ANGEL INVESTIGATIONS - Poviedky

Naživo s bývalou démonkou - Živý chat s Emmou Caulfield, 23. august 2001



BBC Host: Vítam vás na dnešnom živom chate s Emmou Caulfield alias Anyou v seriáli Buffy, premožiteľka upírov. Emma je pripravená odpovedať na vaše otázky.

Jennifer: Keby si bola démonkou pomsty, čo by si komu urobila a prečo?


Emma: Hmm. Asi by som vyhľadala jedného z mojich bývalých priateľov a nakopala mu zadok – zaslúži si to.

Mike: Hrala si v Beverly Hills 90210 a teraz hráš v Buffy, v oboch prípadoch ide o obrovské televízne projekty. V čom sa odlišuje Buffy od Beverly Hills 90210?

Emma:
Pracovný deň je oveľa dlhší, je to úplne odlišný žáner, takže si vyžaduje veľa drahého make-upu a viac času na špeciálne efekty a podobné veci. Teraz, keď som už dosť dlho súčasťou seriálu, sa mi všetko zdá úplne normálne.

Pri práci s ostatnými hercami z Buffy zažívam skvelé chvíle, sme ako malá rodina. Štáb je úžasný, trávime spolu veľa času, panuje tu priateľská a rodinná atmosféra.

Beverly Hills bolo trochu strnulejšie, ale malo svoje momenty.

Nathan George: Je natáčanie Buffy niekedy príliš hektické?

Emma:
Je len veľmi náročné, keď rozdelíme týždeň na denné a nočné natáčanie. Začať v pondelok ráno o šiestej, zabaliť to o siedmej večer a ako týždeň plynie, začíname čoraz neskôr, pretože točíme nočné zábery.

Môžete natáčať o tretej ráno a potom sa vrátiť o šiestej, keď vám zavolajú. Vaše telo to riadne zmiatne.

Ujisťujem sa, že spím tak veľa, ako to len ide a odpočívam v prívese, keď mám možnosť. Cez víkendy sa snažím spať, chodiť do posilovne a piť veľa vody!

Bernie Porrelli: Vedela si, že sa staneš jednou z hlavných postáv seriálu? A chcela si sa ňou stať?

Emma:
Na začiatku som o tom nevedela. Mala som natočiť len jednu epizódu. Keď som sa vrátila v štvrtej sérii, asi v polovici série som zistila, že by som mala byť v seriáli dlhšie.

Ako čas plynie, všetky série mi splývajú dokopy. Mám pocit, akoby som v seriáli bola celú večnosť. Bola som nadšená, keď mi to povedali, keďže som chcela zostať.

John Llewellyn: Vychutnávaš si tie uštipačné poznámky, ktoré ti píšu?

Emma:
Milujem repliky, ktoré mi píšu. Vždy hovorím najlepšie veci zo scenára. Zakaždým, keď si prechádzam scenár, som poctená a potešená, totálne šťastná zo skvelých hlášok, ktoré moja postava hovorí.

Máme celý tím scenáristov, ktorí majú na starosť všetky naše dialógy, takže nedostávam veľa priestoru. Proste rada urobím, čo mi povedia.

Mám rada, keď moje repliky pomáhajú vývoju postavy. Našťastie, všetko, čo pre mňa píšu, tomu zodpovedá. Nemusím chodiť ďaleko, aby som našla naplnenie. Je veľmi dobre vypracovanou postavou.

Jennifer a Sarah:: Máš niečo spoločné s Anyou?

Emma:
Som trochu ako ona. Dokážem oceniť priamočarosť. Môj priateľ mi nedávno povedal, že neviem byť falošná. Myslím, že Anya je hodne podobná. Je lojálna, tak ako ja, ale tu naše podobnosti končia.

Kookie:: Ako vnímaš, že seriál nedostal ani jednu nomináciu na cenu Emmy?

Emma:
Rozčúlilo ma to. Myslím, že seriál sa už vysiela dosť dlho na to, aby si zaslúžil ich uznanie. Je jedným z najlepšie napísaných a natočených seriálov v televízii.

Je skľučujúce, že porota Emmy neprestáva ignorovať Jossa Whedona. Nechápem, ako ho dokážu každý rok vynechať. Udivuje ma, že po piatich sezónach si nepripúšťajú úspech seriálu.

Solitaire Lightning:: Myslíš si, že tvoje štúdium psychológie pomohlo vývoju Anyi?

Emma:
Asi by som mala povedať áno, ale pravdepodobne nie. Všetko veľmi podrobne skúmam. Môj prístup k práci by bol asi rovnaký, keby som sa angažovala v inej oblasti.

Mám vo zvyku všetko rozložiť na malé kúsky. Takže si myslím, že jedna vec by mala vplyv na druhú, ale nebol by v tom veľký rozdiel.

Ustavične si pohrávam s myšlienkou vrátiť sa do školy a získať titul. Milovala som školu, ale nemôžem sa venovať štúdiu aj herectvu. Ale kto vie, možno môj život naberie úplne iný smer, ktorý mi umožní dokončiť univerzitu.

Barney:: Čo si vlastne myslíš o zajacoch?

Emma:
Milujem zajace. Nejem ich! Sú tak rozkošní. Je to paradox vzhľadom k mojej postave. Vôbec sa ich nebojím.

Andrew B: Si šťastná, že sa Buffy presúva na stanicu UPN?

Emma:
Hlavne musíte byť niekde, kde si vás vážia a verím, že to nájdeme v UPN.

Liz:: Bolo ťažké pripojiť sa k hercom, ktorí boli spolu už takmer tri roky, keď si prišla?

Emma:
Prekvapivo nie, bolo to ľahké. Privítali ma s otvoreným náručím. Všetci spolu dobre vychádzame. S Alyson Hannigan sme veľmi dobré kamarátky, trávime spolu veľa času. Sme ako malá rodina.

Lee Whale: Ktorá je tvoja obľúbená epizóda?
Emma:
Asi finále štvrtej série, snová sekvencia. (epizóda Restless) Milujem ten diel, myslím, že bol skvelý. Najväčšou hereckou výzvou je pre mňa epizóda The Body, ktorú ešte len uvidíte.


Paul Johnson: Prečo sa Anya podľa tvojho názoru zaľúbila do Xandera?

Emma:
Myslím, že najprv išlo len o sex, ale napokon ju priťahuje jeho oddanosť priateľom a jeho vrodená ľudskosť! Plus, pracuje na stavbe, takže má vypracované telo!

Ceri: Ako sa zmenil tvoj život odvtedy, čo si sa prvýkrát objavila v Buffy – zmenil sa k lepšiemu?

Emma:
Môj život bol za posledných pár rokov proste úžasný. Vediem dobrý život. Mám šťastie. Za posledných pár rokov mi proste veľa vecí vyšlo. Môj život je oveľa pokojnejší.

Vďaka Buffy sa vám začnú otvárať dvere, ktoré by inak boli pre vás zatvorené. Práve sa snažím získať úlohu vo filme, som vo fáze vyjednávania.

Anna FM: Čo najtrápnejšie si musela povedať ako Anya?

Emma:
Nebolo to nič, čo som hovorila, ale gestikulovala. V epizóde Hush. Myslím, že každý, kto to videl, vie, o čom hovorím. Vždy, keď Anya niečo povie, vyvolá to salvy smiechu. Je to trápne, ale vtipné.

Tom Rice: Spievaš v muzikálovej epizóde v 6. sérii (Once More With Feeling)?

Emma:
Áno. Vlastne mám pár čísel. Myslím, že každý by sa mal báť. Joss napísal všetky piesne, takže ide o originálnu prácu. Vopred sme dostali CD a scenár, takže sme mohli na všetkom pracovať. Mali sme hlasového a tanečného učiteľa. Myslím, že výsledok je skvelý.

Linda Rambo: V čom zo šatníka Anyi by si sa nikdy neukázala na verejnosti?

Emma:
Obliekla by som si čokoľvek. Dokonca aj králičí kostým, ktorý som mala na Halloweene!

Dracula: Hráš radšej ľudskú Anyu alebo Anyu-démonku?

Emma:
Päťdesiat na päťdesiat. Nemám rada makeup, ktorý je potrebný pre Anyanku. Užila som si pri ňom svoje. Mala som klaustrofobické pocity. Keď hráte záporáka, vyplávajú na povrch určité emócie, ktoré by ste inak museli držať pod kontrolou. Nanesenie makeupu trvalo asi tri a pol hodiny! Bolo to strašné.

Joanne Armstrong: Akú najdivnejšiu vec vám darovali fanúšikovia?

Emma:
Nikdy som nedostala nič divné. Oproti Alyson, ktorá dostala koňa.

To, že prekrucujú vaše slová alebo sa stanete obeťou podvodu, čo sa nedávno stalo mne, sú tienisté stránky popularity. Mala som autogramiádu v Austrálii a jeden časopis chcel nadviazať na interview, ktoré som im poskytla. Robila som veľa rozhovorov a bola som si istá, že som jeden poskytla aj im. Potom som prišla na to, že som s nimi nikdy nerobila interview a že uverejnili falošný rozhovor s niekým, kto sa vydával za mňa. Od nejakého bláznivého fanúšika, ktorý mal dosť informácií, aby sa vydával za mňa. Repotérka mi povedala, že má kópiu faxu. Pozrela som sa naň a nebolo to ani moje písmo. Nikto o tom nič nevedel. Vysvitlo, že ten čudák bol na cone a dúfal, že ma uvidí.

To bolo divné. Sfalšovať celé interview, oklamať časopis a prezentovať ma spôsobom, ktorý vôbec nezodpovedal pravde. Obzvlášť, keď som všetko musela vysvetľovať na autogramiáde.

Deepal Parmar: Navštíviš Britániu alebo chystáš u nás nejaké autogramiády?

Emma:
V najbližšej dobe to neplánujem, ale rada by som sa vrátila na malú návštevu.

James Williams: Vyjde svadba Xandera a Anyi?

Emma:
Ešte sme to nenatáčali, nedostali sme sa tak ďaleko. Samozrejme viem, čo sa stane, ale nepoviem vám to!

Zaručujem vám, že čokoľvek, čo sa v Buffy stane, má vždy následky. Nič nejde hladko.

Nikii Ford: Aké bolo natáčanie dielu The Body?

Emma:
Bolo to veľmi ťažké. Časovo náročné a emocionálne vyčerpávajúce, ale určite najhodnotnejšia vec, akú som doteraz natočila.

Pri nakrúcaní bola veľmi ponurá atmosféra. Udržiavať tú hladinu pátosu a smútku 12 hodín denne sa na vás odrazí.

Vengeance Girl: Skutočne odchádzate zo seriálu v polovici 6. série, ako naznačuje veľa spoilerov?

Emma:
Nie! Anya nikam nejde.

Hank Scorpio: Ako ste reagovali, keď ste sa dopočuli o Buffyinej smrti?

Emma:
Neprekvapilo ma to! Joss nám hovorí niečo, čo sa stane v budúcnosti, ale je dosť tajnostkársky.

Reece Reid: Počula som o Buffy muzikále. Ako bude vyzerať? Bude to v štýle Pomády?

Emma:
Rozhodne to nebude ako Pomáda. Akurát čítam scenár a musím si to znova prejsť. Je tam veľa pokynov k scéne. Musím si to ešte viackrát prečítať, aby som si o tom urobila obrázok, ale nemyslím si, že niekoho sklame.

Lauren: Dozvieme sa niečo viac o Anyinej minulosti?

Emma:
Neviem. Myslím, že sa teraz viac zameriavajú na prítomnosť.

Matt Lang: Kto z hercov najlepšie spieva?

Emma:
Nepočula som všetkých spievať, takže neviem. Počula som Tonyho, Amber a Jamesa a všetci vedia spievať, ale zvyšok? Neviem.

Jessie-Faith Joey-Hope: Vieš si predstaviť, že by Anya hrala v Angelovi alebo mala vlastný seriál?

Emma:
Nie. Nedokážem si to predstaviť. Milujem prácu na Buffy a bodka. Nemyslím, že pre Anyu plánujú nejaký crossover.

Ken B: V rozhovore pre časopis FHM (For Him Magazine) si povedala, že ak bude Elizabeth Dole kandidovať na prezidentku, pomôžeš jej a pripojíš sa k jej kampani. Údajne sa chystá kandidovať na senátorku Severnej Karolíny. Necháš všetko tak a pomôžeš jej?

Emma:
Nie, nemôžem nič nechať, seriál ma zaväzuje. Pamätám si, že som to povedala a myslím, že je úžasná. Som si istá, že ak by niekto za mnou prišiel a požiadal ma, aby som ju podporila, rada by som to urobila, ale žiadna politická kariéra.

Laura: Je pravda, že Willow sa túto sezónu zmení na zlú?

Emma:
Nemôžem to prezradiť! Rada by som, ale nemôžem nič povedať, dostala by som sa do problémov.

(Poznámka redakcie - Emma to povedala veľmi výrazným južanským prízvukom a stále na nás žmurkala.. Myslíme, že Laura udrela klinec po hlavičke!)

Matt Rowe: Počul som, že sa chystá kreslený seriál Buffy . Nahovoria ho pôvodní herci? Budete dabovať svoju postavu?

Emma:
Kreslený seriál sa naozaj chystá a začína od strednej školy. Takže keď sa dostanú k môjmu príchodu, mohla by som. Je to ešte ďaleko, takže fakt neviem.

Edward Potts: Aký je tvoj názor na všetky zvesti, ktoré sa šíria o šiestej sérii?

Emma:
Nepočula som toho veľa. Netrávim moc času na internete, takže do toho nevidím. Nikdy som nepočula reči o mojom odchode a nie je to pravda. Hrám v celej sérii a nechystám sa odísť. Nepoznám skoro žiadne správy, ktoré sa šíria. Myslím, že toto špekulovanie je zábavné. Keď už nič iné, ľudia hovoria o seriáli. Skoro vždy sa mýlia.

Craig Burkey: Bude šiesta séria trocha odľahčenejšia, keďže piata séria mala dosť ťaživú atmosféru, hlavne kvôli Buffyinej mame?

Emma:
Doteraz to bolo trocha vážne, ale myslím, že to už nebude také ťaživé.

Annie: Jane Espenson často píše skvelé epizódy zamerané na Anyu a tvrdí, že postava je čiastočne založená na nej samotnej. Je zvláštne hrať niekoho alter-ego? Vychadzáš dobre s Jane?

Emma:
Mám rada Jane a nemala som ani poňatia, že postava je čiastočne založená na nej. Ak je to pravda, ešte viac mi lichotí, že ju hrám. Anya má špeciálne miesto v mojom srdci, skvelo sa mi hrá.

BBC Host: Na viac otázok nám už neostáva čas. Emma chce na záver ešte niečo povedať.

Emma:
Ďakujem vám, že ste si našli čas, aby ste mi položili pár otázok. Som poctená a lichotí mi, že máme tak veľa fanúšikov z celého sveta. Seriál je populárny vďaka verným fanúšikom. Ďakujem vám.

BBC Host: Emma sa za pár hodín vracia spať na pľac, aby natočila ešte viac Buffy... Ospravedlňujeme sa, ak vaša otázka zostala nezodpovedaná – nebolo dosť času, aby sa dostalo na všetkých.


To je všetko...majte sa!