých." rozlúčil sa Angel a zložil slúchadlo. Pozrel sa na Faith spiacu vo vedľajšej izbe a usmial sa. Dokonalé šťastie. Konečne. A Angelus je odpísaný...

"Už nám to raz nevyšlo pane. Zastavil to vtedy ten upír Angel." povedal upír a pozrel sa na svojho šéfa.
"Keby nebolo Kroku späť, nič by sa im nepodarilo..." povedal znechutene muž sediaci v koženom kresle.
"Krok späť?" nechápal upír, ktorý o celej tajnej vládnej operácii nemal ani šajnu.
"Nechajme to. Teraz sme však v inej pozícii. Angel je spolu s tou druhou premožiteľkou v strednej Európe. Máme šancu."
"Áno pane. A tentokrát ju využijeme," snažil sa potešiť oboch upír a spoza chrbta vytiahol malú drevenú škatuľku. Otovril ju. Zvnútra bola vyložená červeným vankúšikom na ktorom sa nachádzala fialovo svetielkujúca tekutina. Muž v kresle sa usmial.
"Áno využijeme ju a uvrhneme svet do večnej temnoty..." zasmial sa a pozrel sa von oknom na protiľahlý dom. Svietilo sa už len v jedinom okne. A v ňom ju videl. Tentokrát sa to už určite podarí...


KONIEC